Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Filipijnen: bananenoogst -50% tot -60% door El Niño

PhilFruit is een klein bedrijf uit de Philipijnen dat gespecialiseerd is in de aanvoer van bananen en deze exporteert naar verschillende landen ter wereld. Het bedrijf wil zich gaan uitbreiden naar de export van andere gewassen, zoals ananassen en mango's, en wil op den duur ook haar eigen producten gaan verbouwen.

Het grootste exportland van PhilFruit is China (80%), met Shanghai als hoofdbestemming, gevolgd door Rusland (20%), waar vooral naar Vladivostok wordt geëxporteerd. "Rusland is een kleinere, maar stabiele afzetmarkt voor ons. Door de lage temperaturen het hele jaar door is de consumptie stabiel. De Chinese markt is veel groter maar beweegt met ups en downs", zegt partner van het bedrijf Holger Guntzel.

Als exporteur zijnde gelooft Guntzel dat er meer zou kunnen worden geïnvesteerd om de kwaliteit van Filipijnse bananen te verbeteren. Maar hij onderkent dat er niet genoeg menskracht is of steun vanuit de overheid om grote verbeteringen in de sector te implementeren. "Ondertussen zijn er gebieden in China, vooral in Hainan en Guangzhou, waar de kwaliteit van de productie de laatste jaren ontzettend verbeterd is en andere leveranciers, zoals Laos, zijn ook veel aan het investeren. Dit vormen natuurlijk bedreigingen voor ons".

 
Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van hun eigen producten gewaarborgd is hebben de leveranciers van PhilFruit recht op steun vanuit het bedrijf. Guntzel legt uit dat: "wij hebben ons eigen team dat alle plantages bezoekt en minimaal een keer in de twee weken contact opneemt. We hebben ook een team dat onze leveranciers ondersteunt tijdens de oogst en het verpakkingsprocessing".

Guntzel legt uit dat dit jaar de oogst lijdt onder de effecten van El Niño. Als resultaat is de oogstopbrengst met 50% tot 60% gekelderd: "zonder water kan de mest niet worden toegediend. In de laatste 4-5 weken heeft het bijna niet geregend, hierdoor is de kwaliteit en EN kwantiteit gedaald. Ook op de grotere internationale plantages hebben met deze problemen te kampen. Alleen de plantages met zeer goed uitgewerkte irrigatiesystemen kunnen een goede oogst leveren".
 

Gelukkig, voegt Guntzel eraan toe, zijn de temperaturen in China momenteel hoog en ligt de vraag naar bananen lager dan naar andere, sappigere, fruitsoorten. "Momenteel focussen wij ons op de Russische markt, waar de vraag hoger ligt. Logistieke infrastructuur en rijpfaciliteiten zijn ook ontzettend verbeterd in deze gebieden, hierdoor kunnen wij onze positie op de markt kunnen versterken
 
Voor meer informatie:
 
PhilFruit
Holger Guntzel
Tel 63.82.222.5865
 
 
 

 
Publicatiedatum: