Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Etienne Leclère, Veiling Haspengouw:

"Kersen hebben de wind in de rug"

Tholen - Het is weer kersentijd en in de omgeving Haspengouw zijn de plukkers druk bezig. Bij Veiling Haspengouw begint de aanvoer op gang te komen. "De laatste dagen was het nog eerder beperkt, maar we verwachten naar volgende week toe een recordaanvoer kersen", vertelt commercieel directeur Etienne Leclère.

Volgende week 'Kordia-week'
Hij vervolgt: "De Samba-kersen zijn nu geplukt. Daar hebben we vorige week toch een klein beetje schade in opgelopen door de regen. Volgende week is het 'Kordia-week'. Dan is het ras Kordia klaar en rijp als alles goed gaat." Op prijsgebied is Etienne zeker niet ontevreden. "Het is momenteel weer om kersen te consumeren en momenteel is het aanbod zeker nog niet overdreven groot, dus de prijzen zijn goed." Zo'n 80% van de kersen worden vermarkt onder het merk 'Haspengoud'. Het grootste deel wordt afgenomen door de Belgische retail en een klein deel is bestemd voor de export.



Stijgend volume
Het volume bij Veiling Haspengouw stijgt nog jaarlijks en het aantal producenten dat kersen levert, ligt tussen de 100 en 150. "Telers hebben de laatste jaren hier en daar uitbreiding gehad. We spreken bij de meesten toch over een relatief jong areaal en dat genereert elk jaar weer meer kersen. Daarnaast is er afgelopen jaren een inhaalbeweging geweest wat overkappingen betreft. Toch is het procentueel nog aan de lage kant. Velen zijn nog steeds sterk afhankelijk van bepaalde weersomstandigheden. Vorig jaar is er aardig wat Kordia en Regina verloren gegaan door de regen. Gelukkig zien steeds meer telers in dat ze daar professioneel mee om moeten gaan."

Ondanks dat er vorig jaar een deel van de oogst beschadigd was, lag het volume hoger dan in 2013. "Volumematig lag het aantal met name bij de vroege kersen hoog. Als het weer dit jaar mee blijft werken, zullen we meer dan vorig jaar oogsten. De weersomstandigheden zijn bevorderlijk voor de kwaliteit en daarnaast zien de voorspellingen er ook goed uit om de consumptie te stimuleren. Eigenlijk zit alles mee voor de kersen. Ze hebben de wind in de rug."

Voor meer informatie:
Etienne Leclère
Veiling Haspengouw
Tongersesteenweg 152
3800 Sint-Truiden
Tel: +32 11 670 611
Fax: +32 11 672 776
www.veilinghaspengouw.be