Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard van Loon, The Greenery:

"Grote zachtfruitaanvoer goed opgevangen met supermarktacties"

Tholen - Met de huidige warme weersomstandigheden komt het Hollandse zachtfruitaanbod versneld op de markt. "Temperaturen boven de 30 graden zijn voor niemand goed, maar ook voor het product niet. We moeten dus alle zeilen bijzetten in teelt en logistiek, zodat het product zo snel mogelijk bij de klant terecht komt. Dat vereist vakmanschap en organisatievermogen, maar gelukkig zien we dat Nederlandse retailers wat extra acties hebben gepland om wat mogelijke druk op de markt op te vangen", vertelt Teamleider Fruit Gerard van Loon van The Greenery.



"Tot op heden is het Hollandse zachtfruitseizoen redelijk goed verlopen. De tunnelteelt aardbeien was niet zo vroeg, maar zowel kwalitatief als qua afzet hebben we weinig problemen gehad en vond het product redelijk vlot zijn weg. Afgelopen weekend liep de prijs van de aardbeien wat op en momenteel liggen de klokprijzen van de aardbeien rond de 2,20 - 2,50 euro per kilo. De frambozen hadden het aan de start van het seizoen taaier door de aanwezigheid van Spaanse frambozen op de markt, maar ook hier worden nu langzaamaan meer programma's mee opgepakt. Aan bramen is zelfs een redelijk tekort en die zijn dan ook goed aan de prijs", vertelt Gerard. "Voor de afzet zijn we in deze periode hoofdzakelijk afhankelijk van de Nederlandse klanten, omdat de landen om ons heen zelfvoorzienend zijn. Wel gaat er een flink volume zachtfruit naar exportklanten in Scandinaviƫ."



Rode bessen
"Doordat de rode bewaarbessen zo goed als op waren bij de start van het nieuwe seizoen, verliep de afzet van de rode bessen goed. Bij het begin van de tunnelteelt kwam de prijs wel onder druk te staan. Dit kwam mede door een toenemend volume in Zuid Europa (Portugal). Op dit moment is de markt redelijk in balans. Met de verwachte hoge temperaturen is het afwachten hoeveel bessen er verbranden door de sterke instraling van de zon. Dit kan vooral van invloed zijn op de hoeveelheid bessen later in het seizoen. De oogst van de kruisbessen buiten start deze week op. Voor dit product zien we een stijgende belangstelling vanuit onze retailklanten", vervolgt Gerard.



Blauwe bessen
Blauwe bessen betrekt The Greenery van een tweetal grote telers in het noorden en zuiden van het land met een totaal areaal van 80 hectare. "Mede dankzij onze aardbeienklanten hebben we hier een mooi klantenbestand voor ontwikkeld. De telers leveren hun product in bulk aan, waarna de blauwe bessen centraal worden verpakt bij Zachtfruitcentrum Schalkwijk van Anton van Garderen", vertelt Gerard. "De concurrentie van ander zomerfruit is volgens hem niet groter dan andere jaren. "Mensen kopen zachtfruit in combinatie met steenfruit. Het hardfruit zal de concurrentie eerder merken."

Voor meer informatie:
The Greenery
Gerard van Loon
Mob: 06-29555202
www.thegreenery.com