Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Youssef Moussa: "Ongekend lange periode hoge prijzen Egyptische druiven"

Masr Fruit actief met vestigingen in vijf landen



Tholen - In 2009 ging Masr Fruit in Nederland van start in Barendrecht. Inmiddels is de Nederlandse vestiging al enkele jaren gevestigd op ABC Westland in Poeldijk en heeft het bedrijf locaties in Frankrijk, Duitsland, Zweden, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Met grotendeels eigen teelt in Egypte - Masr betekent Egypte - maakt Masr Fruit het seizoen rond met zoete aardappelen, bosuien, aardbeien, citrus, verse knoflook, druiven, rode uien en granaatappelen. Daarnaast is het bedrijf ook gestart met de Marokkaanse productie van tomaten, bosuien en bonen.



"Er is er veel synergie tussen de verschillende vestigingen. We kunnen grote volumes over de verschillende landen verdelen en bijsturen waar nodig. Daardoor kunnen we de grootste klanten bedienen. Daarbij produceren we zelf of kopen we complete velden op, waardoor er geen extra schakel tussen de teelt en de afnemer zit. We kunnen de klanten daarmee naar hun specificaties bedienen", vertelt Youssef Moussa. De Russische boycot voor Europees product heeft de export van Egyptisch product volgens de handelaar niet veel voordelen opgeleverd. "Rusland blijft een grote markt, maar de voordelen van de toegang tot de Russische markt, wogen dit jaar niet op tegen de nadelen van de devaluatie van de roebel. Voor de export naar Rusland was het zeker geen topjaar."



Masr Fruit zet qua afzet breed en in levert direct aan retailers, aan de leveranciers van de retailers en heeft ook veel klandizie op de Duitse groothandelsmarkten. Met een nevenvestiging in het nieuwe Food Center Westland wordt ook de kleinhandel in Nederland van Egyptisch product voorzien. "Bosuien vormen ons hoofdproduct. We telen die zelf op grote schaal in Egypte en beleveren die aan klanten in veel Europese landen. Afhankelijk van het verloop van het Duitse seizoen starten we ons seizoen in oktober of november op", vertelt Youssef. Hij ziet de populariteit van bosuien jaarlijks groeien en verklaart dat door de aandacht in kookprogramma's.



Uitstekend druivenseizoen
Het druivenseizoen heeft Masr Fruit deze week afgesloten en dit seizoen verliep naar volle tevredenheid. "India was door weersomstandigheden eerder klaar en daardoor startte Egypte met goede prijzen. De start van Egypte was ook wat later en de volumes waren niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Er waren nauwelijks druiven verkrijgbaar, waardoor de prijzen heel het seizoen op een hoog niveau bleven. Pas vorige week zijn de prijzen ingestort, maar zo'n lange periode met goede prijzen hebben we al jaren niet meer gezien. Vorig jaar was zelfs één van de slechtste druivenseizoenen ooit", vertelt Youssef. Hij betreurt de vertragingen door de in zijn ogen vaak onterechte controles die op alle vliegvelden en havens dit seizoen werden uitgevoerd op de beschermde variëteit Early Sweet.



Momenteel ontvangt Masr Fruit de laatste containers rode uien uit Egypte. Dit seizoen verloopt matig, waarschijnlijk door voldoende aanbod van Nederlandse rode uien, waardoor het bedrijf het Egyptische seizoen vroegtijdig afsluit. Met de productie in Marokko heeft Masr Fruit naast een tweede bron om de risico's te spreiden ook een productiegebied. "Dit jaar hadden we een goede lijn vanuit Egypte, maar dan is het product nog 7-8 dagen onderweg. Vanuit Marokko kan een vrachtwagen in vier dagen tijd in Nederland zijn, bovendien kunnen we bepaalde seizoen ermee verlengen", besluit Youssef.



Voor meer informatie:
Masr Fruit International B.V.
ABC Westland 468
2685 DE Poeldijk
Tel: +31 (0) 180 713 017
Mob: +31 (0) 617 063 763
Fax: +31 (0) 180 713 018
info@masrfruit.com