Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studenten presenteren ideeën voor de supermarkt van de toekomst

Slimme ideeën, innovatieve concepten en een project onder echte omstandigheden: sinds een jaar ontwikkelen veertien studententeams innovatieve concepten voor een supermarkt in Taufkirchen an der Pram in het Oostenrijkse Innviertel. Retailer SPAR stelt hiervoor een grondstuk, ontwerpmodellen en kennis van planologen ter beschikking. De studenten kunnen zo aan een echt bouwproject werken, meldt website presse.spar.at. Het doel is het maken van een plan voor de realisering van een prototypische, bronefficiënte en duurzame supermarkt van de toekomst. Aan het einde van het semester beoordeelt een vakjury bestaande uit planologen, architecten en duurzaamheidsdeskundigen de projecten en kiest een winnaar van de interne wedstrijd.

Een voorgevel met een bioreactor die uit algen stroom en warmte produceert, een modulaire supermarkt die naar wens uit te breiden of te verkleinen is en een constructie c.q. voorgevel uit europallets: dat zijn slechts enkele van de slimme ideeën van de studenten. Ze kiezen passende, duurzame bouwmaterialen, integreren de bijzondere eisen van de markt en het grondstuk in het gebouwontwerp, berekenen het energetische gedrag van de ruimtes en maken een voorstel voor de gebouwtechniek.

Van de samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven kunnen beide kanten profiteren: "We zijn er trots op dat we met SPAR dit project kunnen realiseren. De studenten ontwerpen en ontwikkelen het gebouw onder echte omstandigheden – en dat reeds tijdens hun opleiding. Dat zijn onschatbaar waardevolle ervaringen", zegt Thomas Reiter, studieleider van de opleiding 'Smart Building'.

"Al sinds vele jaren letten we bij de bouw en verbouwing van supermarkten op duurzaamheid. Desondanks zijn we doorlopend op zoek naar nieuwe techniekideeën om onze filialen verder te verbeteren. Met deze samenwerking is ons dat gelukt. Er zitten veel interessante en spannende projecten bij, die duurzaam en in de praktijk realiseerbaar zijn", benadrukt ing. Gerald Geiger, leider voor bouw, energie en techniek bij SPAR.

Publicatiedatum: