Turkse telers hopen op goede oogst morellen
De Kamer van Agricultuur uit Sultandagi heeft in een statement laten weten dat de regio één van de leiders is in de productie van morellen en zoete kersen. 10% van alle morellen in Turkije komt uit het gebied.
Hasan Dinc, de voorzitter van de Kamer, zegt dat de kersen zeer populair zijn bij sapbedrijven. "Telers uit de regio laten een deel van de kersen drogen om ze te verkopen in de herfst- en wintermaanden. Morellen zijn goed voor de gezondheid. Nu er meer bekend raakt over de goede eigenschappen van zure kersen wordt dit product ook steeds populairder on consumenten. Hierdoor is de prijs in recente jaren alsmaar gestegen".
Door slecht weer zijn er minder zoete kersen geproduceerd dan in eerdere jaren. De telers hopen dat de zure kersen het dit jaar beter zullen doen. Het fruit zou kunnen worden verkocht vanaf €0,50 tot €0,60 per kilo. Afgelopen jaar werden er 15.000 tot 16.000 ton zure kersen geproduceerd in het gebied. Dit jaar wordt de oogst verwacht op te lopen tot 10.000 ton.