Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland beste investeringsland van BRICS

Beschimmelde sinaasappelen in Russische supermarkt

In de Russische regio Pskov trof de gouverneur beschimmelde sinaasappelen aan in de supermarkt. Volgens de leider is het niet de eerste keer. De Russische economie zakt verder onderuit, de armoede loopt verder op, de omzet in de retail stijgt en de reële lonen dalen. Verder roept Moskou Kiev op om de Minsk-akkoorden uit te voeren, waarin onder andere een wapenstilstand in Oost-Oekraïne geregeld is. En de export naar Rusland vanuit Nederland is vorig jaar gedaald. Niet alleen in de sectoren die onder de wederzijdse sancties vallen, ook in andere sectoren is de belangstelling voor Rusland weggeëbd. Volgens Bloomberg heeft Rusland momenteel het meest aantrekkelijke investeringsklimaat van alle BRICS.

Oekraïense perenimport gehalveerd
In het seizoen 2014/2015 is de import van peren gehalveerd, dat blijkt uit de officiële statistieken. In het seizoen 2013/2014 importeerde het land 5200 ton peren, in het daarop volgende jaar bleef de import steken op 2600 ton, schrijft Fruit-Inform. In de afgelopen tien jaar kwam alleen in 2005/2006 de import lager uit. Toen importeerde Oekraïne 1200 ton. Volgens analisten is vooral de devaluatie van de gryvnia in december-februari de belangrijkste oorzaak. Deze maanden zijn doorgaans het hoogseizoen in de Oekraïense markt.

Rusland: Kiev moet Minsk-akkoorden uitvoeren
Rusland heeft de Oekraïense autoriteiten opgeroepen de Minks-akkoorden uit te voeren. "Rusland is bezorgd over de voortdurende crisis in Oekraïne en de problemen rond de oplossing. Kiev heeft een eigen en extreme selectieve interpretatie van de Minsk-2 overeenkomst die op 12 februari 2015 gesloten werd," aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken. De akkoorden voorzien onder andere in een staakt het vuren en terugtrekking van zwaar militair materieel van het front. Sinds de separatisten en Oekraïne het akkoord sloten, is het echter niet uitgevoerd. Ook zouden enkele Oekraïense regio's, waaronder Donetsk en Loegansk, meer zelfbeschikking krijgen binnen Oekraïne, ook daarvoor zijn nog geen concrete stappen gezet. Het conflict in Oekraïne en over Oekraïne ligt aan de basis van de economische strijd tussen Europa en Rusland. Europese sancties naar aanleiding van de Russische opstelling in het conflict, resulteerden in de boycot door Rusland als tegenactie.

Deze week zijn er berichten dat de separatisten begonnen zijn met terugtrekken van zwaar materiaal. De OVSE heeft de troepen manoeuvres waargenomen maar kan de terugtrekking niet bevestigen. Het Oekraïense leger wijst naar de milities die de eerste stap moeten zetten.

Beschimmelde sinaasappelen bij Magnit
Gouverneur van de regio Pskov, Andrei Turchak, beklaagde zich over de kwaliteit van de sinaasappelen bij supermarktketen Magnit. Volgens de politicus trof hij onder het label verse sinaasappelen een doos met beschimmeld citrus aan. Het fruit zou 64,90 roebel (1,05 euro) kosten. Het zou niet de eerste keer zijn, eerder zou er al slechte groenten en fruit in de schappen gevonden zijn. De gouverneur roept de winkel op maatregelen te nemen.

Russische retail ziet omzet onverwacht hard dalen
In juni is de omzet van de Russische retail onverwacht hard gedaald, oorzaak ligt in de dalende lonen. In de afgelopen acht maanden zijn de lonen alsmaar gedaald. De omzet daalde met 9,4%, na een daling van 9,2% in mei. Deze daling is harder dan de verwachte -9% die voorspeld was. De lonen, gecorrigeerd voor de inflatie, daalden met 7,2%. Analisten verwachten niet dat de consument snel de portemonnee zal trekken voor grote uitgaven. Opmerkelijk is echter dat de werkloosheid onverwacht daalde van 5,6% naar 5,4%. De verwachting was juist dat de werkloosheid zou oplopen tot 7%.

Armoede in Rusland loopt verder op
De Russische regering faalt in de aanpak van de armoede in het land, die beschuldiging uit The Moscow Times. De armoede in het land loopt steeds verder op, doordat de lonen gecorrigeerd voor inflatie, al maanden op rij daalt. in mei was het salaris 14% minder waard dan een jaar eerder, het aantal mensen onder de officiële armoedegrens steeg naar 22,9 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. In het eerste kwartaal van vorig jaar leefden 19,8 miljoen mensen onder de armoedegrens. Naar verwachting zal het inkomen van de Russen deze maand 8 tot 10% lager uitvallen dan in juli 2014. Daarnaast konden veel Russische huishoudens de eerste klappen opvangen met spaargeld in buitenlandse valuta, maar die raken nu uitgeput.

Nederlandse export Rusland daalt
Het CBS berekende dat de handel met Rusland in het afgelopen jaar sterk is afgenomen. Op jaarbasis daalde de export met 2,4 miljard euro. Belangrijkste oorzaak voor de daling zijn de wederzijdse sancties. Voedingsmiddelen die door Rusland geboycot worden tekenden voor een grote daling, maar ook elektrische apparaten en transportmiddelen werden minder naar het oosten verscheept. Aan de importzijde daalde de invoer van ruwe olie, mede door een lage olieprijs en olieproducerende landen die investeren in eigen raffinaderijen. Volgens het CBS zijn de handelsrelaties met Rusland aardig bekoeld, ook binnen sectoren die geen hinder ondervinden van de sancties.

Rusland beste investeringsland van BRICS
Volgens analisten van Bloomberg is Rusland de meest aantrekkelijke markt voor investeringen van de BRICS. Begin van dit jaar stond China nog met stip bovenaan, maar in de eerste zeven maanden van het jaar zijn de kansen verschoven. De olieprijs krabbelt een klein beetje op, wat Rusland aantrekkelijker maakt. De spanning op de Chinese beurzen drukt de stemming over het investeringsklimaat daar.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.