Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland getroffen door droogte

Rusland mengt zich in Griekse crisis

President Poetin mengt zich in de Griekse crisis. De president belde met de Griekse premier, de Franse president en het IMF. In Rusland bestaan onder analisten zorgen over de gevolgen van het Griekse 'nee' voor Rusland. De Russische gezant in Europa zei in een interview dat Europese bedrijven nog altijd proberen de boycot te omzeilen. Ondanks de boycot staan de importstatistieken nog net op 0. Centraal-Rusland wordt getroffen door droogte. De gevolgen voor de oogsten zijn nog onduidelijk. In Krasnodar is er geen last van droogte. Daar werden de eerste appelen geoogst. De Saoediërs investeren 10 miljard dollar in Rusland.

Rusland mengt zich in Griekse crisis
President Poetin mengt zich openlijk in de Griekse crisis. Er zijn verschillende berichten van gesprekken tussen de president en betrokken partijen. Volgens het Kremlin heeft president Poetin een gesprek gehad met IMF-topvrouw Christine Lagarde over de gevolgen van het Grieks referendum. In het gesprek ging het om "de coöperatie van Rusland en het IMF binnen het framework van het Griekse referendum."
Gisteren belde de Russische president ook al met de Griekse premier Tsipras over de uitkomst van het referendum. Tot slot werd er ook gebeld tussen Moskou en Parijs. President Hollande sprak zijn Russische collega wederom over de uitkomst van het referendum.

Impact Grieks 'nee' op Rusland
Niet alleen de EU maakt de balans op na het Griekse 'nee', ook in Rusland houdt men rekening met de gevolgen. Dan draait het met name om de gevolgen voor de wereldeconomie en in de handelsbetrekkingen met de EU. Hoewel er economen zijn, die betogen dat de wereldeconomie zich al heeft aangepast aan de Griekse crisis, zien anderen nog mogelijke problemen.
De gevolgen voor de EU zullen uiteindelijk doorwerken bij Russische bedrijven. De olieprijs kan dalen en internationale investeringen in opkomende economieën, waaronder Rusland, staan onder druk door een Griekse crisis en schommelingen in de wereldeconomie.

Maar er is ook een, vanuit Russisch perspectief, positief effect, denken analisten. Rusland zou sterker staan in de onderhandelingen met de EU over de sancties. Voor investeerders is Rusland een goed alternatief voor Griekenland, aldus de experts.
Volgens de Russische Centrale Bank wordt de financiële sector in het land niet bedreigd door de Griekse crisis. Het land zou volgens de berichten 14 miljoen dollar aan Griekse staatsobligaties in handen hebben en de investeringen in de Griekse private sector zijn ook beperkt.

Saoedi-Arabië investeert in Rusland
In de komende vier tot vijf jaar investeert het Saudi Arabia's Public Investment Fund 10 miljard dollar in de Russische infrastructuur en landbouwsector. De rijke oliestaat werkt hiervoor samen met het Russian Direct Investment Fund. Nog dit jaar moet er geïnvesteerd worden in tien projecten.

Rusland: Europa blijft smokkelen
De Russische gezant in Europa Vladimir Chizov zei in een interview met Russische media dat de Europese landen blijven zoeken naar mazen in de boycot. Hoewel de import uit de EU is gedaald door de handelsbeperking, is die niet stilgevallen. Harde cijfers over hoeveel en welke producten nog altijd een weg vinden naar de Russische markt zijn niet beschikbaar. Wel wijst de Russische gezant naar het opmerkelijk grotere aanbod lactosevrije melk uit de EU.

Rusland getroffen door droogte
Het midden van Rusland wordt geteisterd door droogte. Verschillende regio's van het land kampen met een tekort aan regenval. Het gaat om de regio's: Belgorod, Voronezh, Kursk, Lipetsk, Tambov, Orenburg, Penza, Samara, Saratov, Ulyanovsk, Tatarstan, Bashkortostan, Mordovia, Tsjoevasjië, Volgograd en Rostov, Kalmukkië en het noordoosten van de Stavropol Territory. Volgens Rusland wordt de graanoogst niet bedreigd. Wat de gevolgen zijn voor andere gewassen, is onduidelijk. Voor enkele regio's wordt regen verwacht, maar dat zal niet voldoende zijn voor de landbouw.

Grootste opslagfaciliteit opent in Rusland
In de regio Kabardino-Balkaria opent deze zomer de grootste opslagfaciliteit voor groenten en fruit in Europa de deuren. Dat claimt de directeur van de faciliteit. Het gaat om een opslag voor 75.000 ton groenten. Het bedrijf teelt peen, aardappelen, uien, bieten en kool in het noorden van de Kaukasus. In 2011 begon het bedrijf met investeringen in de opslagfaciliteiten. Er zijn nieuwbouwplannen voor nog eens 12.500 ton opslag, maar daarvoor loopt de financiering stroef.

Eerste appelen geoogst in Krasnodar
In de Russische regio Krasnodar is de appeloogst begonnen. De rassen Early Geneva en Luch zijn de eerste die beschikbaar komen tegen prijzen tussen de 40 tot 55 roebel (0,72-0,99 dollar) per kilo. Het seizoen begon een week later dan vorig jaar. De prijzen liggen gemiddeld 30% hoger dan in 2014. Omgerekend naar dollars zijn de appelen echter 20% goedkoper.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.