Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Senegal: mango-export naar EU blijft groeien

Aan het eind van de 19de eeuw werden er voor het eerst mangobomen naar Senegal gebracht. Teelttechnieken en de eerste Amerikaanse rassen duiken echter niet op tot aan 1970 en grootschalige boomgaarden met op de export gerichte rassen werden pas aantrekkelijk tegen het eind van de jaren '90. Het jaar 2000 was het keerpunt voor de Senegalese mango-export: het was het begin van een steeds toenemende export naar Europa. In slechts een paar jaar werd Senegal de tweede belangrijkste West-Afrikaanse bron voor mango's na Ivoorkust. 

Senegal brengt twee zeer populaire rassen naar de Europese exportmarkt: Kent en (in mindere mate) Keith, beide met een helderrode kleur en uitstekende smaak. De belangrijkste pluspunten van de Senegalese export zijn de nabijheid van grote Europese en Noord-Afrikaanse consumentenmarkten, de preferentiële logistieke toegang en het feit dat hun exportseizoen complementair is met andere West-Afrikaanse productielanden.

Hoewel Senegal over een periode van zes maanden (van april tot september) mango's produceert, gebeurt het grootste deel van de export tussen juli en augustus. De meeste Senegalese exportmango's worden geteeld in een radius van 50 kilometer in het noordoosten van Dakar en, zuidwaarts in de Petite Cote, de Sine-Saloum-regio en het gebied Casamance, dat een groot productiepotentieel heeft maar bemoeilijkt wordt door logistieke isolatie.

Het merendeel van de Senegalese exportmangoproductie komt uit een groot netwerk van gecontroleerde plantages (meer dan 300 ha), een paar grote boomgaarden (150 ha) en een aanzienlijk aantal kleine boomgaarden (van 0,5 tot 5 ha). De kleine boomgaarden ondergaan geen (of heel weinig) bestrijdingsbehandelingen en gebruiken geen chemische meststoffen. Ze produceren dus natuurlijke mango's, die al profiteren van een biologische certificering.

Het grote productie- en exportnetwerk produceert tussen de 30% en 50% van de hoeveelheden die naar Europa worden geëxporteerd. Ongeveer dertig MKB's produceren in eigen boomgaarden of in gemeenschappelijke (van aanbestedende producenten) de resterende hoeveelheden, tussen de 50 en 500 ton.

De laatste paar jaar werden gekenmerkt door de professionalisering van de exportsector, met zowel publieke als private investeringen in de na-de-oogstbehandeling, infrastructuur van de koudeketen, en prestaties in kwaliteitscontrole en certificering. Door praktische initiatieven kan er nu gereageerd worden op belangrijke uitdagingen en er is sprake geweest van constante ontwikkeling op de volgende niveaus: productie en na-de-oogstbehandeling, sectororganisatie, certificering en toegang tot nieuwe markten.

De export van Senegalese mango's naar de EU bedroeg 10.247 ton in 2014. In 2013 was dat 8.205 ton. De meeste export gaat met de boot naar Nederland en België en wordt grotendeels opnieuw geëxporteerd naar de Franse en Duitse markten. 

Source: intracen.org
Publicatiedatum: