Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VS: Red Bartlett verliest aan populariteit

Europa richt exportpijlen op Duitse perenmarkt

In Europa wachten de landen op de aanvang van het nieuwe seizoen voor de peren. In Zuid-Europa is de oogst van de eerste zomerperen begonnen. In Groot-Brittannië en Frankrijk zal het nieuwe seizoen beginnen op een lege markt. Nederland, België, Spanje en Portugal hebben hun ook laten vallen op de Duitse markt. Duitsland importeert het grootste deel van de geconsumeerde peren en biedt veel potentieel. Ook in de Verenigde Staten begint de oogst langzaam op gang te komen. De piek valt rond de start van het volgende schooljaar. Onder telers en consumenten verliest de Red Bartlett aan populariteit en is de Starkrimson bezig met een opmars. Australische telers zijn blij met de heropende Vietnamese grenzen. Daarnaast kreeg het land toegang tot de Chinese markt, maar zijn er nog geen concrete stappen gezet om de peren naar China te verschepen. Zuid-Afrikaanse zorgen over de Russische markt bleken achteraf ongegrond.



VK begint seizoen met lege markt
De vooruitzichten voor het komende Britse Conference seizoen ziet er goed uit, voor de Concorde wordt een daling van 10% verwacht door het weer. "Maar het is nog vroeg in het seizoen, dus het weer kan de oogst nog beïnvloeden," aldus een Britse handelaar. Naar verwachting is de markt leeg als het Britse seizoen aanvangt. De volumes in Groot-Brittannië is met 25.000 ton beperkt, dat komt overeen met 15% van de Britse vraag.

België en Nederland mikken op Duitsland
Door de Russische boycot moesten perenhandelaren op zoek naar nieuwe markten. Waar voor appelen een aantal landen overtuigd konden worden, was dat voor de Conference, de meest geteelde peer in de België en Nederland lastiger. De ruwe schil schrikt klanten af. Duitse consumenten laten zich hier niet door afschrikken, er werd redelijk veel naar de oosterburen geëxporteerd.
In Nederland verwacht men dat het seizoen later zal aanvangen, maar is de stemming over het nieuwe seizoen is positief. "Het wordt dan misschien geen topoogst, maar wel een goede oogst," aldus een Nederlandse handelaar. De regenbuien van de afgelopen weken die in de lage landen vielen, werden met gejuich ontvangen: "De buien die zijn gevallen, zijn goud waard voor de nieuwe producten!" De handel verloopt zo tegen het einde van het seizoen niet vlot, er is concurrentie van het zomerfruit. Exportbestemmingen zijn, naast Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje, hoewel de nieuwe oogst daar begint. En Oost-Europa, vooral Polen blijft een grote markt voor de peren.



Duitsland: hoge consumptie, hoge import
De Duitse consument eet gemiddeld 2,4 kilo peren per jaar, wat overeenkomt met een totaal volume van 201.000 ton. Ondanks deze aantallen, is Duitsland traditioneel geen productieland voor de peren en wordt het grootste deel van de markt gevuld met import.
De Nederlandse en Belgische handel hebben hun blik laten vallen op de oosterburen. De landen trekken gezamenlijk op in een reclamecampagne voor de Conference peer. Voor het komende seizoen hopen de landen de export te kunnen vergroten. De Conference uit de Benelux concurreert op deze markt met de kleine volumes Duitse oogst en de Italiaanse Abate Fetel.
Maar er is ook concurrentie van overzeese gebieden, Abate Fetel, Packham's Triumph en Forelle uit landen als Chili, Zuid-Afrika en Argentinië zijn op de Duitse markt te vinden. De prijzen op de groothandelsmarkten zijn de laatste weken stabiel.

Franse perenmarkt leeg bij aanvang seizoen
De Franse markt is leeg als het nieuwe seizoen aanvangt. Er zijn volgens een Franse handelaar geen peren beschikbaar van overzeese bestemmingen. In het zuidoosten van Frankrijk is de oogst van de Gruyot peer begonnen, halverwege volgende week bereikt deze peer de top van het seizoen. In het algemeen zijn de ramingen goed. Naar volume is het een gemiddeld seizoen, met lagere volumes dan vorig jaar. Van de Gruyot worden grotere volumes verwacht, in de ramingen staat Williams in de min. De oogst van dit ras begint vroeg in augustus. De Franse export richt zich vooral op de Nederlandse en Belgische markt.



Positieve verwachtingen Italiaans perenseizoen
Italië is een grote teler van peren. Op de wereldranglijst staat het land vierde en moet alleen China, de VS en Argentinië voor zich laten. Van de Europese productie is 45% afkomstig uit het Zuid-Europese land. In de provincies Ravenna, Ferrara, Bologna en Modena zijn de meeste perentelers te vinden, goed voor bijna 80% van de productie. Met de provincies Rovigo en Manuta er bij, hebben deze provincies 90% van de Abate-teelt in handen. De verwachtingen voor het seizoen zijn positief. Ravenna verwacht een zeer goede oogst van de vroege rassen, Modena heeft gematigder ramingen. De regenval in mei was goed voor de perentelers, hoewel de aanhoudende warmte problemen kan opleveren voor de kleine en middelgrote maten. Voor de latere rassen, William, red William, Conference, Decana, Kaiser en Abate, liggen dreigen dezelfde problemen.
De oogst van de zomerperen begon in week 27 rond Napels met de pluk van de Coscia-peer. Hoge temperaturen versnelden de groei van het fruit, maar de markt reageerde tam op de peer. De prijzen lagen lager dan vorig jaar. In week 28 kwam er meer volume nieuwe oogst op de markt, wat de prijzen onder druk zette. Deze week kwam de aanvoer van Morettini, Santa Maria en Carmen in Emilia-Romagna op stoom.

Spanje verwacht lagere volumes
De eerste oogst van Limonera en Ercolini peren begon twee weken geleden in Murcia, Aragon en Catalonië. De volumes in Murcia zijn groot, in de andere regio's begint het seizoen net. Ercolini is meer in De volumes vallen volgens de ramingen lager uit dan vorig jaar. De Limonera, niet geschikt voor bewaring, geniet een grote vraag op het Iberisch schiereiland, het Midden-Oosten en Duitsland. Ook in Rincón de Soto, La Rioja, is de verwachting dat de oogst lager zal uitvallen dan in andere jaren. Het areaal beslaat 850 hectare, met een productieraming tussen de 15 en 20 miljoen kilo, vorig jaar werd 17 miljoen kilo geoogst. De oogst begint tegen het einde van augustus.
In Catalonië ligt zo'n 2400 ton Conference peren in opslag, dat is 25% minder dan gemiddeld over de periode 2011-2014, maar 3% meer dan vorig jaar.

Portugal: minder Rocha's
De perenopslag in Portugal is leeg. Halverwege volgende maand begint de oogst van de Rocha peer. Volgens de ramingen valt de oogst dit jaar 30% lager uit. Vorig jaar was het seizoen goed in termen van volumes, maar slecht in termen van prijzen. Net als de Noord-Europese landen hebben de Portugezen hun oog laten vallen op Duitsland, vorig jaar werd meer geëxporteerd naar deze markt. Naast Duitsland is Brazilië de belangrijkste afzetmarkt naar volume, maar levert de Britse markt de beste prijzen op.

Zuid-Afrika: ongegronde angst voor Russische economie
Van de twee belangrijkste rassen, de Packham en Forelle, waren goede volumes beschikbaar, hoewel vanaf week 20 de beschikbaarheid terugliep. Dat duurde tot het einde van het seizoen. Zuid-Afrikaanse exporteurs waren aan het begin van het seizoen onzeker over de afzet naar Rusland en de economische situatie daar. Rusland is een van de belangrijkste afzetmarkten voor het Afrikaanse land. Daarnaast maakten de exporteurs zich zorgen over de smokkel uit Europa, wat de Zuid-Afrikaanse verkoop kan belemmeren. De zorgen bleken echter ongegrond, de prijzen in Rusland waren goed en terugkijken verliep het perenseizoen beter dan de voorgaande met betrekking tot de afzet naar Rusland.

China: meer import
De Chinese markt biedt potentieel voor de Conference peer. Vorig jaar kreeg Nederland toestemming om, na 5 jaar onderhandelen, de peer naar China te verschepen. De eerste peren zijn geëxporteerd, maar in volumes staat China nog in de Conference-kinderschoenen. Een handelaar noemt de Conference "niet de beste keuze" voor de Chinese consument, hij geeft de voorkeur aan het binnenlands product. In juni ondertekenden Australië en China. Het akkoord geldt ook voor de handel in peren, hoewel Australië nog geen start gemaakt heeft met deze export. Daarnaast voorziet het akkoord in een afbouw van de importtarieven in de komende vier jaar, de importtarieven liggen nu tussen de 10 en 30%.
De Chinese oogst is dit seizoen volgens lokale handelaren beter dan voorgaande jaren. In de provincie Hebei, Noordoost-China, worden Easy Crisp, Green Jewel en Golden Pears geteeld. Voor het eerste ras loopt het seizoen op zijn einde, het seizoen Golden Pears start op het punt te beginnen. In Shangdong, Noordoost-China, start het seizoen Housui peren. Er worden volumes geëxporteerd, maar volgens de ramingen valt het exportvolume lager uit.
Volgens de berichten zou er nog 15% in opslag liggen. Als belangrijkste exportmarkten wijst een Chinese handelaar naar Europa, Midden-Oosten, Amerika en Rusland. Chinese handelaren maken zich zorgen over de economische ontwikkelingen. De consumptie staat onder druk door een dalende koopkracht.

Een handelaar in Hong Kong vertelt dat er in China een grote oogst verwacht wordt, 20% meer dan vorig jaar. Door het uitblijven van voldoende regen zullen de maten wel kleiner zijn. De Chinese perenteelt zou onder druk staan. Telers rooien de gaarden en stappen over op appelen, een markt die haar eigen problemen kent. Exporteurs vinden peren een te delicaat product en verschuift de focus naar de binnenlandse markt.



VS: Red Bartlett verliest aan populariteit
In het noordwesten van de Verenigde Staten begint het seizoen enkele dagen eerder. Door het warme voorjaar is het seizoen vervroegt. De volumes vallen in de ramingen 2% hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde, maar 2% lager dan de oogst van vorig jaar. De oogst van de Bartlett en Starkrimson begint in begin augustus, met grotere volumes halverwege die maand. In september volgt dan de oogst van de winterrassen, d'Anjou, Bartlett en Bosc. In de staat Washington staat de oogstraming op 20,4 miljoen standaard industrie dozen. Onder telers en consumenten verliest de Red Bartlett aan populariteit en is de Starkrimson bezig met een opmars.

Australische telers blij met open markt Vietnam
De heropening van de Vietnamese markten was goed nieuws voor de perenexporteurs in Australië. In de afgelopen jaren is de export naar Vietnam jaar op jaar gegroeid, met 64 ton in 2012, 82 ton in 2013 en voor de eerste negen maanden van 2014 106 ton. In september vorig jaar sloot Vietnam de grenzen voor de Australische peren. Vietnam is voor enkele exporteurs een belangrijke markt. Daarnaast zijn Shanghai, Hong Kong en Thailand belangrijke markten. Net als Indonesië, Canada en Nieuw-Zeeland. In totaal kwam de export tot mei 2015 uit op 3.317 ton, of 5,5 miljoen dollar. Het oogstseizoen liep voor de meeste telers in mei af, met de Packham en William als belangrijkste rassen. De Australische organisatie APAL doet, in samenwerking met een aantal andere partijen, onderzoek naar de gezondheidsaspecten van peren.

Israël teelt alleen voor eigen markt
De perenoogst in Israël begon een week of twee geleden. Het hardfruit blijft binnen Israëlische grenzen, enkele handelaren importeren peren om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Volgens een Israëlische handelaar heeft de consument een voorkeur voor de Nashi-peer boven de Conference. "De Nashi-peer is een moeilijk product. Het is een clubras met een hoge brix, knapperig en sappig."

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan druiven centraal.