Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: aardappeloogst +4 mln ton geraamd

De oogst van 2014 van de EU-5 loopt langzaam op z'n einde met een opbrengst van 28,6 miljoen ton – meer dan 4 miljoen ton méér dan vorig jaar als gevolg van een uitgebreid areaal en optimale weersomstandigheden.

Het vraaggebrek naar de export van verse aardappelen en het overaanbod van de telers, betekende een aanzienlijk gewasoverschot, wat leidde tot lage prijzen. Koud, droog weer resulteerde in een laat voorjaar en een vertraagde oogstontwikkeling, alsook in een areaalafname van 2-3% bij de EU-5. De marktstemming is de laatste weken langzaam veranderd, wat de prijzen in mei en begin juni deed stijgen.

Belgische aardappelverwerkers in het bijzonder maken zich zorgen om een soepele overgang van de oogsten. Er heerst twijfel over de vraag of de nieuwe vroege oogst wel of niet op tijd beschikbaar zal zijn. Men verwacht echter dat er genoeg van de oude oogst beschikbaar zal zijn totdat de sector in juli overgaat op de nieuwe oogst.

Met nog vier oogstmaanden voor ons is het moeilijk te voorspellen wat de belangrijkste oogst van 2015 de sector zal brengen in termen van beschikbaarheid, kwaliteit en prijs. Maar met minder areaal, een verwachte lagere opbrengst en een toegenomen productiecapaciteit in België, gaan we waarschijnlijk hogere prijzen dan vorig jaar zien.
Publicatiedatum: