Volgens de voorzitter van het onderzoeksinstituut, Nejdet Kaplan, heeft het cultiveren van de nieuwe rassen zo'n 15 jaar geduurd. Eind vorig jaar werd het werk aan de nieuwe variëteiten voltooid en onlangs kregen zij de namen 'Burak' en 'Aldamla'.
De 'Burak' en 'Aldamla' werden ontwikkeld door het gebruikmaking van verschillende doses bestraling. "De twee rassen vallen op door het donkere vruchtvlees. Naar het schijnt kiezen Europese consumenten en exporteurs liever voor donkergekleurde kersen.
Op het instituut worden 400 kersenvariëteiten geteeld, die onderling in eigenschappen verschillen op het gebied van onder andere de maatvoering, kwaliteit, groei van de plant en de textuur van het vruchtvlees.
Op het instituut werkt men voortdurend aan het creëren van nieuwe groenten- en fruitvariëteiten. Gedurende de laatste vijf jaar zijn er 23 nieuwe variëteiten ontwikkeld, waaronder twee nieuwe kersen- en cranberryvariëteiten, zeven aardbeienrassen, zes druivenrassen, één walnotensoort en een nieuwe uien- en broccolivariëteit.