Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
7-Eleven streeft naar meer versproducten

Overeenkomst Ahold-Delhaize

Canada: staking bij Loblaws -
De vakbond die bijna 30.000 werknemers van Loblaws vertegenwoordigt heeft bevestigd dat er een staking wordt voorbereid. Dit nadat een meerderheid van de leden van de vakbond een arbeidsovereenkomst had afgewezen, die Loblaws had bereikt met onderhandelaars namens de vakbond. De United Food and Commercial Workers Union, Local 1000A, spreekt voor duizenden werknemers van Loblaws, Zehrs en Fortinos verspreid over Ontario.

Overeenkomst Ahold-Delhaize over €26 mld fusie
De Nederlandse supermarkteneigenaar Ahold heeft een overeenkomst gesloten om de Belgische concurrent Delhaize op te kopen. Ahold kondigde dit woensdag aan, waarmee Ahold de zesde grootste supermarktketen in de VS en de allergrootste keten in de Benelux wordt. In een gezamenlijke verklaring hebben beide bedrijven gezegd dat Ahold een aandeel van 61% in de fusie zal hebben, wat neer zal komen op €54.1 miljard van de omzet, meer dan 6.500 winkels wereldwijd en aanvullende bedrijven in de VS en Benelux. Ahold is in Europa het meest bekend van de Albert Heijn-supermarktketen in Nederland, maar is ook eigenaar van Stop&Shop- en Giant-winkels in de VS. Delhaize is eigenaar van de Food Lion- en Hannaford-ketens.



VS: Walmart legt 
leveranciers heffingen op 
Walmart gaat heffingen op alle verkopers leggen voor het voorzien van hun producten in nieuwe winkels en magazijnen. Hiermee wordt de druk verhoogd op leveranciers, terwijl 's werelds grootste supermarktketen tegen toenemende kosten blijft vechten door stijgende lonen. Het bedrijf zei dat het vorige week is begonnen om leveranciers over de heffingen en andere veranderingen in de overeenkomst te informeren. De veranderingen, die ook aangepaste betalingstermijnen inhouden, treffen 10.000 leveranciers die Walmarkt van producten voorzien. Hoewel de keten in het verleden vaker dit soort heffingen heeft geplaatst, werden ze nooit uniform toegepast. Niet alle leveranciers worden belast, aldus vertegenwoordiger Molly Blakeman, die verder geen verdere informatie gaf.

VS: supermarkten New Jersey moeten dicht of veranderen

New Jersey is bezaaid met supermarkten die in de problemen gekomen zijn door harde zakelijke omstandigheden en een toename in concurrentie, aldus nj1015.com. Het supermarktlandschap is in New Jersey aan het evolueren deel van die evolutie is het permanent sluiten van voorheen populaire locaties voor winkels. Linda Doherty, voorzitter van de Voedselraad van New Jersey, zei "Het is sowieso al een moeilijke staat: hoge belasting, overgereguleerd, welvaart verlaat de staat. Het is een uitdagende zakelijke omgeving." Het is echter niet alleen maar kommer en kwel wat supermarkten betreft. Volgens Doherty is er ook sprake van bepaalde ketens als ShopRite en Whole Foods die grote stappen in New Jersey maken, maar dat wordt volgens haar niet echt in het nieuws belicht.

VS: H-E-B, Publix, Chick-fil-A, and Trader Joe's halen de beste emotiescores
Uit een onderzoek onder 10.000 consumenten blijkt dat H-E-B, Publix, Chick-fil-A, and Trader Joe's de top vier vormen van de 2015 Temkin Emotion Ratings. Dit is een gradering van hoe consumenten zich voelen over hun interactie met 293 bedrijven verspreid over twintig verschillende sectoren, aldus prnewswire.com. De top tien wordt afgemaakt door de bedrijven USAA, Aldi, Hy-Vee, PetSmart, Dairy Queen, Walgreens, en Amazon.com.

VS: Brick Meets Click verwacht sterke groei van online boodschappen

Brick Meets Click verwacht dat rondom New York met 2023 boodschappen voor 23% online worden gedaan. In Chicago zal dit aandeel 13,5% zijn en in Atlanta 8,6%. Het bedrijf baseert zich op een nieuw framework dat ontwikkeld is om het groeipotentieel te analyseren van online aankopen voor specifieke markten, aldus supermarketnews.com. De huidige cijfers komen neer op 5% voor New York, 3,8% voor Chicago en 2,3% voor Atlanta.

Maleisië: 7-Eleven opent 200 winkels, streeft naar versproducten 
7-Eleven Malaysia is van plan om RM80 miljoen tot RM90 miljoen (€19 miljoen tot €21 miljoen) uit te geven voor het openen van tweehonderd 7-Eleven winkels en het renoveren van nog eens tweehonderd bestaande winkels, aldus CEO Gary Brown. Hij zegt dat het bedrijf een meer uitnodigende en warme omgeving wil creëren om consumenten aan te trekken. "We hebben ook meer versproducten toegevoegd, besparen meer energie door diode-verlichting en organiseren meer lopende promoties", zei hij op de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf.

VS: Peapod benoemt nieuwe directeur

Na sinds 1989 mede het bedrijf te hebben opgezet en vervolgens te hebben geleid, neemt voormalig directeur een adviserende rol terwijl een voormalig directeur van J.Crew is benoemd als nieuwe directeur, meldt internetretailer.com.

Acquisitie door BWG van SPAR Groep goedgekeurd door mededingingsautoriteit

Het in Zuid-Afrika gelegen BWG, dat onderdeel is van de SPAR-groep heeft toestemming van de Ierse mededingingsautoriteit om met €23 miljoen ADM Londis te Ierland over te nemen. Met de overname, die in februari werd aangekondigd, verkrijgt BWG het Londis-merk, dat vanuit meer dan 200 winkels in verschillende formats in het hele land opereert.

Kenia: Uchumi verandert van CEO na niet betalen leveranciers
De voorzitter van het in Kenia gesitueerde bedrijf Uchumi, Khadija Mire, heeft aangekondigd dat de supermarktketen zijn CEO Jonathan Ciano en zijn CFO, Chadwick Okumu heeft ontslagen en zijn hr manager Michael Kibe heeft geschorst. Ciano en Okumu worden beschuldigd van wangedrag en verwaarlozing naar aanleiding van de beslissing van leveranciers om niet meer aan Uchumi te leveren nadat ze niet betaald werden. Hierdoor zijn veel winkels zonder voorraad en is er sprake van een negatief effect op de handel. Ciano en Okumu ontkennen alle beschuldigingen. De supermarktketen onderneemt nu een onderzoek naar de bedrijfsvoering en zoekt naar een nieuwe CEO en CFO. Mire zei dat Uchumi verwacht om leveranciers in de komende 90 dagen te betalen, waarbij 50% van de schulden die langer dan drie maanden uitstaan binnen twee weken worden betaald.

China: CR Vanguard lanceert e-commerce site

Om in te haken op de snelle groei van e-commerce, lanceerde de Chinese supermarktketen CR Vanguard launched zijn e-commerce site ewj.com. In het aanbod zijn versproducten opgenomen. Momenteel wordt er alleen geleverd in Shenzhen.

Indonesië: PT Hero opent 10 nieuwe grote winkels
Een dochtermaatschappij van Dairy Farm, PT Hero Supermarket Tbk, die supermarkten, drogisterijen en andere winkels beheert, is van plan om tot US$48 miljoen (€43 miljoen) te investeren voor uitbreiding van zijn netwerk in verschillende regionen, zoals Bangka en Lombok.

Éxito brengt express format naar Uruguay
Grupo Éxito heeft twee snelle supermarkten geopend in Montevideo, Uruguay, onder de merknaam Devoto express. Éxito beheert al 110 snelle winkels in de thuismarkt van Colombia en breidt het succesvolle format nu uit als onderdeel van zijn internationale groeistrategie.

Indonesië: Lotte wilt winkelcentra overnemen
Lotte Group is naar verluid in overleg om te investeren in de markt met plannen om verschillende winkelcentra te kopen. Lotte maakte in 2008 zijn entree op de Indonesische markt en heeft negenendertig grote Lotte Mart supermarkten, een warenhuis en drieëndertig verkooppunten in Jakarta.

Hongarije: verbod op koopzondage stuwt online verkoop
In het eerste kwartaal van 2015 was er sprake van 16% meer online retail verkoop dan in dezelfde periode vorig jaar, met een waarde van €96.8 miljoen. In het tweede kwartaal van het jaar, toen het verbod op koopzondagen inging, werd volgens het Departement voor de Promotie van Handel en Investering te Boedapest een omzet bereikt van €129 miljoen. Online verkoop in Hongarije wordt gedomineerd door G'Roby en de Britse supermarktketen Tesco. Auchan is van plan om met het einde van dit jaar ook te beginnen met online verkoop.

Interessante links over retail:

De man die Walmart opnieuw uitvindt

Klik hier om het artikel te lezen.

Spar-eigenaar BWG rondt €220m refinanciëring af
Klik hier om het artikel te lezen.


Publicatiedatum: