Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Oskam:

"Laatste weken stroeve afzet hardfruit, maar van paniek geen sprake"

Tholen - De hardfruithandel loopt momenteel wat stroef. "Er zijn weinig uitschieters en het kabbelt een beetje voort", concludeert Kees Oskam van Handelsmaatschappij Jan Oskam. "Met de warme weersverwachtingen zegt men snel: 'dames bloot, handel dood', maar als er niet teveel aanbod is, wordt de aanbodfactor bepalend. De kwaliteit noemt de hardfruithandelaar - gegeven de tijd van het jaar en de oogst die drie weken eerder van start ging - heel behoorlijk.

"De prijzen zijn stabiel en voor de Elstar-appelen licht oplopend. Sommige supermarkten zijn gestopt met het aanbieden van Hollandse Elstar, maar Duitsland is leeg, dus er komt wat meer exportvraag vanuit groothandelshoek", vervolgt Kees. "De afzet van Conference-peren blijft doorlopen naar alle windstreken. Polen doet nog steeds mee, maar ook naar Scandinaviƫ en het Verenigd Koninkrijk gaan heel wat peren heen. Zelf exporteren we ook nog naar bestemmingen in Zuid-Europa. Voor appelen is de vraag vanuit Polen nog beperkt, maar ook dat is een markt die qua voorraadcijfers niet echt betrouwbaar is en dat maakt het lastig om een inschatting te maken."

"Voor hoe de markt zich verder ontwikkelt, moet ik op mijn onderbuikgevoel afgaan, maar die laat me ook weleens in de steek. Persoonlijk vind ik de volumes die de laatste zes weken zijn afgezet, zeker niet meevallen. Anderzijds hebben we nog acht weken te gaan voor er nieuw fruit is van enige importantie. Dan zullen er niet al te grote voorraden meer zijn en daardoor kunnen we het hoofd koel houden. We beginnen het nieuwe seizoen ook met een heel ander uitgangspunt. Zo zijn we voorbereid op de verlenging van de Russische boycot en zal er aan de start van het seizoen van paniek geen sprake zijn."

Voor meer informatie:
Kees Oskam
06-53371003
kees@janoskam.nl
www.janoskam.nl