Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Clash of Limes:

Grote aanvoer limes Brazilië en Mexico drukt prijzen Europa

De grote limeslanden zijn Brazilië en Mexico. Beide landen hebben een goede oogst, waardoor er meer aanvoer is van het fruit. De Mexicaanse exporteurs zijn ontevreden, omdat het Braziliaanse seizoen langer duurt. "Normaal is Brazilië van de Europese markt in deze tijd van het jaar, maar dit jaar niet," vertelt een Mexicaanse exporteur. "Dat heeft negatieve gevolgen voor de prijzen."
De Brazilianen wijzen naar Mexico: "Mexico heeft normaal in deze periode van het jaar kleinere volumes, maar dit jaar is er meer volume beschikbaar." Hoewel Brazilië het laagseizoen in gaat, is het land nog goed aan de markt, voegt een Nederlandse importeur toe. "Dat is niet anders dan in andere jaren."

Het onderscheid tussen de landen is simpel: Mexicaanse zijn traditioneel groener. Braziliaanse limes zijn sappiger, weet een Franse importeur. Een Nederlandse importeur legt uit dat door de weersomstandigheden de Mexicaanse limes niet de kenmerkende diepgroene kleur hebben. De prijzen voor de limes ligt op een gelijk niveau. Normaal zit er een euro verschil in de prijs. Daarbij is door de hogere invoerrechten van Braziliaanse limes in Europa het verschil in kostprijs tussen Mexico en Brazilië minder geworden.



Biologische limes
Waar de conventionele limes in grote volumes beschikbaar zijn, kampen de telers van het biologische zusje met problemen. De meeste biolimes worden geteeld in Mexico en de Dominicaanse Republiek. Op het Caribische eiland bleef het regenseizoen in april en mei uit en was het te lang te heet. Door deze weersomstandigheden valt de oogst tegen. En dankzij de grote binnenlandse vraag is er weinig interesse in export. In Mexico wordt de biolimesteelt geplaagd door een schimmel, die de bomen infecteert en daardoor de oogst decimeert.

Oogst Peru -40%
In de San Lorenza Valley in Peru, het belangrijkste limesteeltgebied in het land, valt de oogst dit jaar 40 procent lager uit. Volgens de telers is de oorzaak de klimaatsverandering. De prijs voor een baal van 45 kilo ligt tussen de 45 en 60 soles (12,74-16,99 euro). In voorgaande jaren lag de prijs rond de 100 soles (28,32 euro). De telers in de vallei verwachten dat de prijzen in augustus gaan stijgen.

Kapers op de kust
Andere landen in Latijns-Amerika zijn druk bezig om hun marktaandeel te vergroten. Colombia, Honduras, El Salvador en Guatemala proberen hun positie in de limemarkt te verstevigen. Aan de andere kant van de oceaan, in Australië, maakt limes een klein deel uit van de citrusteelt. De groene vrucht is goed voor 2 procent van de productie ondanks dat er 8 maanden per jaar geoogst kan worden. In het noorden van Queensland breidt de teelt uit, maar er zijn nog geen exacte cijfers over het grotere areaal. Export wordt beperkt door handelsbelemmeringen van de importerende landen. Waar ander citrus geëxporteerd kan worden, twijfelen importlanden of limes aan de fytosanitaire eisen kunnen voldoen. De grootste angst is de aanwezigheid van een fruitvlieg. De Australische citrusassociatie spant zich daarom in om te bewijzen dat de limes niet besmet zijn met fruitvliegjes en aan de eisen voldoen. Daar komt bij dat sinaasappelen en mandarijnen door middel van een koude behandeling gevrijwaard kunnen worden van de fruitvlieg. Deze behandeling is voor limes niet mogelijk doordat het fruit kwetsbaarder is. Tot slot vormen ook hoge loonkosten een uitdaging voor de concurrentiepositie van het land.

Egypte betere prijzen
De piek van het Egyptische citrusseizoen ligt in de wintermaanden. Tussen december en maart wordt het fruit verscheept. Tohami Trading is gespecialiseerd in de handel in limes. Ongeveer 70 procent van de afzet bestaat uit de limoenen. De exporteur kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen met een export van 160-170 ton limes. Ook ziet hij nog volop mogelijkheden om het areaal uit te breiden. Belangrijke exportbestemmingen zijn Rusland, Oost-Europa en de Golfstaten. De export profiteert van de geografische ligging ten opzichte van Europa, waardoor export naar het continent enkele dagen onderweg is. De prijzen blijven een aandachtspunt, vertelt de exporteur. De druk is hoog, maar tot nu toe krijgt hij, naar eigen zeggen, betere prijzen voor het citrus dan concurrenten uit Italië en Spanje.

Europa: grote aanvoer drukt prijzen
De grote aanvoer van limes in Europa drukt de prijzen, maar met de zomer, de maanden waarin de meeste limes geconsumeerd worden, verwachten importeurs dat de prijzen weer gaan stijgen. Eerder dit jaar was de situatie wel anders. De markt volgde het "klassieke patroon," zoals een Nederlandse importeur het verwoordt. De prijzen voor Braziliaanse limes liep op en Mexico wachtte op de prijzen echt op niveau kwamen voordat de export startte. Rond eind mei lagen de prijzen op 12 euro. Drie weken later ging de markt onderuit. Het grootste volume wordt naar het Europees continent verscheept. Alleen op verzoek van de klant of als de prijzen het toelaten worden limes gevlogen.

Volgens importeurs uit Duitsland en Frankrijk is de markt, kijkend naar de prijzen, erg slecht. Afhankelijk van de maat van het fruit liggen de prijzen in Frankrijk tussen de 4 en 5 euro voor een door (4-4,5 kg). Het grootste deel van de aanvoer komt uit Latijns-Amerika, maar als halverwege de zomer Brazilië van productieregio switcht, is er een kans voor Israëlische exporteurs. Ook de Duitse importeur verwacht dat de prijzen in de komende weken zullen stijgen. Een Duitse importeur van biologische limes vertelt dat er een tekort is, wat de stemming drukt.
Ook in Nederland liggen de prijzen op een vergelijkbaar niveau. Na een dip van 4,50 euro per doos, met een ondergrens van 3,50 tot 4 euro voor overtollige handel, herstelde de prijs zich tot het huidige niveau van 5 euro. De aanvoer loopt terug, waardoor naar verwachting de prijzen zullen stijgen in de komende weken. De tropische temperaturen stuwen de vraag verder op.
Op de Britse markt houdt de handel ook rekening met stijgende prijzen, aangejaagd door een zomerse temperatuur en de start van de schoolvakantie. De prijzen liggen rond de 3,75 tot 4,50 pond (5,28-6,33 euro). Vertragingen in de haven kan gevolgen hebben, maar volgens een Britse exporteur zal het effect daarvan meevallen.

Oogst Verdello begonnen op Sicilië
Op Sicilië is de oogst van de Verdello begonnen. De volumes zijn niet overvloedig. Telers verwachten een redelijk seizoen. De Verdello is vooral bestemd voor de binnenlandse markt als alternatief voor de citroen. De prijs ligt tussen de 90 cent en een euro. Vorig jaar lagen de prijzen rond de 1,40 euro aan het begin van het seizoen. Volgens de telersorganisatie is het fruit minder sappig, maar zuurder van smaak.

Noord-Amerikaanse markt stabiel
Florida was voorheen een belangrijk teeltgebied in de Verenigde Staten voor de limes, maar de teelt werd hard getroffen door citrusgreening. Daardoor is de binnenlandse teelt tegenwoordig een stuk kleiner en wordt het grootste deel geïmporteerd uit zuiderbuur Mexico. Sunkist bekent dit jaar voor het eerst biologische limes, geteeld in Californië aan te bieden. Hoewel de limes beschikbaar zijn, ligt de piek in de aanvoer in het late najaar en de wintermaanden. De Amerikaanse markt is dit jaar vergelijkbaar met voorgaande jaren. De curves in aanvoer en prijs komen overeen met andere jaren.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan avocado's centraal.