Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oleg Pugaev, Russische ambassade in Nederland:

"Afschaffen boycot afhankelijk van EU-sancties"

Oleg Pugaev, Agricultural Counsellor van de Russische ambassade in Nederland, sprak met FreshPlaza en AGF over de situatie en de ontwikkelingen rond de boycot.

We hoorden geruchten over een einde aan de boycot voor bepaalde producten uit enkele landen. Wat is het officiële standpunt van de Russische overheid? Hoe waarschijnlijk is het dat de boycot in augustus verlengt wordt?

"De Russische boycot op de import van landbouwproducten uit een aantal landen, waaronder de EU, was een reactie op de Westerse sancties. Volgens de Russische premier Dmitry Medvedev, worden enkele aanpassingen met betrekking tot het einde van de boycot in juni verwacht. Maar volledige opheffing van de boycot is volledig afhankelijk van de sancties van de EU."


Wat zijn de grootste veranderingen sinds de boycot? En hoe past de Russische consument zich aan de nieuwe situatie aan, waarin bijvoorbeeld rassen verkocht worden uit niet EU-landen?
"De Russische markt is stabiel. Natuurlijk zijn voedselprijzen gestegen, maar de belangrijkste reden daarvoor is de devaluatie van de roebel. Die werd voornamelijk veroorzaakt door de ongunstige situatie op de oliemarkt. Na een aantal jaren van stabiele handelsrelaties waren Russische consumenten gewend aan Nederlandse producten als kaas, paprika en peer in de supermarkt. Nu moeten ze hun wensen en voorkeuren aanpassen."

Er zijn veel berichten over grote investeringen in de Russische tuinbouw. Kun je daar iets meer over vertellen?
"Grote investeringsprojecten in de tuinbouw zijn in de afgelopen tien jaar opgezet in een aantal Russische regio's. In de meeste participeren Nederlandse bedrijven. In 2015 wil de regering 3 miljard roebel (ongeveer 50 miljoen euro) in de tuinbouw steken."

Rusland staat de import van Nederlandse pootaardappelen toe. Hoe ziet de Russische aardappelsector er uit? Groeit het areaal en stijft het importvolume pootgoed?
Het gemiddelde areaal is redelijk stabiel met 2,2 miljoen hectare. Vorig jaar importeerde Rusland rond de 10.500 ton pootgoed uit Nederland. In 2015 steeg dit naar 15.000 ton. De oorzaak ligt in de plannen van de Russische telers om efficiënter te werken door beter pootgoed te gebruiken en ze zijn bereid daar meer voor te betalen.

En hoe ziet de markt voor consumenten er uit? De aardappel is een belangrijk ingrediënt in de Russische keuken.
Dat is zeker waar. We noemen aardappelen 'het tweede brood'. Een gemiddelde Rus consumeert 120-130 kilo aardappelen. We hebben een totale productie van 31 miljoen ton en een import van 0,5 miljoen ton. De consumentenprijzen zijn gestegen met 10-45% in begin 2015, afhankelijk van de regio. De teeltgebieden liggen in Bryansk, Tula, Moskou regio, Nizhny Novgorod, Astrakhan, Sverdlovsk, Tyumen, Samara, Lipetsk, Tambov, Chuvash Republic, Kemerovo, Tver, Republiek Tatarstan, Udmurt Republic, Voronezh, etc.
 
Voor meer informatie:

Embassy of the Russian Federation to the Kingdom of the Netherlands
Oleg Pugaev
Tel +31 70 346 8888+31 70 346 8888
Mob +31 62 6496059+31 62 6496059
Fax +31 70 361 7960
You'll need Skype CreditFree via Skype
Publicatiedatum: