Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede start Frans wortelseizoen

Gedurende de eerste maand van het seizoen, waarin de markt steunt op import, is de worteloogst iets groter dan vorig jaar. Er was iets meer import dan het maandelijkse gemiddelde met 12.000 ton in maart. Dit aantal zou toe moeten nemen naar de seizoenspiek van 20.000 ton in mei. Deze seizoensgebonden toename in import houdt elk jaar verband met een tekort in nationaal aanbod vlak voor de zomer. 

Ook de export was op zijn laatst in mei (5.000 ton), maar zou snel 20.000 ton moeten bereiken in juni. De periode van juni tot juli is de enige waarin de externe balans een overschot heeft, vergeleken met de gemiddelden van 2010 tot 2014 en het vorige seizoen. De prijzen zijn toegenomen sinds vorig jaar en zitten boven het vijfjaarlijkse gemiddelde. De vraag is sterk sinds de eerste paar dagen met goed weer. De prijzen namen in mei sterk toe vergeleken met het jaar daarvoor en zijn hoger dan het gemiddelde van 2010 tot 2014. Het weer was mild en vochtig aan het einde van de winter en vervolgens droger in mei, waarmee er sprake was van goede omstandigheden voor de eerste oogst. Er was weinig sprake van plagen en het sorteren was beperkt voor de eerste oogsten.


In navolging van een vermindering in areaal in de periode 2014-2015 zal dit verder afnemen in 2015-2016 tot het gemiddelde van 2010 tot 2014 (-1%, 8.280 hectare). Aquitanië heeft een vermindering van 2% in opbrengst per jaar, maar andere streken zouden vergeleken met vorig jaar stabiel moeten zijn.


Zoals gewoonlijk aan het begin van het seizoen is de opbrengst laag in alle streken. Aquitanië, dat met 45% van de nationale teelt de grootste leverancier is, heeft over het jaar een kleine volumetoename. Zuidelijk Normandië heeft een klein maar stabiel volume vergeleken met vorig jaar en Bretagne begint eind juni met de oogst (samen goed voor 31% van de nationale teelt). De kwantiteit is in het bijzonder zwak in het zuidoosten, maar is in lijn met de gemiddelden voor het seizoen. De opbrengst zou toe moeten nemen in vergelijking met vorig jaar en zou niveaus moeten bereiken, die iets lager zitten dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. Het volume van het eerste trimester is 2% hoger dan vorig jaar.

Publicatiedatum: