Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Videoreportage Rinus van Wezel

Pallet en kistenbedrijf Van der Pol timmert aan de weg

Rinus van Wezel bracht een bezoek aan het pallet en kistenbedrijf Van der Pol in Woensdrecht. Alles draait daar om hout, spijkers en lijm. De geur van vers gezaagd hout kom je bijna overal tegen. Rinus sprak met de huidige directeur Robert van der Pol. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in twee producten. De pallets die in een standaardmaat maar ook in allerlei andere gewenste afmetingen gemaakt worden. Pallets worden gebruikt om producten op neer te zetten. Met vorkheftrucks kunnen de pallets worden verplaatst. Een efficiënte manier om producten van A naar B op de bedrijfsvloer te brengen. De kisten worden vooral gebruikt voor bewaren en opslag van agrarische producten zoals aardappelen en fruit. Maar ze kunnen in feite gebruikt worden voor vele toepassingen.

Tegenwoordig worden de kisten bij Van der Pol voorzien van een code/chip zodat de gebruiker in het zgn. "Track en Trace" systeem op elk gewenst moment kan bekijken wat er in bepaalde kisten is opgeslagen en waar de kist zich bevindt en wat er in het verleden mee is gebeurd.

Pallets en kisten worden van hout gemaakt. Hout afkomstig uit de Scandinavische landen, maar ook uit de Baltische Staten of uit Rusland. Robert laat weten dat dergelijk hout afkomstig is uit zgn. "productiebossen". Bossen die speciaal zijn aangeplant voor de productie van hout. In feite een "landbouwgewas" zou je kunnen zeggen, alleen duurt het jaren alvorens na de aanplant kan worden geoogst.
Hout blijft nog steeds favoriet bij de vervaardiging van pallets en kisten. Het is duurzaam, milieuvriendelijk, makkelijk te hanteren en gemakkelijk te repareren. Dit in tegenstelling tot het gebruik van kunststof.

Het bedrijf is nagenoeg energieneutraal want het "afval" hout dat bij het productieproces vrijkomt, wordt gebruikt voor de verwarming van het bedrijf en bij toepassingen die nodig zijn om de pallets die bestemd zijn voor export op een bepaalde temperatuur in een speciale oven te verwarmen en te ontsmetten. Daarnaast zijn onlangs op de daken van de bedrijfsgebouwen zonnepanelen geïnstalleerd.

Bij de vervaardiging van pallets wordt o.a. gebruik gemaakt van een geautomatiseerde productielijn waar dagelijks 2000 tot 3000 pallets worden geproduceerd. Verder worden er dagelijks tussen 200 en 300 kisten vervaardigd.
Robert vertelt dat het bedrijf weinig last heeft gehad van de recessie. Veel van de producten die bij Van der Pol worden gemaakt worden gebruikt in bedrijven die zelf ook relatief weinig hebben gemerkt van de crisis. Het bedrijf draait voorspoedig en komt in feite nu ruimte tekort. Uitbreiding zou zeer gewenst zijn en grond is beschikbaar. Alleen moet er nog een slag worden geleverd om de nodige vergunningen te verwerven om die grond ook daadwerkelijk bij het bedrijf te kunnen betrekken.







Publicatiedatum: