Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carrefour opent DC in China

VK: Leveranciers slachtoffer van supermarktoorlog

Carrefour opent distributiecentra in China
Carrefour gaat investeren in logistieke distributiecentra in China over de komende twee jaar, zo meldt chinaretailnews.com. In juni 2014 was een nieuw distributiecentrum van de supermarktketen in Kunshan afgerond, waarmee de regio van Oost-China werd bediend. In 2015 werd een centrum in Chengdu in gebruik genomen, dat verantwoordelijk was voor West-China. Carrefour is van plan om twee extra distributiecentra te openen in 2015 in Wuhan in de Hubei-provincie en in de Tianjin-regio voor de omgeving van Beijing. In 2016 verwacht Carrefour om in de noordoostelijke regio en in het zuiden van China extra distributiecentra te openen.

Aldi plant uitbreiding in Zuid-Californië
Aldi is van plan om over het volgende jaar 45 nieuwe vestigingen te openen in Zuid-Californië, meldt nytimes.com. Deze uitbreiding is onderdeel van een plan van $3 miljard (€2,8 miljard) om 650 nieuwe locaties te openen over de gehele VS. De nieuwe vestigingen in Californië zouden met het eind van 2016 open moeten zijn en genereren 1.100 banen. Een regionaal hoofdkwartier en distributiecentrum zal gebouwd worden in Moreno Valley, ongeveer 95 kilometer ten oosten van Los Angeles

VS: winkelketen A&P vraagt faillissement aan

De supermarktketen A&P heeft onlangs zijn faillissement aangevraagd, aldus Reuters. Het bedrijf, dat naast de vestigingen van A&P ook verantwoordelijk is voor Best Cellars, Pathmark, Superfresh en Waldbaum's, gaf bij de aanvraag voor $1 miljard (€920 miljoen) aan passiva en activa aan. A&P is opgericht in 1859. Het bedrijf heeft eerder $100 miljoen (€92 miljoen) aan noodfinanciering gekregen van Fortress Credit Corp. Voor 120 van de 296 vestigingen hebben zich al kopers aangemeld, waarmee een opbrengst van $600 miljoen (€554 miljoen) bereikt wordt. 

Ahold heeft oog op A&P
kort nadat er een fusie is afgerond met de Belgische keten Delhaize, heeft Ahold nu oog op het overnemen van A&P, meldt insideretail.asia. Ahold's concurrent Kroger overweegt ook een bod te doen op A&P, maar vooralsnog lijkt Ahold in het voordeel.

VS: Whole Foods herziet graderingssysteem voor biologische producten
Na alle kritiek die geleverd werd op het Responsibly Grown-graderingssysteem rating system, heeft supermarktketen Whole Foods besloten om alle graderingen te verhogen, meldt produceretailer.com. Het bedrijf werkte samen met de belangenvereniging California Certified Organic Farmers om het systeem zo aan te passen dat alle prestaties van het Ministerie van Landbouw op het gebied van biologische teelt goed vertegenwoordigd worden in het systeem en als zodanig gecommuniceerd worden naar de consument. Alle gecertificeerde biologische versproducten krijgen automatisch minstens een waardering van "goed" in plaats van "unrated". Dit blijft van kracht tot 1 januari, wat biologische telers de tijd geeft om hun medewerking met het Responsibly Grown-programma te starten of voort te zetten.

UK: Tesco benoemt pluimveechef als hoofd landbouw
Tesco gaat een voormalig hoofd van pluimveegigant Moy Park benoemen tot zijn nieuwe hoofd voor landbouw, meldt fwi.co.uk. Naar verluid zal Barney Kay een rol op zich nemen die lijkt op die van Tom Hind. Tom Hind nam onlangs in mei ontslag als landbouw-directeur.

Scherpe daling aandelen Ocado wegens Amazon
Aandelen in Ocado zijn gedaald doordat aandeelhouders zich massaal terug hebben getrokken, zo meldt telegraph.co.uk. De koers van de online supermarkt, waarvan de aandelen vaak verhandeld worden door hedge funds, zakte scherp naar beneden in reactie op het nieuws dat Amazon een boodschappenservice gaat aanbieden in september.

Verenigd Koninkrijk: Leveranciers slachtoffer van supermarktoorlog 
Zware kortingen en vertraagde betalingen van supermarkten die hun consumenten terug willen winnen zorgt ervoor dat de kleinste leveranciers, winkels en telers risico lopen om ten onder te gaan, meldt cityam.com. Volgens onderzoek in het afgelopen kwartaal naar de Britse levensmiddelensector, waaronder ook de leveranciers en telers vallen, is er sprake van onrust. 1.622 bedrijven hebben momenteel moeite om het hoofd boven water te houden ten opzichte van 1.052 bedrijven in dezelfde periode vorig jaar, oftewel een toename van 54%.

Verenigd Koninkrijk: Sainsbury's belooft zichzelf opnieuw uit te vinden in strijd tegen discounters
De CEO van Sainsbury's, Mike Coupe, heeft beloofd de supermarkt opnieuw uit te vinden en om de grenzen te verleggen wat betreft het doen van boodschappen in een poging de dalende omzet tegen te gaan, meldt telegraph.co.uk. Mike Coupe heeft plannen gemaakt voor zes winkels in het Verenigd Koninkrijk die volgens een nieuw format worden ingericht. Het nieuwe concept is erop gericht om de winkels handiger voor consumenten te maken en om grote winkels buiten de stad beter te laten concurreren met discounters en online winkels. 

Australië: Lidl in gesprek met Victoria
Lidl is in gesprek met de overheid van de staat Victoria als onderdeel van een plan voor de Australische markt, zo meldt smh.com.au. In de afgelopen zes maanden is er sprake geweest van ontmoetingen tussen vertegenwoordigers van de supermarktketen en de overheid. Details over deze gesprekken zijn niet vrijgegeven, al is wel bekend dat de laatste ontmoeting in de afgelopen maand heeft plaatsgevonden. De overheid heeft bevestigd dat de gesprekken hebben plaatsgevonden, maar gaf ook aan dat gesprekken met overzeese ondernemingen over de kracht van de economie van Victoria regelmatig plaatsvinden.

Mercator breidt uit in Montenegro
De Montenegrijnse retailer Mercator Crna Gora, dat in bezit is van het Kroaatse consortium Agrokor, heeft vijf nieuwe vestigingen geopend onder het merk Roda, zo meldt esmmagazine.com. De winkels zijn geopend in de kuststeden Budva, Sutomore en Susanj. Het Roda-merk bestaat uit drie verschillende formats: Megamarkt, Supermarkt en Markt (buurtwinkel). In totaal zijn er over deze formats 90 vestigingen verspreid. Merkator Crna Gora heeft ook vijf winkels overgenomen die oospronkelijk van Solaris in Ulcinj waren en vier winkels die aan de Kaća-keten toebehoorden. Alle negen winkels zullen hun oorspronkelijke merk behouden, maar zullen nu deel zijn van de grotere retailgroep.

Hy-Vee heeft agressief groeiplan voor markt in Twin Cities regio

Hy-Vee's eerste twee vestigingen in de Twin Cities-regio zijn gepland om in september open te gaan. Hiermee wordt het begin ingeleid van een langetermijnplan voor supermarktsector in deze omgeving, zo meldt startribune.com. Het doel van Hy-Vee is om uiteindelijk om qua omzetvolume de regio Minneapolis-St. Paul de grootste van de onderneming te maken. Dat houdt ook in groter dan die van de thuisbasis in Kansas City.

Interessante links over retail

Online boodschappen slaat aan bij Nieuw-Zeelanders
Klik hier om verder te lezen.

Franse prijzenoorlog biedt belangrijke lessen voor andere landen, zegt IRI
Klik hier om verder te lezen.

Waarom de supermarktoorlog pas net begonnen is
Klik hier om verder te lezen.


Publicatiedatum: