Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beroep op Europees parlement: neem wet tegen voedselverspilling aan

De wethouder die initiatief nam voor Franse campagne om voedselverspilling uit te roeien, heeft een beroep gedaan op het hoofd van de Europese Commissie en nationale leiders om wetten aan te nemen die supermarkten dwingen hun onverkochte producten aan goede doelen te geven.

Arash Derambarsh stond in strijdmodus nadat het Europees Parlement een resolutie had aangenomen, die de Europese Commissie uitnodigde "de totstandkoming van overeenkomsten tussen supermarkten en organisaties die armen en hongerigen helpen, aan te moedigen".

"De bal ligt nu in het veld van de commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker, en de Europese leiders. Zij hebben een verantwoordelijkheid af te leggen aan de geschiedenis en aan 500 miljoen mensen in Europa", zei Derambarsh na de stemming. "Ik zeg hen allen: het is aan jullie. Doe dit, en doe het nog voor het eind van het jaar."

In mei slaagde Derambarsh erin de Franse regering te overtuigen om een wet goed te keuren, die supermarkten dwingt producten die hun houdbaarheidsdatum naderen, aan goede doelen te schenken. Tot nu toe vernietigden sommige winkels onverkocht voedsel met bleekmiddel. Onder de nieuwe Franse wet zullen supermarkten met een vloeroppervlak van meer dan 400 vierkante meter boetes tot €75.000 ontvangen als ze worden betrapt op het weggooien of vernietigen van onverkochte levensmiddelen die nog geschikt zijn voor consumptie.

De Europese Parlementsleden namen in Straatsburg een resolutie aan over de 'circulaire economie', waarin het amendement over de voedselverspilling op het laatste moment werd ingediend. Parlementslid Angélique Delahaye, die het amendement introduceerde, zei na de stemming: "Het is de eerste stap in de strijd tegen voedselverspilling in Europa."

De EU verspilt elk jaar 89 miljoen ton voedsel, terwijl er wereldwijd jaarlijks 1,3 miljard ton wordt verspild.

Een petitie die werd gelanceerd in zeven Europese landen en pleit voor ondersteuning door middel van wetgeving, heeft meer dan 540.000 handtekeningen. Derambarsh, gemeenteraadslid voor Courbevoie (noordwesten van Parijs) en lid van Nicolas Sarkozy's Republikeinse partij, streeft er nu naar deze kwestie later dit jaar op tafel te leggen bij de Verenigde Naties.
Publicatiedatum: