Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje verwacht bijna kwart minder citroenen

De verwachting van het volume van AILIMPO's eerste citroenenoogst voor het seizoen in 2015/2016 wijst op een Spaanse opbrengst van 850.400 ton. Dat is 23% minder dan het voorgaande seizoen, toen een record-opbrengst van 1.100.000 ton werd gehaald. Dit lagere oogstvolume is het resultaat van ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloei- vruchtzettingsfases, waardoor het aantal fruit per boom is verminderd. Het is daarom een tijdelijke vermindering van de oogst, ook omdat het areaal onveranderd blijft.



Wat betreft Fino/Primofiori-citroenen wordt een daling van 17% verwacht, met een gematigde afname in de eerste helft van het seizoen en een grotere afname in de tweede helft. Een grotere daling van naar geschat 38% wordt verwacht voor Verna-citroenen, hoewel dit vooruitzicht in januari herzien moet worden afhankelijk van regen, ontwikkeling van kalibers, etc.

Deze vooruitzichten worden door AILIMPO gezien als normaal wat betreft volume, gezien ze nagenoeg identiek zijn aan de gemiddelde volumes van de vorige zeven seizoenen.


Net als in vorige seizoenen wordt verwacht dat de citroenteelt opgenomen wordt door de versmarkt, zowel voor export als binnenlandse consumptie, en door de verwerkingssector voor de productie van sap en essentiële oliën. Er is sprake van een goede balans tussen vraag en aanbod in beide markten.

Begin van het seizoen
Het zou het beste zijn als het Spaanse citroenenseizoen laat in september van start gaat en geleidelijk door ontwikkelt, omdat dit jaar de seizoenen van het zuidelijk halfrond (Argentinië, Uruguay en Zuid-Afrika) later af zullen lopen. Als gevolg hiervan zou de verandering van origine in de Europese markt plaats moeten vinden in het einde van september en het begin van oktober. Hoewel de impact ervan op de Europese markt beperkt zal zijn, zal er ook geconcurreerd moeten worden met Turkse citroenen.

Publicatiedatum: