Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mogelijk steun BRICS Bank voor Griekenland

EU verlengt sancties tegen Rusland: einde boycot verder weg?

De EU heeft overeenstemming bereikt over verlening van de sancties tegen Rusland. Hoewel de Europese ministers van Buitenlandse Zaken nog over het voorstel moeten stemmen, lijkt daarmee ene einde van de boycot verder uit zicht te raken. Rusland heeft herhaaldelijk in de media aangekondigd dat een beslissing over afschaffen van de boycot grotendeels afhankelijk is van de Europese beslissing over de sancties. De Griekse premier Tsipras reist deze week weer naar Moskou. Het land stevent op een faillissement af nu de onderhandelingen met de EU muurvast zitten. De BRICS zijn echter wellicht bereid het noodlijdende land te hulp te komen bij een Grexit. India tekent deze week een vrijhandelsakkoord met de EEU.



EU verlengt sancties tegen Rusland
De Europese Unie heeft overeenstemming bereikt over een verlenging van de sancties tegen Rusland met zes maanden. De sancties werden vorig jaar ingesteld vanwege de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van de Krim. Begin volgende week moeten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken nog instemmen met de verlenging. In theorie kunnen de sancties nog van tafel geveegd worden. De druk om de sancties aan te houden, kwam onder andere uit Amerika. Tijdens de G7 top die onlangs in Duitsland gehouden werd, maakten onder andere de president Obama, president Hollande en bondskanselier Merkel bekend voorstander te zijn van verlenging van de sancties.

Rusland heeft de afgelopen tijd gelobbyd binnen Europa om de verlenging van de sancties tegen te houden, maar slaagde er tot nu toe niet in om lidstaten te overtuigen tegen de sancties te stemmen. De lobby richtte zich vooral op Griekenland, Cyprus en Hongarije. Deze landen waren kritisch over de sancties, maar lijken dus in te stemmen met in stand houden van de sancties.

Voor de boycot van onder andere Europese producten door Rusland is dit geen gunstige ontwikkeling. Rusland moet in augustus beslissen of de boycot blijft bestaan en heeft in de afgelopen tijd duidelijk gemaakt dat de beslissing in belangrijke mate afhankelijk is van de Europese beslissing over de sancties.

Op hun beurt hebben de Westerse landen de voortgang van de sancties gekoppeld aan de uitvoering van de Minsk-akkoorden. Deze akkoorden werden enkele maanden geleden bereikt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk en bevatten afspraken over een wapenstilstand in Oost-Oekraïne en terugtrekking van zwaar militair materieel. Tot op heden wordt er echter nog altijd gevochten in Oost-Oekraïne en is van een wapenstilstand geen sprake.

Griekse premier wederom naar Rusland
De schuldenlast hangt als een zwaard van Damocles boven Griekenland. De onderhandelingen met de EU en het IMF lopen al weken vast, beide partijen zetten de hakken in het zand. Europa eist hervormingen, Griekenland weigert extra bezuinigingen en pensioenhervormingen. Voor het einde van de maand heeft het land echter miljarden nodig om een lening af te lossen, miljarden die het land niet heeft. Daarmee is de kans op een Grexit weer terug, met als grote verschil dat nu binnen de EU ook gepraat wordt over een Grexit.

Volgens de president van de Griekse Centrale Bank staat het land op de rand van een "oncontroleerbare crisis" en dreigt niet alleen een faillissement en een Grieks vertrek uit de eurozone, maar ook een vertrek uit de EU.

Griekenland lijkt de blik naar het oosten te wenden, waar de BRICS-bank, het alternatief voor de Wereldbank en het IMF opgezet door de BRICS, de Grieken met open armen opwacht. Griekenland zou al een uitnodiging hebben gekregen om zich aan te sluiten bij de bank. Daarmee krijgt Griekenland toegang tot kapitaal voor infrastructurele projecten. Premier Tsipras zegt deze optie serieus te overwegen en Rusland zou positief zijn over toenadering tussen de Bank en Griekenland.

Een analist in Moskou verwacht niet dat de Griekse premier met een 'bailout' huiswaarts kan keren, het is waarschijnlijker dat er een deal gesloten wordt als een vooruitbetaling op gasleveringen of een vergelijkbare constructie. Zo vertelde hij de Britse krant The Guardian.

India en EEU tekenen vrijhandelsakkoord
India heeft aan Russische media bevestigd dat het land een handelsakkoord tekent met de Euraziatische Economische Unie (EEU). De ondertekening vindt deze week plaats tijdens het International Economic Forum dat in St. Petersburg gehouden wordt. De EEU bestaat uit Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië. Het doel van de Unie is om de economische ontwikkeling van de lidstaten te ondersteunen en garandeert vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en arbeid. Naast India lopen er onderhandelingen met Vietnam, Iran, Egypte en Israël over een handelsakkoord.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.