Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekse AGF handelaren: genoeg voorraden, weinig cash

Tot het referendum op zondag 5 juli sluit Griekenland de banken. Hierdoor zijn veel importeurs genoodzaakt hun klanten in cash te betalen. Evangelos Nenopoulos, van de Fructa Union: "We kunnen niet veel importeren. De Griekse bedrijven hebben wel wat voorraden maar als de banken gesloten blijven, ontstaan er grote problemen."

Evangelos heeft nog genoeg voorraad tot twee tot drie weken: "In de zomer hebben we veel binnenlandse producten en daardoor is de import nog niet zo aan de orde. De echte problemen komen pas na de zomer. Sommige bedrijven zijn bang om iets te verkopen aan Griekse bedrijven omdat ze niet zeker zijn dat ze hun geld wel krijgen." Volgens Evangelos is de situatie voor de export anders: "Bedrijven met buitenlandse bankrekeningen binnen de Europese Unie zijn safe, maar bedrijven die alleen een Griekse bankrekening hebben, krijgen waarschijnlijk te maken met betalingsproblemen."

 
"In principe zijn binnenlandse overschrijvingen nog mogelijk. Dus ik kan mijn lokale leveranciers nog steeds betalen," aldus George Frangistas van Gefra. "Voor de chauffeurs is het lastig om brandstof te krijgen en die te betalen met een credit card. Buiten Griekenland is dat al helemaal niet mogelijk. Zij moeten dus cash hebben om de tol te betalen."

Na het afleveren van de vracht zijn de problemen volgens George nog niet voorbij: " De terugrijden van goederen wordt een probleem omdat importerende bedrijven geld over moeten maken om orders te kunnen plaatsen. En dat is niet mogelijk nu. Er valt ook niet veel te betalen met de 60 euro op de ATM."

Hij gaat er vanuit dat de problemen voorbij zijn na het referendum maar op dit moment is dat alleen nog maar speculeren. "Persoonlijk zie ik nog geen licht aan het einde van de tunnel. To nu toe heeft het politieke gekonkel geen dramatische impact op de handel. De ineenstorting van de Griekse economie zou alleen voordelen hebben voor de kopers van Griekse producten omdat de lokale kosten zullen instorten en de prijzen voor Griekse producten zullen dalen. Vergeet niet dat de export alleen zin heeft als er weer volle trucks terugkomen. Dat is nu niet meer het geval."

Ondertussen merkt Christina Manossis van Zeus op dat ze ondanks de signalen niet had verwacht dat de situatie zo snel uit de hand zou lopen. "We hopen echt dat de mensen ja zeggen op het voorstel in het referendum. Een 'nee' zou een ramp zijn voor de economie en het bedrijfsleven."

Zij bevestigt dat sommige Griekse bedrijven niet langer transfers uit andere landen ontvangen: " Vanwege de kapitaalbeheersing vragen wij bedrijven geen geld te sturen. We kunnen er immers niets mee. We hopen dat de onderbreking niet langer duurt dan een week. Er wordt ook gezegd dat de kapitaalbeheersing minder streng is voor gezonde bedrijven al hebben zij dan wel mee te maken met bureaucratie."

Christina weet niet zeker of de Griekse economie meer concurrerend wordt bij de terugkeer naar de drachme. "Met de euro betalen we 7% aan rente maar met de drachme loopt dit waarschijnlijk op naar de 35%. Ik vraag me persoonlijk af hoe we dan zouden moeten concurreren met Italiƫ of Nieuw Zeeland."

Meer informatie:
Fructa Union
Evangelos Nenopoulos
tel 0030-2310-763-133
mob 0030-6973-733-744
info@fructaunion.gr
www.fructaunion.gr
 
Gefra
George Frangistas
Tel: +30-210-9636382
Fax: +30-210-9607092
Email: info@gefra.gr
www.gefra.gr
 
Zeus Kiwi SA
Christina Manossis
Tel. +30 2351 053559
Fax. +30 2351 053901
Email: christinam@zeuskiwi.gr
www.zeuskiwi.gr
Publicatiedatum: