Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorstel Doema: hef boycot Griekenland op

EU verlengt steunmaatregel

Rusland zegt Griekenland te willen steunen door middel van energieleveringen en garanties aan Russische bedrijven, die in Griekenland investeren. In het Russisch parlement werd een voorstel gedaan om de boycot tegen Griekenland op te heffen. Copa Cogeca laat weten dat de EU de steunmaatregelen voor de landbouwsector verlengt. Later deze week wordt een concreter voorstel van de Eurocommissaris verwacht. Appelprijzen in Rusland staan onder druk, net als de perenprijzen in Oekraïne. Daarentegen stegen de prijzen voor de importappelen in Oekraïne.

Russische steun voor Grieken
Rusland wil de Griekse economie helpen door samen te werken op energiegebied, liet de Russische minister van Energie Alexander Novak weten aan de vooravond van de onderhandelingsronde tussen Griekenland en Europa. "We onderzoeken opties om direct energie te leveren aan de Griekse regering en die kunnen op korte termijn beginnen," aldus de minister. De kans dat het land Griekse Eurobonds zal opkopen, is klein. Wel is Rusland bereid garanties te geven aan Russische bedrijven, die willen investeren in de aanleg van de Turkish Stream gaspijplijn, die ook naar Griekenland voert.

Voorstel Doema: hef boycot Griekenland op
Russische parlementsleden deden een beroep op president Poetin om het embargo op Griekse producten op te heffen. Volgens de initiatiefnemers zou dit een positief effect hebben voor zowel Griekenland als voor Rusland. Initiatiefnemer is Andrei Krutov van 'Fair Russia'. Hij wijst op de goede relatie tussen Griekenland en Rusland die is opgebouwd tussen 2010 en 2013 en er zou weinig overlap zijn in productie tussen de landen. Daarnaast wijst hij op de culturele band. Griekenland is een van de weinige orthodoxe landen binnen Europa. Het voorstel ligt bij de Russische president. Uiteindelijk moet Poetin een beslissing nemen over het al dan niet afschaffen van sancties.

Russische import daalt
Uit cijfers over de Russische import blijkt dat in de eerste vijf maanden van dit jaar minder fruit geïmporteerd werd uit verre bestemmingen. De import uit de overzeese gebieden daalde met 6,6%. Voor groenten geldt een ander beeld: de importwaarde steeg met 15,6%. In het algemeen daalde de import uit overzeese gebieden met 38,7% of ruim 63,3 miljard dollar.

Militaire spierballen tonen leidt tot crashes
In de afgelopen maand zijn zes militaire vliegtuigen van Rusland neergestort. Het gaat om twee bommenwerpers en vier jachtvliegtuigen die tijdens oefeningen neerstortten. Sinds de crisis in Oekraïne heeft Rusland het aantal oefeningen voor de luchtmacht opgevoerd en wordt regelmatig de reactiesnelheid van de NAVO getest boven de Baltische staten, West-Europa en de Amerikaanse Westkust. Vorig jaar onderschepte de NAVO 400 Russische vliegtuigen, 50% meer dan in 2013. Volgens militaire deskundigen breekt het intensievere trainingsprogramma het verouderde materieel op. Overigens zijn er ook veel berichten over Russische investeringen in nieuw militair materieel.

Copa Cogeca: EU verlengt steunmaatregel
Volgens de Europese lobbygroep voor de landbouwsector heeft de Europese Commissie besloten de steun aan de sector te verlengen. De organisatie is blij met de beslissing en wijst er op dat de boycot een gecombineerd verlies van 5,5 miljard euro tot gevolg heeft. Later deze week wordt een voorstel van Eurocommissaris Phil Hogans verwacht, die meer duidelijkheid zal geven over de invulling van de maatregelen.

Appelprijzen in Rusland gedaald
De prijzen voor vroege appelen zijn 20% gedaald door een aanbodoverschot. Waar twee weken geleden de aanvoer van Early Geneva de grootste was, zijn nu de Belyi Naliv ook goed aan de markt. De prijsontwikkeling is vergelijkbaar met andere jaren. In roebels ligt de prijs echter twee keer hoger. Een kilo appels kost tussen de 40 en 50 roebel (0,69-0,87 dollar). Een jaar eerder was dat 25-30 roebel (0,72-0,86 dollar).

Servische investeerders in Rusland
Servische investeerders steken geld in de bouw van een opslagcomplex voor AGF in de Russische regio Penza. Het complex moet ruimte bieden aan 50.000 ton product en kost 3 miljard roebel (48 miljoen euro). De bouw moet in de tweede helft van dit jaar beginnen. In 2018 zal het complex in gebruik genomen worden.

Oekraïense perenprijzen gedaald, appelen duurder
Verkopers op de Groothandelsmarkt Dubuvo in West-Oekraïne melden dat de prijzen voor peren scherp zijn gedaald. De prijs ligt tussen de 45-48 grynvia (1,69-2,09 dollar) per kilo, een week eerder lag de prijs op 60 gryvnia (2,78 dollar) per kilo. De vraag naar peren staat onder druk doordat de meeste consumenten de voorkeur geven aan zomerfruit. Desondanks liggen de prijzen door de inflatie nog altijd 43% hoger dan vorig jaar. Omgerekend naar dollars daalde de prijs met 25%.
Importappelen werden juist duurder. Op de groothandelsmarkt Shuvar, nabij Lviv, West-Oekraïne, steeg de prijs vorige week met 10 tot 12% ten opzichte van de voorgaande week. De appelen brachten tussen de 20-22 gryvnia (0,87-0,96 dollar) per kilo op. De prijzen liggen gemiddeld 3,5 keer hoger dan in het voorgaande jaar. In dollars zijn de prijzen verdubbeld. Daarnaast werd ook de eerste nieuwe oogst uit het land zelf op de markt gebracht. Het seizoen begon zonder vertraging. De appelen brachten tussen de 8 en 15 gryvnia (0,35-0,65 dollar) per kilo op.

Bulgarije minder export
De export van Bulgarije naar Rusland viel in het eerste kwartaal 42% ten opzichte van het voorgaande jaar. Naast dat de export naar Rusland terugviel kampt de sector met een aantal problemen. In de afgelopen 20 jaar zijn veel verwerkingsfabrieken gesloten. Daarnaast hebben veel individuele telers niet de kapitaalkracht voor investeringen in bijvoorbeeld koelwagens. De enige weg vooruit is samenwerking via telersorganisaties en producentengroepen, die steun ontvangen van de EU, aldus een brancheorganisatie.

Azerbeidzjan ziet arealen dalen
De landbouwsector in Azerbeidzjan krimpt. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Landbouw. Het areaal voor winterteelt is met 6,5% gedaald. Het ingezaaid gebied is met 10,4-16,9% gedaald. Deze daling geldt voor alle gewassen met een uitzondering voor granen, waarvan het areaal groeide. Inspanningen van de regering zouden echter al de eerste positieve signalen laten zien. De productie van aardappelen, groenten en fruit steeg met respectievelijk 0,7%, 11,8% en 2,6%.

Moldavische export in de plus
Sinds begin van het jaar is de export van Moldavië aanzienlijk gestegen. Volgens het Ministerie van Landbouw hebben Moldavische telers nieuwe markten gevonden. Tussen januari en juni werden meer dan 6600 ton kersen en 1900 ton morellen geëxporteerd. In dezelfde periode werd 600 ton frambozen naar de EU en voormalige Sovjetrepublieken geëxporteerd, drie keer meer dan een jaar eerder. De EU was goed voor 70% van de afzet. Voor groenten geldt een vergelijkbaar beeld. De aardappelexport lag rond de 8 ton: kool 108 ton, 166 ton peen en raap en meer dan 4000 ton uien.

Tsjetsjenië wil Amerikaanse aardappel telen
Telers in Tsjetsjenië willen Amerikaanse aardappelrassen gaan telen. Die moeten niet alleen genoeg opbrengen voor de lokale bevolking, maar ook geschikt zijn voor export. Analisten voorspellen dat er zo'n 5000 ton geoogst kan worden. Uiteindelijk moet de productie uitkomen op 50.000 ton. De regio is een van de grootste aardappelproducenten met een jaarlijks volume rond de 150.000 ton.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.