Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru: import voorgekookte aardappelen gestegen

Peru, een land dat duizenden aardappelrassen kent, heeft gedurende 2014 24.000 ton voorgekookte aardappelen geïmporteerd met een totaalwaarde van $23 miljoen dollar (€22 miljoen euro). Dat is volgens het Centrum voor Buitenlandse Handel (CCEX) van de kamer van koophandel van Lima (CCL) 9% meer dan vorig jaar.

"Deze toename is zo groot geworden wegens de toegenomen vraag van buitenlandse fastfood-ketens in ons land. Dit heeft geleid tot meer invoer van voorgekookte aardappelen, die de basis vormen voor 'french fries'," zei Carlos Garcia, manager bij CCEX.

Het volume aardappelen waar vraag naar is blijft in het eerste kwartaal van 2015 groot. Er is sprake van een importvolume van 8.000 ton, wat 3% meer is dan dezelfde periode in 2014. Er was echter ook een daling van 19% wat betreft het aantal aankopen, gezien deze neerkwamen op slechts $6 miljoen dollar (€5,26 miljoen euro). Dit resultaat wordt verklaard door de daling in prijs per kilogram. Deze ging van $1 per kilo (€0,88) in 2014 naar $0.8 per kilo (€0,70) in 2015.

"Ons land is sinds mensenheugenis een producent van aardappelen geweest. De toename in import van voorgekookte aardappelen is ook een gelegenheid voor ons om te beginnen met het produceren van verwerkte aardappelen die aan de eisen voldoen van internationale ketens", zegt Garcia.

Met aankopen met een totaalwaarde van $3,8 miljoen (€3,33 miljoen euro) is Nederland de grootste verkoper van voorgekookte aardappelen aan Peru, waarmee het België naar een tweede plaats stoot. België exporteerde in het eerste kwartaal van dit jaar voor $1.4 miljoen dollar (€1,23 miljoen euro).

Zeventien Peruaanse bedrijven importeerden de aardappelen, waarvan drie van de bedrijven verantwoordelijk waren voor 70% van het totale volume. Deze bedrijven bevoorraden fastfood-ketens, restaurants, casino's en pluimveemarkten.

Globaal kwam vorig jaar de import van chips neer op 6 miljoen ton. Dat is een vermindering van 32% van het importvolume, omdat consumenten steeds meer bezorgd zijn over hun gezondheid en uiterlijk.

Bron: Gestión
Publicatiedatum: