Het seizoen van de Fiorini vijg is maar kort: het seizoen loopt voor ongeveer 40 tot 50 dagen vanaf juni tot midden juli. Dezelfde plant produceert twee verschillende vijgen: de Fioroni en de Settembrini. De Settembrini is verkrijgbaar van midden juli tot aan het einde van augustus. Deze vijg is kleiner en zoeter dan de Fioroni.
"Momenteel neemt de hoeveelheid vijgen op de markt af. De prijs ligt rond de €2,50 per kilo. De vraag is het hele seizoen door stabiel gebleven. Onze voornaamste exportbestemming is Duitsland, gevolgd door Turkije", aldus de exporteur.
Een andere exporteur voegt toe dat: "De vijgen zullen nog maximaal een extra week worden geëxporteerd. Het seizoen zal tegen week 29 afgelopen zijn. We hebben onze producten naar Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd. In totaal is onze verkoop met 20% gestegen".
In Brindisi in het zuiden van Italië is de productie klein maar zijn de vooruitzichten goed voor de Settembrino. Dit is een tegenovergestelde situatie dan een jaar eerder: "Dit seizoen hebben we maar een kwart van de productie, die wij afgelopen jaar hadden. Dit komt door onverwachte groei in december wegens hoge temperaturen en door vrieskou in maart. In totaal hebben we de volledige oogst binnen kunnen halen in 8 dagen".
"Ondanks de beperkte hoeveelheden Fioroni vijgen dit seizoen hebben we toch een deel kunnen exporteren. We willen op 18 juli beginnen met de export van Settembrini vijgen naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en België. Al deze landen hebben een redelijk grote populatie Turken. Wij hebben geluk want het Turkse vijgenseizoen start rond 10 september en dan is onze oogstperiode al voorbij".
"In het verleden exporteerden we ook naar Rusland, maar dit doen wij momenteel niet meer. Ook een aantal andere exportbestemmingen zoals Malta en Libië zijn moeilijker te bereiken geworden door veranderde geopolitieke situaties.