Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Canada verstevigd sancties, Russische reactie verwacht

Niet boycot, maar devaluatie roebel grootste steun Russische telers

Uit een onderzoek onder Russen blijkt dat het grootste deel van de bevolking van mening is dat het Westen de Russen wil "vernederen en verzwakken." Er is brede steun onder de bevolking voor de tegensancties. Russisch onderzoek wijst uit dat het niet de boycot was die de Russische landbouwsector steunde, maar vooral de devaluatie van de roebel leverde een voordeel op voor de Russische telers. De smokkel naar het land moet aangepakt worden. Daarvoor pleit de Russische Minister van Landbouw. Canada verstevigde de sancties tegen Rusland. Een reactie wordt verwacht. En een grote aardbeienteler nabij Moskou staakt de oogst, omdat er problemen zijn met de afzet. De verkoopkraampjes bij metrostations zijn niet meer toegestaan, wat de afzet drukt. Pakistan ziet veel potentieel in Rusland voor export.

Russen: "Westen wil ons vernederen en verzwakken"
Uit een onderzoek onder de Russische bevolking blijkt dat de meeste Russen (66%) er van overtuigd zijn dat het Westen het land wil vernederen en verzwakken. Bijna de helft van de ondervraagden (46%) zegt dat de sancties van het Westen gericht zijn tegen een groot deel van de Russische bevolking. 29% zegt dat de sancties vooral een kleine groep Russen raakt. Volgens 19% van de Russen hadden de Westerse leiders geen doelwit op het oog toen de sancties werden ingesteld. Verder blijft een ruime meerderheid, 70%, achter de tegensancties staan en 42% wil de economische en militaire banden met landen in het Midden-Oosten en China aanhalen.

Devaluatie grootste steun telers, niet de boycot
Waar de Russische regering zich op de borst klopt en betoogt dat de boycot de binnenlandse landbouwsector steunt, vinden Russische onderzoekers een andere oorzaak. De investeringen van de Russische overheid zijn niet de belangrijkste oorzaak voor de groei. De devaluatie van de roebel levert een veel grotere bijdrage. Door de forse waardedaling van de Russische munt zijn importproducten relatief duurder geworden. De consument kiest voor het goedkoopste alternatief en komt dan uit bij Russisch product, dat niet onderhevig is aan wisselkoers invloeden. "De devaluatie van de roebel had het grootste effect," zei Natalya Shagaida, directeur van Center for Agrofood Policy aan de Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration (RANEPA).

Rusland wil smokkel aanpakken
De Russische minister van Landbouw, Alexander Tkachev, wil de mazen in de boycot aanpakken. Daarmee moet een einde gemaakt worden aan de smokkelroutes. Bekendste beschuldiging is de illegale export van Poolse appelen, maar ook uit andere landen worden producten de grens over gesmokkeld.

Canada verstevigt sancties; Russische reactie verwacht
Eerder deze week stelde Canada extra sancties in tegen Rusland. De zwarte lijst is uitgebreid met veertien Russische juridische eenheden en drie individuen. Daarnaast boycot Canada importproducten van de Krim. Een Russische reactie op deze Canadese sancties ligt voor de hand. Volgens de Russische parlementariƫr Aleksey Pushkov is Canada het "meest anti-Russische land in de Westerse alliantie als geheel en zeker ook binnen de G7."

Aardbeienoogst gestaakt
De grootste aardbeienteler in Rusland, met een areaal van 103 ha, gelegen nabij Moskou, heeft de oogst gestaakt, omdat er problemen met de afzet zijn. Vorig jaar mocht het bedrijf verkoopstands plaatsen bij de uitgang van de metro. Dit jaar is dat niet toegestaan. Daardoor loopt het bedrijf een groot deel van de afzet mis. Bijkomend probleem is een gebrek aan opslagfaciliteiten en koeling, waardoor het fruit maar zeer beperkt houdbaar is. Door deze situatie staat de dagoogst op 60 ton, waarvan 40 ton afgezet wordt. Vorig jaar oogstte het bedrijf 80-90 ton per dag met een verkoop van 70 ton.

Pakistan profiteert van boycot
De boycot levert Pakistan ruimte op om de export naar Rusland te vergroten. Het land ziet veel potentieel om de export van onder andere groenten en fruit te vergroten, aldus S. M. Muneer, directeur van de Trade Development Authority van Pakistan in een interview met Fruit-Inform. Om de relatie te verbeteren, reist een handelsdelegatie van Pakistan af naar Rusland.

Russische partij roept om boycot Coca-Cola en Pepsi
De Russische Partij van Gepensioneerden roept op tot een boycot van Pepsi en Coca-Cola. De Amerikaanse frisdrankconcerns zouden grote sponsors zijn van anti-Russische politici in de VS, reden genoeg om de grenzen te sluiten voor de populaire frisdrank. Uiteraard is dat niet het enige argument. De frisdranken bevatten volgens de partij ook veel ongezonde stoffen, die schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Bulgarije betaalt telers compensatie
Bulgarije heeft ruim 700.000 Bulgaarse Lev (360.000 euro) aan 66 telers die getroffen worden door de boycot. Het bedrag is afkomstig uit het Europese compensatiefonds. Het bedrag is een compensatie voor bijna 4 ton champignons, tomaten, kool, bloemkool, augurken, peren, peen, nectarines, perziken, paprika, pruimen en appelen.

Onafhankelijkheid Baltische staten onwettig?
De Russische openbaar aanklager gaat onderzoek doen naar de onafhankelijkheid van de Baltische Staten. Estland, Letland en Litouwen werden in 1940 ingelijfd bij de Sovjet-Unie, in 1991 kregen deze landen hun onafhankelijkheid terug. Volgens parlementsleden zou de beslissing om deze landen hun zelfstandigheid terug te geven genomen zijn door een "ongrondwettig instituut." Daardoor zou de beslissing juridisch fout zijn, net als de toewijzing van de Krim aan Oekraine.
De spanningen tussen deze landen en Rusland loopt sinds de annexatie van de Krim verder op. Rusland voert de laatste tijd vaker militaire oefeningen uit bij de grens.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.