Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Akkoord nieuwe biowetgeving basis voor groei biolandbouw

Dinsdag 16 juni hebben de ministers in de Landbouwraad een akkoord bereikt over hun reactie op het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe biologische wetgeving. In de Raad werden op het allerlaatst nog aanpassingen gedaan om te voorkomen dat de biologische sector gestraft zou worden voor minimale hoeveelheden residuen op producten, veroorzaakt door de omgeving. De IFOAM EU, de Europese koepelorganisatie voor de biologische sector, heeft hier vanaf het begin aandacht voor gevraagd.

Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "Dit besluit is een succes als je het vergelijkt met het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie in maart 2014. Dat voorstel zou leiden tot grote schade voor het biologische bedrijfsleven en tot sluiting van biologische bedrijven. Via dit akkoord is een verslechtering van de regels voorkomen. Biologische landbouw en voeding groeit mondiaal met 5 tot 10% per jaar. In Nederland groeit de bioverkoop in 2015 met meer dan 10%."

De Nederlandse overheid heeft belangrijke verbeteringen voor de Nederlandse biologische sector binnengehaald. Zo bepaalt de compromistekst dat er geen afkeuringseisen voor biologische producten worden vastgesteld. Landen die nu afkeuringseisen hanteren mogen dat nog tot eind 2020 doen, maar deze mogelijkheid wordt in principe uitgefaseerd. In plaats daarvan is de verplichting versterkt om een onderzoek in te stellen. De verwijtbaarheid van een besmetting is duidelijker uitgewerkt. Verder is de mogelijkheid om risicogerichte controles uit te kunnen voeren, vastgelegd in de verordening. Dit is belangrijk voor een efficiƫnte inzet van controleactiviteiten.

Hoewel bij de import geen verschuiving is gemaakt van compliance naar equivalentie, is er ruimte gemaakt om rekening te houden met regionale standaarden. Al eerder werd de reikwijdte van de verordening helder afgebakend, werd de mogelijkheid voor gemengde biologische bedrijven opnieuw ingevoerd en werd overbodige administratieplicht voor de retail voorkomen.

Het bereikte akkoord betekent nog lang niet het eind van de herziening van de wetgeving. Het werk is verre van af. De politieke onderhandelingen hebben te weinig nadruk gelegd op de teksten, met als gevolg dat er nog allerlei onvolkomenheden in staan. Maar belangrijker nog is dat in de komende trialogen gewerkt wordt aan ontwikkeling van de regelgeving in plaats van het behoud van een status quo.

De biologische sector in Nederland heeft altijd betoogd dat ze een stap voor stap verbetering van de biologische productieregels noodzakelijk acht. Via het rapport van het Europese Parlement kunnen deze verbeteringen nog opgenomen worden.

Bavo: "Een constructief overleg tijdens het Luxemburgse voorzitterschap met mogelijk een goede afronding tijdens het Nederlandse voorzitterschap, in het voorjaar 2016, kan nog leiden tot een nieuwe verordening die de sector vooruit helpt."

Bron: Bionext
Publicatiedatum: