Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NEPG: aardappelopbrengst -12,4%

NEPG verwacht een totale oogst van iets minder dan 25.000.000 ton in de vijf landen. Dit is 12,4% minder dan vorig seizoen en 1% minder dan het vijfjarig gemiddelde. Dit is gebaseerd op een krimp van 3,6% van het areaal en een opbrengst van 47,4 ton per hectare. Deze opbrengst per hectare komt overeen met het vijfjarig gemiddelde tot iets minder.

Lage opbrengst verwacht Belgische vroege oogst
Volgende week, een kleine twee weken later dan gemiddeld, begint de oogst van vroege industrie-aardappelen in Duitsland. NEPG verwacht goede oogst resultaten tussen 35 en 48 ton per hectare. De meeste aardappelen komen uit het Rheinland waar bijna 90% van de velden beregend zijn. Onderwatergewicht lijkt geen problemen te geven. In België ziet NEPG een totaal ander beeld. Als gevolg van het koude en droge groeiseizoen en het feit dat er in België nauwelijks beregening plaatsvindt, verwacht men een behoorlijk lage opbrengst voor de vroege aardappelen. Proefrooiingen in een gewas van 77 dagen oud gaf een gemiddelde opbrengst van de vroege rassen van rond 25 ton per hectare. Op zijn vroegst zal men 1 tot 2 weken na de start in Duitsland, volop voor de industrie kunnen gaan
rooien.

Lager consumptie aardappel areaal
Als gevolg van de zéér lage aardappelprijzen seizoen 2014/2015 hebben veel West-Europese telers besloten iets minder aardappelen te gaan telen gecombineerd met een iets hoger percentage op contract. Vooral de Engelsen gaan in areaal minderen (- 7,1%) waarbij het areaal onder 100.000 hectare totaal komt. Een laagte record voor de Britse telers.

Omdat het nog vroeg in het seizoen is, wil NEPG benadrukken dit een ruwe opbrengst inschatting is.

www.vtanederland.nl
Publicatiedatum: