Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verbruggen stapelt wereldwijd

Tholen - Verbruggen is specialist in palletiseren maar houdt zich volgens sales-engineer Freerk-Jan de Haan de laatste tijd ook bezig met palletloos stapelen: "Bedrijven in markten als Zuid-Amerika vinden hout te duur en de eindklant wil hier niet voor betalen. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor het stapelen van goederen op sheets. De papieren of plastic sheets hoeven niet gewisseld te worden en dat maakt ze stukken goedkoper dan pallets. De uitdaging zit bij deze manier van stapelen in het vervoer. Houten pallets zijn stabieler en laten zich makkelijker met een heftruck vervoeren. Daarom kiest Europa nog steeds voor de conventionele pallet. Uiteindelijk is het een kosten-baten verhaal."


Palletloos stapelen

Naast Europa en Zuid-Amerika is Verbruggen ook actief in Noord-Amerika. Dinsdag zwaaide het team Wouter Verbruggen uit die de vestiging in de Verenigde Staten gaat bemannen. "Amerika staat bekend om de massaproductie maar daarin loopt Nederland juist wat in voor op de Verenigde Staten. Er zit over het algemeen niet veel verschil in de machines. De manier van zaken doen is hooguit wat anders." Wel zitten er verschillen in de producten die Verbruggen stapelt. Freerk-Jan: "Binnen de AGF-sector zijn wij vooral actief in de uiensector. Op nummer twee komt de aardappelindustrie en er is een verschuiving zichtbaar naar de zadenindustrie."


Palletiseren

Naast het palletloos stapelen is de modulair bouwen een trend: "Binnen deze manier van machinebouw worden verschillende functies gekoppeld. Zo zijn het bovenframe en onderframe makkelijk aan te passen. Bij het plaatsen van een order heeft de klant veel keuzevrijheid op het gebied van capaciteit en functionaliteit en kunnen wij snel schakelen in het aanbod. Kortom, het maakt de bedrijfsvoering flexibeler." Het stapelen van stukgoed kan niet alleen flexibeler maar ook steeds sneller. Ordergestuurd werken sluit aan op die trend: "De klant geeft in het softwaresysteem (ERP) aan hoeveel pallets hij van welk product wil hebben en de machine werkt deze af en maakt zich gereed voor een nieuwe order. Naar aanleiding van deze ontwikkeling wordt de samenwerking met andere bedrijven die wegers en verpakkers bouwen ook steeds belangrijker. Als we dezelfde taal spreken, kan alles via het ERP aangestuurd worden. Op die manier is alles centraal te regelen."


Draaien van zakken door de grijper

Uiteraard kan het stapelen ook gedaan worden door mankracht. Het nadeel van mankracht is volgens Freerk-Jan dat een mens maar een beperkte motivatie heeft en een bepaald niveau van energie. "Als je mensen zou laten stapelen volgens het tempo van de machines houden die het snel voor gezien. Er kunnen maximaal tussen de 40 tot 45 zakken per minuut verpakt worden. Dit kan wat opgerekt worden door met twee zakken tegelijk te werken. Maar bij palletiseren moet het product ook gedraaid worden om netjes gestapeld te worden. Dat gaat tijd in zitten. Bij een hoger tempo gaat de centrifugale kracht met de kwaliteit van het stapelen aan de haal. Wat dat betreft liggen de grenzen bij het palletiseren bij de wetten van de natuur."

Meer informatie:
Verbruggen
Freerk-Jan de Haan
E: fj.dehaan@verbruggen.nl
T: 0527 620 232 / 06-48268406
www.verbruggen.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©