Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: tonnen groenten en fruit worden vernietigd

In Oostenrijk worden veel levensmiddelen vernietigd. Alleen al in district Innsbruck vernietigd men wekelijks 40 ton groenten. ORF berichtte een jaar geleden al dat tweedeklas groenten en fruit met tonnen tegelijk vernietigd worden. Dit zorgde voor opstand bij veel consumenten. Er werden campagnes gestart, ook in de levensmiddelenhandel. Nu een jaar later is er deels iets veranderd, maar deels bleef het echter ook bij het oude.

Dit jaar zijn in Tirol vooral aardbeien vernietigd. Groenteteler Josef Norz uit Thaur: "Veel aardbeien zijn dit jaar te klein voor de handel. Bovendien zijn de plukkosten te hoog. Men heeft drie keer zoveel tijd nodig om de aardbeien te plukken en dan loont zich dat niet meer."

Ook levensmiddelenketen Spar spreekt van dit probleem. Spar gaf aan dat klanten pas bij een duidelijk lagere prijs bereid zijn om groenten en fruit buiten de norm te kopen. Als men de verpakking, het transport en bijkomende kosten meerekent, liggen de nodige lagere prijzen vaak onder de prijzen die de telers van de levensmiddelenindustrie voor hun producten krijgen aangeboden.

Het bedrijf Firma MPreis geeft aan dat er qua hoeveelheid in Tirol onvoldoende tweedeklas producten zijn om deze via de levensmiddelenhandel te verkopen. Bovendien zouden telers in Tirol tweedeklas levensmiddelen vaak verwerken tot convenience-producten.

Alleen de Rewe Group heeft een eigen merk opgericht voor tweedeklas groenten en fruit. 'Wunderlinge' heten de optisch gezien imperfecte producten. 70 ton van deze 'Wunderlinge' worden wekelijks verkocht - een signaal tegen de wegwerpcultuur.

Publicatiedatum: