Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lading uit Zuid-Afrika later binnen dan verwacht

Avocadomarkt 'leeggetrokken' door het warme weer

Tholen - De zomer is een goed seizoen voor de avocado. "Met name als het warm is, merk je dat de vraag op een hoog niveau ligt", vertelt Ive Lambert van Starfruit. "Er komen momenteel voornamelijk avocado's uit Zuid-Afrika en Peru. We laten zelfs nu uit Kenia vliegen. Doordat er een tekort is in 'greenskin' is ook de Hass-markt de laatste week omhoog getrokken. Doordat de markt is 'leeggetrokken', is er sinds eind vorige week een tekort een RTE-avocado's. Er is daarnaast een zending uit Zuid-Afrika verlaat binnengekomen. De boot kwam pas gisteren binnen en dat heeft de markt enigszins droog gezet. De lading is ondertussen wel gelost, maar het duurt nog twee tot drie dagen eer ze gerijpt zijn. Voor het ready-to-eat verhaal wordt het de komende dagen even lastig, maar dat trekt wel weer bij." Door het tekort zijn de prijzen op enkele dagen flink bijgetrokken. "Het verschilt per kaliber. Voor de grotere Hass zit je nu rond de 10 euro voor ongerijpt fruit. Voor kleinere kalibers wordt toch wel enkele euro's minder gegeven."

Tekort

Avocado is een product dat de afgelopen jaren steeds meer gangbaar is geworden. Zo'n tien jaar geleden was het nog een echte exoot, maar tegenwoordig pakt de consument het bijna even makkelijk mee als een kiwi. Voor Starfruit is de avocado een belangrijk product. "Het aandeel is de afgelopen jaren gegroeid, met name voor de variëteit Hass. "85% van wat wij aan avocado's verkopen, is Hass en daarvan wordt 70 tot 80% gerijpt afgeleverd. Het aandeel Fuerte is kleiner. Met name de allochtone bevolking heeft een voorkeur voor het groene ras. De verkoop van de 'greenskin' neemt jaarlijks af, maar ondanks de teruglopende verkoop is er op dit moment toch wel een vrij groot tekort in groene avocado's. Consumenten die een zomers slaatje maken, voegen daar vaak een avocado aan toe."


Rijpen
Het rijpen van avocado's is een precies proces. "Het verschilt ook of je in het begin of aan het einde van een seizoen bent. Bij de start van een nieuw seizoen ligt het oliegehalte en droge stof gehalte vrij laag, waardoor de avocado minder snel afrijpt. Je hebt dan vaak vier tot vijf dagen nodig voor het rijpen. Daarnaast is de smaak van een avocado sterker naarmate het seizoen vordert." Hij geeft aan dat in situaties zoals nu, sommige bedrijven kiezen voor versneld afrijpen. "Wij kiezen er bewust niet voor. Er zijn mensen die zich eraan wagen, maar het probleem is dat je het dan moeilijker onder controle hebt. Als je te snel rijpt, kan het ook heel snel fout gaan. En met een té rijpe avocado kun je verder weinig."

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit Company
Werkhuizenkaai 112-154
Brussel - België
Tel: + 32-022420876
Fax: + 32-022421208
www.star-fruit.eu