Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterkere concurrentiepositie Zuid-Afrikaans fruit

De Zuid-Afrikaanse appelexport is in juni naar Europa toe gestegen met 17% en naar het Verenigd Koninkrijk toe met 32%, terwijl de perenexport gedaald is met respectievelijk 11% en 18%. "We zijn omlaag gegaan vergeleken met vorig jaar, maar vorig jaar was dan een ook recordjaar. Dit jaar was nog steeds een opbrengst die goed genoeg was, dus het is allemaal nog steeds relatief", legt Jacques Du Preez van Hortgro uit. De Zuid-Afrikaanse perenexport is voor meer dan 90% afgerond en die van appelen rond de 60%.

De prijzen voor zowel appelen als peren zijn omlaag gegaan gezien vanuit buitenlandse valuta, omdat de rand zwak staat tegenover de belangrijkste valuta, volgens Jacques. "Wat prijzen betreft was de zwakke koers een beperkende factor. Vergeleken met vorig is de rand momenteel 6% gedaald. En vorig jaar was deze weer gedeeld vergeleken met het jaar daarvoor."

Opslag en smaakkwaliteit helpen telers te concurreren
Wat geholpen heeft, is dat al het fruit in opslag goed is verkocht, zei Jacques. "Het mooie is dat het fruit beter verkocht dan tot nu toe werd verwacht. Kennelijk was de kwaliteit van de opslag op het noordelijk halfrond niet zo goed."

De smaakkwaliteit en de goede opslag heeft Zuid-Afrikaanse telers geholpen om een voordeel te krijgen tegenover Zuid-Amerikaanse telers die normaal fel op prijs concurreren, met name voor appelen. "Vorig jaar concurreerde Chili ons weg op de vroege appelen voor het Verenigd Koninkrijk, maar dat lijkt dit jaar niet het geval te zijn." De leveringstermijn naar de grote exportpartners helpt de telers ook te concurreren met Nieuw-Zeeland. "We zijn iets meer dan twee weken onderweg. De leveringstermijnen van Nieuw-Zeeland zijn veel langer en dat heeft impact op hun kwaliteit en prijsstructuur."

Er waren minder peren in het geheel van de export met volumes die met 6% verminderd waren. De volumes in het Midden-Oosten en Afrika stegen iets. "Jaar op jaar sturen we meer en meer naar Afrika, maar nog steeds in relatief kleine volumes. Dat geldt ook voor appelen. Op dit moment gaat het gros van onze appelen naar het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door het verre oosten en Azië. Afrika neemt momenteel de derde plek in, waar vanaf nu tot het einde van het jaar het meest naartoe geëxporteerd wordt." 

Over het geheel ging 32% van de export van granaatappelen naar Afrika. "Rond oktober ronden we af in het Verenigd Koninkrijk, maar Afrika gaat gewoon door tot het volgende jaar. Vorig jaar was Afrika onze grootste exportmarkt en het ziet ernaar uit dat we nu al voorlopen op vorig jaar. We hopen dus dat het alleen maar beter kan worden."

China is een nieuwe markt voor Zuid-Afrikaanse telers en Jacques zei het nu toe 'so far so good' is gegaan, afgaande van een paar leveringen die bij wijze van test daarheen zijn gestuurd. Fuji en Gala zijn de belangrijkste variëteiten die tot nu toe verscheept zijn. "De sector maakt nog steeds vernieuwing en uitbreiding van boomgaarden mee, dus hebben we een aantal jongere boomgaarden die in de volgende vijf jaar tot productie komen. Ik denk niet dat ze specifiek voor één markt gaan zijn. Sommige telers zullen de voorkeur hebben voor bepaalde markten, maar ik denk niet dat ze speciaal voor China zullen telen. Het hangt allemaal af van je oogst, je ras en je exportprofiel."

Wat nieuwe aanplanting betreft lijkt de strategie neer te komen op het verspreiden van risico en opbrengst, maar ook clubrassen doen het goed volgens Jacques. "Meer aanplanting geeft je meer opties."

Peren zullen hopelijk het volgende voor China zijn, zegt Jacques. Ook andere Aziatische landen staan op de lijst. "We werken nog steeds aan appelen en peren voor Thailand en afgevaardigden van de Indonesische overheid worden in juli verwacht om langs te komen voor inspectie. Dat zijn de andere landen die we najagen in de top vijf."

Voor meer informatie:
Jacques du Preez
HORTGRO
Email: jacques@hortgro.co.za
Tel: +27 82 864 8149
Publicatiedatum: