Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers in rij bij boomkwekerij, wachttijden tot 18 maanden

Vraag naar avocado’s blijft maar groeien

De vraag naar avocado's blijft wereldwijd stijgen. In Europa, de VS en Australië heeft de avocado de titel 'exoot' van zich afgeschud en is het een meer mainstream product geworden. Op de Europese markt waren de prijzen hoog, niet alleen door de stijgende vraag, maar ook door vertraagde schepen. In de Verenigde Staten neemt de consumptie toe, maar daalt het areaal. Telers in Californië kampen met watertekorten. Het gat tussen vraag en aanbod wordt opgevuld met import uit buurland Mexico. In verschillende productielanden, zoals Spanje en Nieuw-Zeeland, staan telers in de rij bij de boomkwekerijen. Wachttijden lopen op tot een jaar in Spanje en bijna twee jaar in Nieuw-Zeeland. Verschillende landen op de Amerikaanse continenten zetten in op productievergroting, met een groeiend areaal in Peru, een grotere oogst in Mexico en Colombia dat voor meer dollars exporteerde dan vorig jaar. Peru kreeg eind juni toegang tot de Chinese markt. Israël en Costa Rica stelden importbeperkingen in. Costa Rica boycot een aantal landen uit angst voor sunbotch, Israël weert alle importavocado's.

Mexico verwacht grotere oogst
Het Noord-Amerikaanse land is in een overgangsfase tussen oude en nieuwe oogst. Vooral in de grote maten, 48 en groter, zijn er tekorten. De vraag naar de avocado's is groot, zowel op de binnenlandse markt als overzees, vooral de VS, EU en Japan. Het beperkte volume en de grote vraag drijven de prijzen op. De verwachting is dat Mexico dit seizoen 25% meer zal oogsten.

Peruaanse avocado naar China
Op 30 juni tekende de Chinese autoriteiten een akkoord, waardoor Peru na zes jaar onderhandelen avocado's mag exporteren. Welke telers en pakstations op de definitie lijst komen met een exportvergunning is nog onbekend. In de afgelopen jaren waren er al meerdere Peruaanse avocadomerken beschikbaar in Shanghai.
Daarnaast spannen verschillende organisaties zich in om voor vier teeltbedrijven in de regio Apurimac een Global GAP certificaat in de wacht te slepen. Dit certificaat is nodig om direct naar Europa te mogen exporteren.
Vorig jaar kwam het totale volume uit op 336.000 ton, 16% meer dan in het voorgaande jaar, aldus Sierra Exportadora. In verschillende regio's gaat de productie dit jaar verder omhoog, La Libertad (+31%), Lima (+11%) en Ica (+14%).
Tot en met week 26 stond het exportvolume nop 18,4 miljoen dozen, een jaar eerder was dat nog 17,6 miljoen. Het grootste deel van de groei werd echter vroeg in het seizoen geëxporteerd, waardoor de aanvoer in de laatste weken lager is dan normaal, weet een Britse importeur.



Costa Rica boycot avocado's uit angst voor sunbotch
Het Midden-Amerikaanse land beperkt de import van avocado's uit vrijwel alle teeltgebieden. De handelsbelemmeringen gelden voor Australië, Spanje, Ghana, Guatemala, Israël, Mexico, Zuid-Afrika, Venezuela en Florida. Het land vreest een besmetting met sunbotch. Alleen import uit Peru, Chili, Nicaragua en Panama is toegestaan. De prijzen voor het fruit liggen door de beperkte aanvoermogelijkheden hoog. Verschillende partijen in het land uiten hun onvrede over de situatie en er zijn wisselende berichten. Volgens de een is er een tekort aan avocado's, volgens de regering is er voldoende product beschikbaar. De gemiddelde Costa Ricaan zou 17 geïmporteerde avocado's per jaar consumeren. Op internationaal niveau dreigde Mexico, de belangrijkste leverancier van de avocado, de zaak voor te leggen aan de WHO (Wereld Handels Organisatie)

Colombia exporteert meer dan ooit
In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de export van het Latijns-Amerikaanse land naar Europa uit op $4,6 miljoen. Daarmee lag de export hoger dan de totale export vorig jaar, toen de export uitkwam op 4 miljoen. De belangrijkste bestemmingen zijn Nederland, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk. De opbrengst per hectare van 8,8 ton ligt hoger dan voor landen als Chili en Peru.

Zuid-Afrika onbezorgd over concurrentie door stijgende vraag
In het zuidelijkste puntje van Afrika is het Hass-seizoen voorbij, de 'greenskin' avocado's zijn nog wel beschikbaar. Het seizoen begon goed, waarna een dipje volgde. Later het seizoen verbeterde de situatie. In het algemeen was het een erg goede markt, aldus een Zuid-Afrikaanse exporteur. De kwaliteit was erg goed en het weer belemmerde de productie niet. Over de concurrentie met Peru maken de Zuid-Afrikanen zich weinig zorgen; de vraag groeit en er zijn nieuwe markten buiten Europa. Peru en Zuid-Afrika zijn directe concurrenten. De groei in Peru gaat sneller dan in het Afrikaanse land en in Zuid-Afrika is het aantal exporteurs beperkt, waardoor de prijzen strikter gecontroleerd kunnen worden. Peru daarentegen kent meer exporteurs, waarvan een aantal uitgroeit tot grote spelers.

Australië & Nieuw-Zeeland
Grote vraag, telers in wachtrij voor bomen

Australiërs zouden meer avocado's consumeren per hoofd van de bevolking dan welk ander Engelssprekend land dan ook, schattingen spreken over zo'n 3 kilo per persoon per jaar. Waar of niet, 'Down Under' is de avocado een belangrijk product. Het seizoen in Australië loopt voor Northern Queensland op haar einde, de volumes komen nu uit Central Queensland, South East Queensland en Northern New South Wales. De hete zomermaanden (november-februari) veroorzaakten kleinere maten. Ook spant de sector zich in om consumenten er van te weerhouden in het fruit te knijpen om de rijpheid te bepalen. "Ze hebben geen idee hoeveel schade ze daarmee aan het fruit aanbrengen," aldus een woordvoerder van de telers. Onderzoek wijst echter uit dat de gemiddelde consument niet makkelijk van deze gewoonte af te brengen is, daar staat tegenover dat uit een onderzoek blijkt dat 58% van ondervraagden meer avocado's zou kopen als de voorlichting over rijpheid beter zou zijn. Exportmarkten liggen in Azië: China, Japan en Thailand zijn de belangrijkste.

Een filmpje moet de consument meer inzicht geven in een eenvoudige manier om de rijpheid van een avocado te testen zonder het fruit te beschadigen.



Telers in Nieuw-Zeeland staan gemiddeld 18 maanden (twee seizoenen) op de wachtlijst, voordat de bomen geleverd kunnen worden. De eilanden zetten in op groei in de wereldmarkt. Het doel is om in 2023 voor $230 miljoen omzet te genereren. De productie ligt rond de 7,1 miljoen trays, waarvan er 6,7-6,9 miljoen geëxporteerd worden, de rest vindt zijn weg naar de binnenlandse markt. Ondanks de sterke positie van de Nieuw-Zeelandse dollar is de export naar de VS en Azië gestegen. Voor dit seizoen zetten exporteurs ook in op Australië, een exporteur zegt 80% van zijn producten naar het land te willen exporteren, de resterende 20% is bestemd voor andere markten. Het seizoen duurt van september tot mei. De 1450 telers in het land zijn te vinden in North Island's Bay of Plenty en Northland

Israël: geen import, alleen eigen teelt
Jaarrond zijn er avocado's uit Israël beschikbaar, maar het exportseizoen ligt in de herfst tot de lente. In de zomermaanden is de kwaliteit van het fruit onvoldoende voor export. Import van avocado's is niet toegestaan in het Midden-Oosterse land vanwege strenge fytosanitaire regels.

Verenigde Staten: stijgende vraag + dalend areaal = meer import
De markt in de Verenigde Staten is afhankelijk van aanvoer uit Mexico, Californië en Peru. Nu de zomer vordert daalt de aanvoer van Mexicaanse volumes. De Californische productie is in de laatste jaren gedaald, terwijl de vraag steeg. Dit gat in de markt is opgevuld met import uit Mexico. De productie in de Amerikaanse staat komt ongeveer uit op zo'n 150.000 ton, wat normaal is.
Het areaal in Californië is gedaald, mede door het water tekort. Naast dat niet elke teler toegang heeft tot een bron, worden sommige telers geconfronteerd met opgedroogde bronnen. De prijs voor Mexicaanse avocado's per doos bij de grens met Texas ligt tussen de $36,25-38,25, bij de havens in Californië brengen avocado's uit Peru $27-29 op. De vraag groeit in alle staten, maar is vooral geconcentreerd rond Texas en de Westkust.

Europa
Europa consumeert tussen de 4 en 6 miljoen kilo avocado's per week, als de import daalt tot onder de vier miljoen kilo, schieten de prijzen omhoog.

Spanje breekt records
Dit seizoen breekt Spanje alle records op gebied van prijzen en exportvolumes. Telers ontvingen op bepaalde momenten €3 per kilo, rond de €15 per doos. De oorzaak was dat Israël en Chili eerder afliepen door weersomstandigheden. Ook in Marokko waren er problemen. Daardoor ontstond een tekort en kon de prijs in april en begin mei stijgen. De Spaanse avocado was daarmee de duurste op de markt. De teelt is geconcentreerd in Malaga en Granada, maar men zet zich in om het teeltgebied uit te breiden naar Cadiz, Valencia en de Canarische Eilanden. Citrustelers in deze regio's schakelen om naar de avocadoteelt. De omschakelaars staan in de rij om avocadobomen te kopen, maar moeten een jaar wachten. Het Spaanse seizoen kent twee pieken, rond de Kerstdagen en rond de Paasdagen.
In Spanje groeit de vraag naar lokale avocado's. Ter illustratie de grootste retailer van het land, Mercadona, heeft de inkoop van lokale avocado's verdubbeld naar 3.000.

Goede prijzen op Britse markt
De prijzen in Groot-Brittannië schieten omhoog. De 'green skin' avocado's brengen meer op dan normaal, de prijzen voor de Hass stijgen ook weer na een korte dip. "Tegen het einde van het seizoen is het normaal dat de prijzen stijgen, omdat het fruit schaarser wordt," vertelt een Britse importeur. "Maar we zitten nog aan het begin van het Peru seizoen, dus is de opleving van de prijzen vier tot vijf weken eerder dan verwacht."

Nederland hersteld na "dramatische maand"
"Na een dramatische junimaand klaart de situatie weer wat op," vat een Nederlandse importeur de situatie samen. Oude voorraden zijn geruimd, de vraag in Peru van de lokale markt is hoog en het beschikbare volume is niet in balans met de vraag. Daarom verwacht de importeur dat de prijzen wel eens een nieuw record zouden kunnen breken. De vooruitzichten zijn dus positief voor de handel. Vandaag (10-7-2015) komt een vertraagd schip met avocado's de haven binnenlopen, vrijwel alle avocado's aan boord zijn al verkocht.

Belgische markt 'leeggetrokken'
Tijdens de zomermaanden is de vraag hoog. België importeert vooral uit Peru en Zuid-Afrika, maar een importeur vertelt ook avocado's uit Kenia in te vliegen. Een tekort aan 'greenskin' drijft ook de vraag naar de Hass op. De markt is "leeggetrokken", daarbij kwam een schip uit Zuid-Afrika vertraagd binnen, waardoor de markt droog kwam te staan. Met het tekort zijn er rijpers die het proces proberen te versnellen, een risicovolle ondernemen, want de controle over het proces is lastig.

Duitse vraag stijgt snel
Net als in de rest van Europa stijgt de vraag snel. Een Duitse importeur spreekt over een "knelpunt" en beschrijft een opgaande spiraal, waarbij de almaar stijgende vraag de prijs opstuwt. De Duitse consument kiest voor de Hass-variëteit, wat de vraag naar de 'greenskin' drukt. "In heel Europa is de vraag hoog," vertelt een importeur. "De situatie in andere Europese landen is hetzelfde." Voor de komende weken houdt hij rekening met hoge prijzen. Het is afwachten wanneer de prijs de grens passeert die de vraag doet dalen. De totale invoer van avocado's steeg van bijna 28.000 ton in 2010 naar bijna 35.000 ton in 2014.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan peren centraal.