Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Teamwerk bepalend in peren-dossier"

China op termijn top-5 bestemming voor Nederlandse peren?

Sinds het opengaan van de Chinese markt voor de export van Conference-peren uit Nederland (eind 2014) is ruim 1 miljoen kilo uitgevoerd. Voorzitter Jan Timmermans van het Comité Fruithandel van het handelsplatform Frugi Venta spreekt over een succes. "Met deze exportomvang in het eerste halfjaar op deze voor ons nieuwe markt ben ik erg blij. De gezamenlijke inspanningen afgelopen jaren om de Chinese grenzen geopend te krijgen, zijn niet voor niets geweest."

Na het wegvallen in de zomer van 2014 van Rusland als exportmarkt is de uitvoer van peren vooral een Europese aangelegenheid. Verreweg de meeste peren gaan naar landen als Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De export naar Polen en Scandinavië volgen op afstand. Eind 2014 werden de grenzen van China officieel geopend voor perenexporteurs uit Nederland. Volgens Timmermans van Frugi Venta zijn de eerste contacten tussen Nederland en China acht jaar geleden gelegd. Bijna vijf jaar is onderhandeld op overheidsniveau. Timmermans: "Het duurde lang om de importeisen op papier te krijgen. De Chinezen bleken erg hoog in te zetten. Aan sommige voorwaarden konden Nederlandse perentelers niet voldoen. De onderhandelingen daarover hebben veel tijd gekost. Maar uiteindelijk zijn we tot overeenstemming gekomen."

Onderhandelingen met China
De NVWA, voorheen Plantenkundige Dienst, heeft bij de besprekingen een belangrijke rol gespeeld. Ook de inzet van de landbouwraad in China was van grote betekenis. Controleurs uit China zijn diverse keren in Nederland op inspectie geweest. Uiteindelijk heeft dat in de loop van vorig jaar tot een doorbraak geleid: de grenzen gingen open voor Conference-peren.

Timmermans waarschuwt voor te hooggespannen verwachtingen, zeker op de korte termijn. "De Chinese consument moet wennen aan onze tweekleurige peren, zeker aan de bruine kleur. Ze denken in eerste instantie dat de peer niet goed is. Na consumptie zijn ze om en waarderen de smaak enorm."

Top-5 bestemming
Hij denkt dat op termijn de perenexport naar China een top-5 bestemming kan worden, vergelijkbaar met de omvang van de uitvoer naar Rusland in de jaren voor de boycot. Timmermans: "De Nederlandse exporteurs zullen er moeite voor moeten doen om na de succesvolle start in de eerste maanden van dit jaar echt door te breken. Met buitenlandse handelspartners kunnen afspraken worden gemaakt over reclame en speciale prijsacties."

Dit jaar heeft trouwens ook Brazilië zijn grenzen geopend voor Conferences uit Nederland. Met India zijn de besprekingen in een vergaand stadium. Waarschijnlijk gaat de grens van dit land komend najaar open voor peren en appelen uit Nederland. Over de mogelijke export naar Japan is Timmermans niet optimistisch. "Om naar Japan te mogen exporteren, moeten de perenbomen in feite worden overdekt. Aan zo'n voorwaarde kunnen onze fruittelers niet voldoen."

Teamwerk bepalend in peren-dossier

Nynke Runia – landbouwraad veterinaire en fytosanitaire zaken in China – heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verkrijgen van markttoegang voor Conference-peren uit Nederland.

Wat was bepalend om de grens open te krijgen?
"Teamwerk, dat is de essentie. In dit geval ging het om intensieve samenwerking tussen het fytosanitaire markttoegangsteam in Den Haag, de NVWA en ons team in Peking. De betrokkenheid van de fruitteeltsector was groot. Ook dat is belangrijk."

Waarom heeft het zo lang geduurd?
"Zulke procedures vragen altijd veel tijd, in dit geval 5 jaar. Onderdeel van het proces is een aantal inspecties in Nederland, eerst in het kader van de Pest Risk Assessment en vervolgens ten behoeve van de goedkeuring van de betrokken fruitteeltbedrijven in de keten."

Wat was doorslaggevend?
"In de finale fase van de onderhandelingen zijn overleggen gevoerd tussen AQSIQ (de verantwoordelijke inspectiedienst in China ), Meeuwes Brouwer (CPO) en Henk Stigter (NVWA). In China wordt dat erg op prijs gesteld en zo konden vragen, die er nog waren aan Chinese kant snel en effectief worden beantwoord."

Wat was de rol van het landbouwbureau?
"In nauw contact met Den Haag onderhouden wij als Landbouwbureau de relaties met de Chinese overheid. Wij adviseren over de te volgen strategie, zoeken uit waar mogelijk nog problemen zitten en oefenen druk uit om voortgang te boeken. Werken aan markttoegang vraagt bij alle betrokken partijen om geduld, flexibiliteit en een optimistische instelling."

Bron: agroberichtenbuitenland.nl
 
Publicatiedatum: