Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
conflict gemeente Barendrecht en Olympic Fruit

Grondruil Spoorlijn Handelscentrum krijgt een staartje

Het meningsverschil tussen Olympic Fruit en de gemeente Barendrecht over de ontsluiting van het bedrijf op de nieuwe Spoorlijn heeft nu ook een politieke dimensie gekregen. In opdracht van de gemeenteraad is vorig jaar een onderzoek ingesteld naar de rol van oud-wethouder en het huidige raadslid Cees Versendaal (SGP-ChristenUnie). Dat meldt het blad Impact van VBO Freshworld.



Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Dit bureau BING heeft drie zaken onderzocht: het handelen van Versendaal, de vraag of het huidige college heeft gehandeld in lijn met de afspraken die door het vorige college gemaakt zijn en het overleg- en besluitvormingsproces.

De overeenkomst tussen Olympic Fruit en de gemeente over de ontsluiting - onderdeel van een omvangrijke grondruilovereenkomst - kwam tot stand in de periode dat Cees Versendaal verantwoordelijk wethouder was. Nadat de Spoorlijn was aangelegd, ontstond er een conflict over de uitvoering van de ontsluiting. Olympic Fruit vroeg de oud-wethouder een verklaring op te stellen hoe hij tegen de zaak aankijkt. Versendaal ging daarop in en gaf aan dat Olympic Fruit volgens hem het gelijk aan zijn kant heeft.

Volgens het BING-rapport zou het beter geweest zijn als hij vooraf had overlegd met het gemeentebestuur. De indruk heeft nu kunnen ontstaan dat hij het belang van een bedrijf heeft laten prevaleren boven het algemeen belang. Er zijn echter geen aanwijzingen dat dit ook daadwerkelijk het geval is geweest, concluderen de onderzoekers.

De gemeenteraad van Barendrecht heeft het BING-rapport besproken op 26 mei. Een meerderheid van de raad heeft vrede met de uitleg van Versendaal, dat hij niet uit eigenbelang handelde, maar wilde proberen Olympic Fruit en de gemeente weer aan tafel te krijgen. Daarnaast nam de raad een motie aan waarmee het college werd aangespoord om de kwestie met Olympic Fruit snel op te lossen, eventueel met inschakeling van een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Bron: IMPACT juni
Publicatiedatum: