Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
James Bint is aanwezig in Milaan

Belgische aardappelsector slaat weg van duurzaamheid in

De Belgische aardappelsector beleefde, of moeten we zeggen – creëerde – een ware 'frietrevolutie' gedurende de voorbije 25 jaar. Van een traditionele, op lokale' productie en consumptie gerichte sector, heeft het zich ontwikkeld tot de wereldleider in export van diepvriesaardappelproducten met in 2014 meer dan 3,8 miljoen ton aardappelen die verwerkt werden tot frites, chips, vlokken, puree producten en granulaten.

Meer dan 90 % van de totale Belgische aardappelproducten wordt wereldwijd geëxporteerd, met een stijgend aandeel van derde landen. Ondanks het stijgend areaal aardappelen gepoot in België, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, is België geëvolueerd in de grootste invoerder van aardappelen geoogst in Noord-Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Dit grote succes creëerde tevens nieuwe opportuniteiten voor de ganse Belgische aardappelketen: telers, leveranciers van goederen en diensten, handelaars, verwerkers, onderzoekers, etc., wat geïllustreerd wordt door het succes van de tweejaarlijkse aardappelbeurs Interpom Primeurs in Kortrijk die uitgegroeid is tot het grootste aardappelevent onder dak ter wereld. Het unieke karakter van de Belgische aardappelsector is nauw verbonden aan de familiale bedrijven doorheen de ganse keten : van teler, over handelaar of verpakker tot de verwerker, het is één grote aardappelfamilie!

Natuurlijk (ondanks de Engelse benaming 'french fries' gebruikt door de Amerikanen) weet iedereen dat de Belgische aardappelsector gekend is voor z'n echte 'Belgian fries', mét mayonaise. De Belgische 'frietkotcultuur' werd dan ook erkend door de Vlaamse overhead als immaterieel cultureel erfgoed en momenteel bestuderen ook de Waalse en Duitstalige gemeenschap de aanvraag. Maar naast 'traditie' is 'duurzaamheid' is een andere bepalende factor. Belgapom, de Belgische aardappelhandel en –verwerkende industrie, lanceerde het project 'samen voor een duurzame groei' dat tracht een antwoord te geven op de vraag: hoe kan een duurzame toekomst gecreëerd worden voor deze traditionele, maar toch ook moderne subsector van de Belgische agro-voedingsketen? Dit project bevat vele invalshoeken van milieu over relaties binnen te de keten en van wetenschappelijk onderzoek tot communicatie.
 
'De aardappel in het land van de friet'

Om de band tussen het verleden, het heden en de toekomst te illustreren heeft Belgapom, in samenwerking met de Canalazzo, een referentieboek over de Belgische aardappelsector uitgewerkt. Dit boek bevat historische informatie over de aardappel in België, de ontwikkeling van de sector gedurende de laatste 20 jaar en een visie voor de toekomst. Een aantal opmerkelijke personen met een belangrijke impact op de ontwikkeling van de sector delen hun visie of vertellen hun verhaal. Ook enkele bekende Belgische koks werpen hun licht op de aardappel. Het boek is geïllustreerd met een nieuwe fotoreeks van de aardappel in het land van de friet. En natuurlijk wordt de 'real Belgian fries' gepresenteerd naast de toekomstplannen van de sector.
Het voorwoord van het boek werd geschreven door de Belgische Europese Commissaris Marianne Thyssen, die reeds lang vertrouwd is met de sector.
Het boek zal beschikbaar zijn in het Nederlands, Frans en Engels en zal verkocht worden via de Belgapom website en de betere boekhandel. Daarnaast zal het boek te koop aangeboden worden in de winkel van het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Milaan.

Mijn naam is Bint, James Bint (with a license to fry).
Alhoewel België een rijke traditie heeft met zijn Belgische friet en de frietkoten en de sector evolueerde tot de wereldleider qua export van diepvriesaardappelproducten, is het opvallend dat een wereldwijd imago van de 'Belgian fries' ontbreekt. Daarom is Belgapom, samen met het jonge reclamebureau IKON, de zoektocht voor een ambassadeur voor de 'real Belgian fries' gestart.
"Mister James Bint" maakte zichzelf beschikbaar om de blijde boodschap over de ganse wereld te verspreiden.

De knipoog naar de beroemde geheime agent is duidelijk, maar zijn naam is ook gerelateerd aan de bekende aardappelvariëteit 'Bintje', die over 100 jaar oud is, maar nog steeds één van de belangrijkste rassen. Tal van andere variëteiten zijn ook beschikbaar met het oog op een verrijking van het palet kwaliteit, smaak en biodiversiteit.



James Bint reisde reeds naar zijn 'thuisstad' London en de wereldtentoonstelling in Milaan en twee roadmovies vertellen zijn avonturen daar. James Bint is een fictief persoon, een figuur die zo uit een stripverhaal kan komen (wat trouwens ook een Belgische specialiteit is) en communiceert enkel via zijn tekstballon.

Aanwezig in Milaan
James Bint is aanwezig aan de frituur van het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling in Milaan (hij houdt er een 'selfie wedstrijd' waarbij een Belgische voedingsbelevenis kan gewonnen worden). Hij zal ook deelnemen aan het wereld aardappelcongres (27-31 juli 2015) in Beijing, China.

Meer informatie (inclusief een tekenfilm met het verhaal hoe echte Belgische frieten gemaakt en wereldwijd geëxporteerd worden) is beschikbaar op de website www.jamesbint.be. Deze website is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Italiaans, Spaans en Mandarijns.

De Belgische aardappelverwerkers zullen James Bint kunnen gebruiken voor hun exportactiviteiten over de ganse wereld. De belangrijkste voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de naam en het logo van James Bint is dat de frieten in België geproduceerd zijn. Zo probeert James Bint de wereld er van te overtuigen dat Belgische frieten een ware bron van geluk en plezier zijn!
 
Publicatiedatum: