Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Engelsen zijn zeer sterk gericht op lokale producten"

Fotoreportage Jan Prinsen in VK

Tholen - Vorige week bezocht Jan Prinsen van het Belgian Fresh Food Institute Engeland en maakte daar een fotoreportage van markten, winkels en tuinen. Hij geeft aan dat Engelsen sterk focussen op lokale producten. "Lokaal krijgt hier heel veel aandacht, meer dan in België en Nederland. Dit geldt zowel voor groenten en fruit als zuivel."

Nederlandse tomaten
Hij vervolgt: "Op zich is dit niet zo'n positief vooruitzicht voor de export van groenten en fruit uit België en Nederland. Nu zagen we nog vrij veel Nederlandse tomaten. Op één markt zal ik Belgische aardbeien, maar het meeste was lokaal product. Ook had men op de markten en in de winkels veel aandacht voor bloemen."



Verbruik

Een evolutie die Jan ook opviel is de sterke aanwezigheid en groei van allerhande gelegenheden om snel te kunnen eten. "De keuze aan eetgelegeheden in de steden is enorm, al veel sterker dan in België en Nederland. Een gevolg hiervan is dat jonge mensen nog minder zelf zullen koken thuis. In de meeste gelegenheden zien we weinig fruit en groenten. Hoe gaan we dan het verbruik op peil houden? Dat is de vraag waar we een antwoord op zoeken."


Mooie verpakkingen
Wat hij opmerkte is de aandacht voor verpakkingen in de supermarkten. "De Engelsen zijn sterk in het ontwerpen van mooie verpakkingen. Je krijgt als klant goesting alleen al door het zien van wat er om een product heen zit. De Engelsen lukken er zeker in om alles meer op 'mensenmaat' te behouden. De prijzen liggen er wel op een hoger niveau dan in België en Nederland."

Tuinen in Engeland

De reden dat Jan ook tuinen bezocht is dat hij vindt dat kinderen terug moeten naar de wortels van AGF. "Zelf ben ik ook erg bezig met groenten en fruit. Dit omdat mijn grootvader fruitteler was en ik heel wat heb kunnen ontdekken in die tijd. Willen we het verbruik van groenten en fruit de komende jaren laten stijgen, moeten kinderen de wortels weer ontdekken van deze lekkere en gezonde voeding."



Leren
Met plezier stel ik vast dat de laatste twee jaar wel wat acties komen met kinderen en mini-tuintjes. Met dit soort initiatieven zitten we op het goede spoor. De kinderen leren waar groenten en fruit vandaan komen en ontdekken en ervaren zelf wat mogelijk is. Een ander sterk punt van deze minituintjes is dat de kinderen ook de seizoenen die aan groenten en fruit verbonden zijn ontdekken. Engeland is het land van de prachtige tuinen: de ideale plaats om bij te leren over dit soort initiatieven, zoals de moestuintjes. In Engeland zijn veel groenten en fruittuinen te vinden. Ze hebben daar ook veel aandacht voor tradities en het bewaren van oude variëteiten. De knappe manier waarop deze tuinen worden verzorgd, vind ik geweldig.



Op zijn site zal Jan binnenkort een overzicht publiceren met de mogelijkheden voor een minituintje thuis. "Kinderen moeten zelf leren ontdekken wat de natuur aan lekkere dingen kan voortbrengen. Ze leren zorg dragen voor groenten en fruit, zodat verspilling minder kans krijgt", besluit hij.
Voor meer informatie: