Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joey Deen bezoekt leveranciers mango's, limes, druiven en gember

"Overwegend importproduct op Braziliaanse groothandelsmarkten"

Tholen - Vorige week heeft Denimpex weer haar jaarlijkse reis naar Brazilië gemaakt om de verschillende leveranciers te bezoeken van limes, gember, druiven en mango's. "Ik ben op verschillende groothandelsmarkten geweest in Brazilië. Zo ook die in Sao Paulo wat één van de grootste, zo niet de grootste van het land is. Je ziet dat de lokale markt sterk stabiel is, maar de meeste handelaren merken toch dat de bloeiende economie van vorig jaar wel een stapje terug heeft gedaan", vertelt Joey Deen.



"Het interessante vond ik dat er overwegend importproducten liggen: peren en appelen uit Argentinië, uien uit Nederland, Argentinië en Chili, dadels uit Amerika en zelfs pitahaya uit Thailand. Alles is er eigenlijk wel te vinden! De meeste importeurs spreken er dan ook over dat de importproducten beter lopen dan de producten van eigen bodem", vertelt Joey. Hij maakt de balans op van de verschillende producten.
 
Mango's
"Er zijn verschillende telers die de oudere gedeeltes van hun plantages 2 à 3 jaar geleden hebben vernieuwd door het eruit halen van oudere mango bomen en het vervangen door nieuwere. Grootste gedeelte van deze nieuwe aanplantingen zijn allemaal in de 'fiberless' variëteiten zoals Palmer, Kent en Keith. Als gevolg van deze herplanting heb ik moeten opmerken dat de grootste druk van de producenten en verpakkers in het laatste kwartaal van het jaar ligt. Een groot gedeelte van de bomen zullen dan hun oogst geven. Wel is duidelijk te zien op het gebied van mango's dat de meeste telers en verpakkers zich meer richten op het exporteren van de binnenlandse markt. Op de binnenlandse markt is de Tommy Atkins toch eigenlijk nog wel de favoriet en overheersend."


 
Druiven
Het Braziliaanse druivenseizoen zal heel interessant worden dit jaar. Een grote speler in de markt heeft een aanzienlijk deel van zijn plantages met tafeldruiven vervangen voor druiven die in de verse sappen zullen verdwijnen. Ook heb ik gezien dat verschillende telers en exporteurs aan het experimenteren zijn met andere variëteiten als de standaard Sugraone, Thompson Seedless en Crimson. Ik heb gehoord dat er vorig seizoen al op kleine schaal is gestart met de nieuwe rassen naar de Europese markt, maar dit jaar zullen de nieuwere variëteiten als Sweet Globe, Sugar Crisp en Sweet Celebration in grotere getale hun weg naar Europa vinden. Voornaamste reden voor het veranderen van de rassen is dat deze meer kilo's per hectare geven wat de uiteindelijke resultaten voor de teler tot een hoger niveau brengt. Over de opbrengsten valt nog weinig te zeggen omdat nu de periode is dat ze de 'bunch counts' gaan doen. Dus hier zal over 1 à 2 weken meer informatie beschikbaar over zijn."


 
Gember
De Braziliaanse gembermarkt is heel raar. De interne markt is hoger dan de export markt. Maar de Brazilianen zijn zich er ook wel heel goed van bewust dat ze zelf slechts 60-70% van hun oogst kunnen consumeren. Exporteren is dus een must! Vandaar ook het tweesporenbeleid", vertelt Joey. "De gember ziet er dit jaar ontzettend mooi uit, omdat de klimatologische omstandigheden optimaal zijn geweest dit jaar voor de gember. Wij zullen volgende week onze eerste containers in ons eigen merk 'Delicio Frutas' ontvangen en we zullen wekelijkse aankomsten hebben tot eind november."


 
Limes
"Na de extreem goede prijzen die gemaakt zijn voor een lange tijd in Europa in 2014 zijn er niet veel bomen meer geplant. Slechts 3% wordt geschat en verteld door de telers aldaar. Wel zie je dat er twee nieuwe pakhuizen gebouwd zijn en bijna alle verpakkers hebben geïnvesteerd in grotere ruimtes en machines. Ik denk dat dit ook wel te merken is in de aanvoer. Er is gewoon meer verpakkingscapaciteit", vertelt de importeur. "De limes hebben vorige week wel wat regen gehad, dus de verstandige exporteurs zullen niet exporteren in verband met de gele kleur en groot gevaar voor oleocellosis. Wij zullen dan ook één weekje overslaan om een constante kwaliteit te kunnen garanderen aan onze klanten."


 
Voor meer informatie:
Joey Deen
Denimpex B.V.
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam – Holland
T: +31 20 6246390
F: +31 20 6225448
www.denimpex.nl