Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Griekse supermarkten bloeden droog | Edeka biedt veganistische producten

Lidl investeert €310 miljoen in Britse uitbreiding

Woolworths verkoopt keten Thomas Dux 
Woolworths zoekt naar kopers voor zijn Thomas Dux-vestigingen, volgens een Fairfax media-verslag. Dat verslag meldt dat Woolworths tussen de A$10 miljoen (€6,9 miljoen) en A$20 miljoen (€13,9 miljoen) vraagt voor de keten van tien winkels, die eerder dit jaar ter verkoop werd aangeboden. Woolworths opende de eerste Thomas Dux-vestiging in Sydney in 2008. Door de hoge bedrijfskosten werd deze zaak pas vorig jaar winstgevend.

Griekse supermarkten en tankstations bloeden droog
De Griekse bevolking koopt supermarkten en tankstations leeg. De Griekse overheid sloot de banken en beperkte geldopnames uit pinautomaten tot 6 juli om te voorkomen dat Grieken de banken leeg zouden trekken. Nu blijkt dat de bevolking een vlucht in goederen heeft genomen. Volgens The Guardian is er in sommige supermarkten sprake van chaos, waaronder in de meer luxueuze stadsdelen. De krant zei dat in paniek geraakte klanten alles in zicht snaaiden en dan met name basisvoeding als suiker en meel.

Edeka biedt veganistische producten

Veganz is een nieuw partnerschap aangegaan met de Edeka-keten. Hiermee wil Edeka aan de behoeftes van zijn klanten toekomen door veganistische producten te verkopen. Ongeveer 200 Veganz-producten zullen vanaf juli 2015 beschikbaar zijn. (bron: veganz.blog.com - fructidor.com)

Coles moet 8,5 miljoen aan leveranciers betalen
Coles is opgedragen om meer dan $12,3 miljoen (€8,5 miljoen) aan kleine telers en leveranciers te betalen, die gedwongen waren om extra kortingen te betalen om lid te worden van een nieuwe supply chain. Ook gaf Coles "boetes" voor late leveringen of voedselbederf, aldus smh.com.au. Ongeveer 4.000 leverancieers die nog steeds meewerken aan het Coles' Active Retail Collaboration-programma zullen hun jaarlijkse kortingen verminderd krijgen of de mogelijkheid krijgen om geheel uit het programma te stappen.

Carrefour opent vier winkels in het buitenland
Carrefour heeft vier nieuwe vestigingen geopend in onder andere Algiers, Oman en Dubai volgens lesechosdelafranchise.com. UTIC, een partner van Carrefour uit Tunesië, heeft in Algiers een winkel opgezet van 4.000 vierkante meter. De Majid AL Futaim-groep was verantwoordelijk voor een ruimte van 5.500 vierkante meter in Al Barka, Oman. Dezelfde groep heeft ook vestigingen geopend van 1.300 vierkante meter en 167 vierkante meter in Dubai.

X5 opent twee nieuwe distributiecentra

X5 Retail Group heeft de opening aangekondigd van twee nieuwe distributiecentra in de Voronezh-regio, volgens kamcity.com. De leidende supermarktketen zei dat de nieuwe logistieke faciliteiten in Ramon en Chernozemye de banden tussen telers en consumenten zal versterken en zal helpen om het volume van lokale leveranciers verhogen.

India: online boodschappen op een na meest voorkomende e-commerce transactie
Binnen een jaar zullen online boodschappen het hoogste aantal internettransacties vormen. Alleen het opwaarderen voor mobiele telefonie zal groter blijven, zo blijkt uit onderzoek van PayU India. "We zien dat veel bedrijven agressief investeren in online supermarkten. Web portals als Big Basket, Grofers en Grocermax hebben bij elkaar opgeteld meer dan US $65 miljoen (€58 miljoen) geïnvesteerd. We verwachten dat met twaalf maanden er sprake zal zijn van een half miljoen transacties per dag in plaats van de 30.000 die we momenteel dagelijks zien. Ongeveer 5% van alle transacties in e-commerce in India zijn gericht op boodschappen. Dat aantal gaat stijgen met 35% in een jaar tijd."

Lidl investeert €310 miljoen voor uitbreiding 
Lidl is van plan om voor £220miljoen (€310 miljoen) uit te breiden in het Verenigd Koninkrijk, volgens theguardian.com. Het bedrijf zal twintig nieuwe winkels openen voor het einde van het jaar, waarmee het totaal aantal op 620 komt. Hierdoor zouden 2.500 nieuwe banen worden gecreëerd op het hoofdkwartier in Wimbledon en op een distributiecentrum in Northfleet. De plannen komen nadat het bedrijf in 2013 £170 miljoen (€240 miljoen) in het Verenigd Koninkrijk uitgaf, waarmee twaalf vestigingen werden geopend en 3.500 banen werden gecreëerd. Lidl had vorig jaar een omzet van £3,3 miljard (€4,7 miljard), met een toename van 20%. Hiermee heeft Lidl nu een aandeel van 3,6% op de retailmarkt.

Britse voedselprijzen stijgen het langzaamst sinds 10 jaar
Voedselprijzen stijgen het langzaamst sinds tien jaar. Dit komt door de prijzendruk, die met winkels als Aldi en Lidl is opgevoerd. Sinds deze twee Duitse bedrijven voet aan Engelse wal hebben gezet met scherpe prijzen, is de voedselinflatie drastisch ingeperkt, meldt scotsman.com. Toen tussen 2005 en 2010 de vier grootste ketens (Tesco, Asda, Sainsbury's en Morrisons) hun invloed vergrootten, stegen de prijzen van de twintig meest populaire producten met 38%. Maar in de vijf jaar daarna stegen prijzen met slechts 12,16%. Dit viel samen met de stijgende populariteit van Aldi en Lidl, die hun klantenaantal verdubbelden ten koste van de grote vier.

Mega houdt petitie voor bescherming crediteuren
Supermarktketen Mega zal bij de rechtbank een petitie aandienen voor de bescherming van zijn crediteuren. Ook zal een vergadering voor crediteuren gehouden worden, zo meldt globes.co.il. De beslissing om naar de rechtbank te stappen, volgt na beoordelingen waaruit blijkt dat het bedrijf niet in staat zal zijn om tot financiële afspraken met zijn leveranciers te komen. Die zullen in staat zijn om onmiddellijk te stoppen met de levering van goederen, wat de nekslag voor Mega zou betekenen. Onlangs hield moederbedrijf Alon Group een vergadering met de leveranciers. Die zeiden dat Alon Group het verzoek heeft gedaan om voor de volgend twee maanden betalingen met twee weken uit te stellen en om de betaling van 30% van de schuld van Mega over vijf jaar te verspreiden

Consumenten VS doen steeds meer online boodschappen
Consumenten in de Verenigde Staten doen steeds meer boodschappen online, zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Door to Door Organics, een marktleider op het gebied online supermarkten. 1.100 consumenten werden benaderd. Over het algemeen gaven ze aan dat gemiddeld 19% van hun wekelijkse boodschappen online gedaan worden.

Peapod introduceert Local Farm Box
Peapod.com introduceert de Local Farm Box. Hiermee krijgen consumenten de optie om producten van lokale telers toe te voegen aan hun online winkelwagen, aldus prnewswire.com. In samenwerking met FarmLogix, een bedrijf dat lokale telers verbindt met ondernemingen, wilt Peapod zo een handig alternatief bieden om duurzame landbouw in de gemeenschap te stimuleren.

Verenigd Koninkrijk: kleine supermarkteigenaren investeren in strijd tegen grote ketens
Eigenaars van kleine supermarkten hebben in de afgelopen drie maanden met eigen geld £162 miljoen (€229 miljoen) geïnvesteerd. Dit is in navolging van veranderende gewoontes va consumenten, aldus retailgazette.co.uk. In een poging om beter aan de behoeftes van consumenten tegemoet te komen, financieren kleine winkeleigenaren hun winkels zelf. Voor 75% van hen is dit hun eerste onderneming.

Carrefour opens click & collect-winkel
In navolging van Leclerc, Auchan, Intermarché en Hyper U heeft nu ook Carrefout een click & collect-punt, zo meldt leparisien.fr. De nieuwe winkel is geopend in Beauvais en heeft tussen de 10.000 en 12.000 producten in het assortiment. Carrefour investeerde €200.000,- in dit project.

JD.com gaat Australische versproducten verkopen

JD.com in China heeft de lancering aangekondigd van Australian Mall, een nieuw kanaal op het JD Worldwide cross-border platform. Dit kanaal zal exclusief Australische versproducten aan consumenten in China verkopen, meldt streetinsider.com. Het bedrijf heeft ook samenwerkingsverbanden aangekondigd met Australia Post en Treasury Wine Estates, als onderdeel van zijn plannen voor Australië.

Massmart gaat investeren om telers te helpen 
Walmart gaat US$8.2 miljoen (€7.4 miljoen) investeren in een fonds voor de ontwikkeling van telers. Dit is onderdeel van de overname van Massmart in 2010, aldus igd.com. Massmart heeft gezegd dat het streeft om met de investering over te schakelen naar de kleinschalige teeltsectoren. Dit is in lijn met de eis van de Zuid-Afrikaanse overheid om minstens 30% van alle goederen af te nemen van kleine en middelgrote telers, ondernemingen en samenwerkingsverbanden.


Interessante links over retail:

Grote vier supermarktketens "zouden grote drie kunnen worden"

Klik hier om het artikel te lezen.


Publicatiedatum: