Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport van de Guesstimate meeting

Strenge winter heeft impact op fruitoogst Michigan (VS)

Op 24 juni vond de 60e Annual Fruit Crop Guesstimate vergadering plaats in Grand Rapids, Verenigde Staten. Prominenten uit de sector kwamen samen om de verwachtingen voor 2015 met elkaar te delen. Andy Janson, een fruitverpakker uit Michigan en President van de Michigan Frozen Food Packers Association, opende de vergadering met de mededeling dat Michigan leed onder twee strenge winters op een rij. Hij voegt daaraan toe dat de staat verandering, uitdagingen en consolidatie ondergaat.

De impact van de temperaturen die ver beneden het gemiddelde lagen was terug te zien in de verwachtingen van appel- bessen- en kerssentelers voor 2015.

Volumes appelen met 17% gedaald
Michigan teelt na Washington en New York de meeste appelen in de Verenigde Staten en verwacht in 2015 22,5 miljoen bushels te oogsten. Dat was in 2014 nog 27 miljoen bushels. West-centraal Michigan, verantwoordelijk voor de grootste bijdrage aan de totale appel oogst dit jaar levert 16,5 miljoen bushels, gevolgd door zuidwest Michigan 2,9 miljoen bushels, Noordwest Michigan (600.000); en oost Michigan (140.000)



Februarivorst in de Noord-West
Dave Smeltzer van Per-Chin Orchards ziet een potentieel patroon na 2007-08 in de noordwestelijke regio na soortgelijke evenementen dit jaar. "Voor de vorst toesloeg op 27 en 28 februari hadden we goede vooruitzichten voor de appelen", aldus Smeltzer. "Er waren mooie knoppen die goed fruit voorspelden. De temperaturen lagen tussen -4 in East Leland, Suttuns Bay en tussen de -3 en -2 graden in Manistee County. De temperatuur in Antrum en Gran Traverse counties lag rond de -2 graden Celsius. De McIntosh bloesem verdampte per uur en ging toevallig bloeien."

Volgens Schmeltzer verwachten telers in de regio tussen de 50% en 60% van de de opbrengst van vorig jaar te oogsten. Dat gemiddelde stijgt met 4,5 miljoen bushel appelen. "De uitdagingen zitten niet in de vorst zelf maar in de effect die de vorst heeft op de schil van het fruit. De eerste schade is al waar te nemen."

Koudere winter in de Centraal westelijke regio
Volgens een professor aan de Michigan State University was de winter kouder dan die van het jaar ervoor, "maar een meerderheid van de appelen doorstond de winter goed." Volgens haar zou een langzame start van de lente voor een normale oogsttijd moeten zorgen.

"De grootste uitdagingen waren tijdens de vier dagen slecht weer voordat de bloesem uitkwam. Dat was op de natte dagen van 7 tot 10 mei." aldus de professor. "Het warme weer gaf kans op onweer en er waren mogelijk problemen met bestuiving en bemesting." Kleiner fruit van de 250 miljoen bushels afgelopen jaar in de regio is goed mogelijk. "er is echter wel een onbekend aantal nieuwe bomen aangeplant. De productie van de meeste soorten ligt weer op schema" aldus Irish Brown.

Erick Rockafellow, van Burnette Goods denkt dat 2015 mooie gewassen voortbrengt in zuidwest Michigan, "ondanks wat problemen met bestuiving in sommige gebieden."

Vooruitzicht op het kersenseizoen: 15% naar beneden
In 2015 hopen de Verenigde Staten zo'n 104 miljoen kilo aan kersen te oogsten. De voorspelling in 2014 lag rond de 122 miljoen kilo. De staat Michigan verwacht 66 miljoen kilo bij te dragen in 2015, dat is inclusief 39 miljoen kilo uit het Noordoosten, 9 miljoen kilo uit west centraal en 12,4 miljoen kilo in het zuidwesten.

Prognose voor de kersen 47 lbs/tree
Volgens Don Gregory van Cherry Bay Orchards leverden de bomen in de zes noordwestelijke counties in 2009 zo'n 46 kilo per jaar. Afgelopen jaar was dit 75 pond per jaar. Met oog op de vorst van afgelopen 20 mei: "Veel telers in het noordwesten zouden een bumpergewas kunnen voortbrengen dat wel zou kunnen lopen tot 200 miljoen pond of 110 tot 115 pon kersen per boom.

"We hadden een perfecte inversie vorst nacht gevolgd door drie meer dagen van slechte bestuiving," aldus Gregory. "Al met al kwamen we met 39 miljoen kilo voor het noordwesten, ongeveer 21 kilo per boom of 41% van wat een bumpergewas zou zijn," zei hij. "Het zou erger kunnen. Dingen komen samen en als we allemaal hard zouden werken leveren we uiteindelijk een goed product aan de consument. Onze grootste uitdaging is het aan de man brengen van het product dat we voor ons hebben.

Slechte vooruitzichten voor het seizoen in het centrale westen
Todd Fox van N.J. Fox & Sons zegt dat de kwaliteit van gewassen in centrale west regio's slecht is. De winter was voor de tweede keer op een rij kouder dan normaal. De bomen overleefden en dat zorgde voor optimisme. Voor de bloesem uitkwam, werden de boompjes op 24 en 25 april getroffen door de vorst. We hadden een week van bloei van 5 tot 9 mei en die werd gevolgd door uitzonderlijk lage temperaturen en overvloedige regenval wat leidde tot een slechte gewassen. "Tot 20 mei hadden we een groot nummer in gedachten," aldus Fox. "De potentie in de regio in de laatste 14 jaar gaat inmiddels over het gemiddelde van 22,7 miljoen kilo.

Southwest tart cherry forecast good
Glenn Rogers van Honee Bear Canning en Co. verwacht goede gewassen in Zuidwest Michigan. "We zaten goed met temperaturen rond de -1° C, 0.5° C, 0° C. We hadden een prachtige bestuivingstijd en over het algemeen een prachtig product. Er zijn wat verschillen in rijpheid maar ik weet niet zeker wat de oorzaak daarvan is."

Penssyvlania verwacht 1,5 miljoen kilo aan zure kersen te oogsten, New York 4,5 miljoen kilo; Utah, 15,8 miljoen kilo; Wisconsin, 4 miljoen kilo; de staat Washington, 11,3 miljoen kilo; Oregon, 680 duizend kilo. Phil Korsen van het Cherry Marketing Institute zegt dat Ontario, Canada 3,1 miljoen kilo verwacht te oogsten waarvan de helft van de gewassen een gemiddelde omvang heeft.

Meivorst een ramp voor zoete kersen.
"Michigan's telers van zoete kersen hadden zwaar te lijden onder de strenge winter en de vorst in mei. Zij verwachten in 2015 25% van de totale oogst van vorig jaar binnen te halen." aldus Mark Doherty of Peterson Farms. Hij verwacht in 2015 zo'n 7500 ton, ongeveer 15 miljoen pond te oogsten. Michigan teelde 29.900 ton (59,8 million pounds) zoete kersen in 2015. "De oogst van 2015 wordt gekenmerkt door goede, slechte en niet zo aantrekkelijke kersen." aldus Doherty.



"We begonnen de winter optimistisch en hadden een goede bloeiperiode. Maar de schade van de winter liet zichzelf ook zien van maart tot mei. We hadden een lange periode van koude temperaturen en op 20 Mei werd er zelfs -4° C to -2 ° C gemeten. Deze kersen vroren dood en waren uiteindelijk kleiner dan een erwt, dood en lelijk. Het is niet wat we wilden."

Blauwe bessen: 38 miljoen kilo
Michigan blijft naar verwachting de grootste producent van de blauwe bessen. "Dit jaar verwacht de staat 38 miljoen kilo te oogsten." aldus Creela Hamlin, president van de Michigan Blueberry Advisory Committee (MBBAC).

2015 gelijk aan 2014
Naat verwachtingen ligt de oogst in 2015 rond de 19.9 miljoen kilo. De 17.6 miljoen kilo aan verwerkte bessen voor dit jaar ligt dicht bij de 17.2 miljoen kilo van vorig jaar. Hamlin omschrijft het als de 'good the bad and the ugly'. "Dit jaar zorgde instabiele temperaturen voor veel schade. Er is veel groei dus we kijken uit naar meer fruit volgend jaar. Veel soorten en gebieden hebben dit jaar prachtige gewassen. En er komt nog veel meer aan. We zien uit om binnenkort de oogst te starten."

Volgens de vroege prognoses voor 2015 in de teelt van highbush in het zuidelijke District doet Michigan het beter dan Georgia (35,3 miljoen kilo – 43,5 miljoen kilo afgelopen jaar.); New Jersey (24.9-27,2 miljoen kilo); North Carolina (24,9 miljoen kilo); Florida (11,3 miljoen kilo); Mississippi (1,3 miljoen kilo); en Indiana (1 miljoen kilo).

Vroege voorspellingen van de highbrushteelt van de staten in het Westelijk District kondigt aan de Guesstimate: Washington state (49,8 miljoen kilo); Oregon (43 miljoen kilo); en California (24,9 miljoen kilo). British Columbia, Canada oogstten 73,4 miljoen kilo bessen in 2015.


Bron: Gary Pullano, Fruit Growers News
Click here for the original article.
Publicatiedatum: