Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië: oproep tot meer consumptie via aardappelpoel

De aardappelsector in Australië moet samenkomen om een plan te ontwikkelen om aardappelen vanuit marketingperspectief opnieuw aantrekkelijk te maken. Dit om de problemen van overaanbod, die de sector teisteren, op te lossen. Dat is de boodschap van teler Tony Cummaudo, van Cummaudo Farms, waar de late oogst nog steeds aan de gang is. Telers, die duizenden dollars hebben besteed aan het telen van aardappelen zullen hun producten onder de kostprijs moeten verkopen. De oogst zal ook een maand later dan verwacht zijn wegens de weersomstandigheden en de omvang van de opbrengst.

De opmerkingen van Cummaudo volgen op meldingen dat te veel aardappelen nog steeds in de grond zitten in belangrijke teeltgebieden zoals Thorpdale (waar Cummaudo vlakbij ligt). Er bestaat een kans dat de opbrengst groter is dan de marktvraag zo lang de oogst in de rest van het land niet verstoord wordt door plagen of slecht weer. Cummaudo: "Over het algemeen hadden we zeker een goed oogstjaar. Helaas leidt dat, zonder de juiste marketing om vraag te creëren, tot overaanbod." Cummaudo is leverancier van een van de grootste supermarkten, Coles en heeft dus toezeggingen gekregen die hem verzekeren van een deel van de afzet. "Hier bij Cummaudo Farms behandelen we onze aardappelen als eieren, richten we ons op kwaliteit en kijken we altijd naar manieren waarop we onze praktijken kunnen verbeteren. We beginnen ook te diversifiëren en uien te telen. Telers moeten gedisciplineerd blijven en efficiëntie nastreven."

Er zijn een paar ontmoetingen met mensen in de aardappelsector geweest, maar de huidige situatie kan niet meer gecorrigeerd worden, zei Cummaudo. "Er gebeurt wel het een en ander, maar niet snel genoeg. Verse aardappelen zouden populairder moeten zijn. Ze bevatten veel kalium en zijn een geweldige groente, maar men is bang ze te eten omdat ze denken dat ze er dik van worden. Dat gebeurt niet als je aardappelen op de juiste wijze kookt", vertelde hij. "Voor mango's en avocado's had men ook een succesvolle marketing, waar vraag mee gecreëerd werd. Ik zie dus niet in waarom wij het niet zouden kunnen." De kwestie van overaanbod zou in de toekomst beter gecontroleerd moeten worden, zei hij, en Cummaudo heeft een oproep aan de sector gedaan om snel te handelen om de uitkomst te veranderen. Er is ook ruimte voor het onderhandelen over de prijs om de overtollige hoeveelheden te distribueren. 

Voor meer informatie:

Tony Cummaudo
Cummaudo Farms
Tel: +61427684256
Publicatiedatum: