Avocadomarkt 'leeggetrokken' door het warme weer
Tekort
Avocado is een product dat de afgelopen jaren steeds meer gangbaar is geworden. Zo'n tien jaar geleden was het nog een echte exoot, maar tegenwoordig pakt de consument het bijna even makkelijk mee als een kiwi. Voor Starfruit is de avocado een belangrijk product. "Het aandeel is de afgelopen jaren gegroeid, met name voor de variëteit Hass. "85% van wat wij aan avocado's verkopen, is Hass en daarvan wordt 70 tot 80% gerijpt afgeleverd. Het aandeel Fuerte is kleiner. Met name de allochtone bevolking heeft een voorkeur voor het groene ras. De verkoop van de 'greenskin' neemt jaarlijks af, maar ondanks de teruglopende verkoop is er op dit moment toch wel een vrij groot tekort in groene avocado's. Consumenten die een zomers slaatje maken, voegen daar vaak een avocado aan toe."
Rijpen
Het rijpen van avocado's is een precies proces. "Het verschilt ook of je in het begin of aan het einde van een seizoen bent. Bij de start van een nieuw seizoen ligt het oliegehalte en droge stof gehalte vrij laag, waardoor de avocado minder snel afrijpt. Je hebt dan vaak vier tot vijf dagen nodig voor het rijpen. Daarnaast is de smaak van een avocado sterker naarmate het seizoen vordert." Hij geeft aan dat in situaties zoals nu, sommige bedrijven kiezen voor versneld afrijpen. "Wij kiezen er bewust niet voor. Er zijn mensen die zich eraan wagen, maar het probleem is dat je het dan moeilijker onder controle hebt. Als je te snel rijpt, kan het ook heel snel fout gaan. En met een té rijpe avocado kun je verder weinig."
Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit Company
Werkhuizenkaai 112-154
Brussel - België
Tel: + 32-022420876
Fax: + 32-022421208
www.star-fruit.eu