Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groot net houdt suzuki-fruitvlieg buiten

Het praktijkcentrum voor fruitteeltonderzoek van Wageningen UR in Randwijk heeft zijn kersenboomgaard ingepakt in zeer fijn gaas. Zo hopen de onderzoekers de suzuki-fruitvlieg buiten te houden.



De suzuki-vlieg vormt sinds enkele jaren een grote plaag voor fruittelers en is vooral dol op kersen. Het insect legt veel eitjes in rijpende kersen, waardoor de hoeveelheid vliegjes explodeert. De suzuki-vlieg, die oorspronkelijk uit Aziƫ komt, heeft de afgelopen winter goed overleefd, constateert onderzoeker Herman Helsen. Om de minuscule suzuki's buiten te houden, heeft het praktijkcentrum netten om de kersenbomen gezet met een maaswijdte van minder dan een millimeter. Ook commerciƫle kersentelers hebben dit soort netten geplaatst tegen de fruitvlieg. Helsen is benieuwd hoe de kersen de komende tropische dagen doorkomen, omdat de fruitbomen nu minder licht en lucht krijgen door het dichte gaas.

Naast monitoring van de suzuki-vlieg doet het praktijkcentrum ook proeven met biologische bestrijdingsmiddelen en insecticiden om de fruitvliegjesplaag in te dammen. Helsen hoopt subtiele methoden te vinden om de voortplanting van het fruitvliegje te ontregelen.

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: