Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: Teelt beschermde blauwe bessen neemt toe

Het seizoen voor blauwe bessen is weer aangebroken in Midden-Europa: van juni tot september. Onder de merknaam Beerenstoak teelt de jonge ondernemer Markus Unger beschermde blauwe bessen in het Oostenrijkse Steiermark. Wat hem uniek maakt, is dat hij zijn blauwe bessen teelt in grote emmers.



"We telen onze bessen in zogeheten containers, omdat de condities van de grond niet helemaal optimaal zijn.", legt Unger uit. Van nature groeien blauwe bessen in moerasweides en in het kreupelhout van moerasbossen. "We hebben echter vastgesteld dat onze teeltmethode een positief effect heeft op de opbrengst," zegt hij trots. "Onze teelt is sterker en meer stabiel."

Unger kwam op het idee voor beschermde blauwe bessen op een reis naar Nieuw-Zeeland. "In de winter van 2007 vloog ik met wat collega's naar Nieuw-Zeeland. We wilden eigenlijk iets leren over het biologisch telen van appelen," legt de jonge ondernemer uit. "In Nieuw-Zeeland leerden we een bedrijf kennen dat met beschermde blauwe bessen werkte en we waren direct hierdoor gefascineerd."


Markus Unger begon met een areaal van drie hectare. "Ondertussen hebben we ons areaal uitgebreid tot negen hectare." Hij verwacht rond de tien ton aan blauwe bessen per hectare. "De weersomstandigheden zijn gunstig voor teelt. Door speciale bewerking hebben we maar iets meer water nodig dan onder normale omstandigheden."

Unger beschermt zijn gewassen volledig met hagelnetten. "We hebben onze blauwe bessen beschermd tegen vogels door middel van een kooisysteem. Verder ligt twee derde van alle planten onder zeil, zodat het fruit niet te veel regen krijgt."

De oogst bij Unger vindt plaats tussen het midden van juli en het midden van oktober. "Ik ben verantwoordelijk voor het late seizoen. Mijn collega oogst de vroege blauwe bessen en is de laatste week druk geweest," legt Unger uit. De blauwe bessen worden allemaal vermarkt door Kronprinz Fruchthandels GmbH. Daarvandaan gaan Beerenstoak's blauwe bessen naar supermarkten. Verder worden kleinere volumes naar het buitenland geƫxporteerd.

Voor meer informatie:
Markus Unger
Beerenstoak - Heidelbeeren
Tel. +43 (0)664 2043348
Email: markus.unger@gmx.at
www.beerenstoak.at
Publicatiedatum: