Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekenland: watermeloenenafzet lager door koud zomerweer

Volgens Panos Goumas, de sales manager van Agrexpo, is de watermeloenenproductie en afzet in Griekenland dit jaar lager dan in eerdere jaren. De voornaamste oorzaak is het slechte weer. Goumas: "Het weer in Europa is slecht voor de tijd van het jaar. In Polen liggen de maximum temperaturen maar tussen de 12 en 18 graden. Hierdoor worden er minder watermeloenen verkocht. Normaal exporteert ons bedrijf 2.000 ton per jaar. Dit seizoen verwachten we maar 1.400 ton te exporteren"."

 
De Poolse markt prefereert Italiaanse watermeloenen doordat deze goedkoper zijn. Daarom focust Agrexpo zich op de Duitse, Slovaakse en Sloveense afzetmarkten waar de situatie stabieler is. "Er zijn verschillen tussen wat deze markten vragen. Duitsland en Slovakije houden van grote watermeloenen, terwijl Polen kleinere prefereert".

80% van de productie gaat naar het buitenland. Dit zijn rassen zoals de Samantha, Obla, Celine en Florida. Agrexpo verkoopt ook een deel van het fruit op de binnenlandse markt: "Wij verkopen aan de grootste supermarkt in Griekenland. De vraag hier is groot door de hoge temperaturen, die momenteel ongeveer liggen rond de 35 graden".

 
Goumas onderstreept dat de kwaliteit van de watermeloenen dit jaar beter is dan afgelopen jaar, maar dat er wel wat schade is opgelopen door regen en hagel. "Momenteel zitten we in het midden van het seizoen en iedereen heeft wat problemen die spelen. Daarom moeten kopers erop letten samen te werken met bedrijven die naar de beste kwaliteit streven".

Goumas voegt eraan toe dat financiële situatie waarin Griekenland zich bevindt en cash flow problemen ook de kwaliteit en de volumes van de oogst van dit jaar hebben beïnvloed: "We proberen de beste producenten te vinden om met hun samen te werken voor zaden en meststoffen. We proberen producenten ervan te overtuigen dat export de beste manier is om de crisis te weerstaan en uit de huidige crisis te komen".

Voor meer informatie:

Agrexpo
tel 30 27210 82149

 

Publicatiedatum: