Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Europese prijzen dalen, goede prijzen VS

Komkommers in Europa worden de laatste weken goedkoper. Afhankelijk van het land waar je naar kijkt, is deze trend eind april ingezet (in ItaliŽ) of is die recenter, zoals in Nederland en BelgiŽ waar de prijzen na een opleving vorige week onderuit gingen. Waar op de Europese markt de komkommerprijzen een dalende lijn hebben ingezet, is de situatie in Noord-Amerika totaal anders. In de VS brengt de top van de markt 20 dollar per doos op, lagere kwaliteit brengt ongeveer 5 dollar per doos op. In Canada is de markt stabiel, vraag en aanbod groeien gelijkmatig, waardoor grote schommelingen uitblijven.

Cijfers van de FAO over de komkommerteelt zijn beschikbaar tot 2013, maar geven wel een beeld van de verdeling van deze teelt over de wereld. In de categorie komkommers en augurken is het grootste areaal te vinden in AziŽ. Dit werelddeel is goed voor zo'n 88 procent van de markt. Europa en Amerika zijn tweede en derde met een aandeel van 7,5 en 2,8 procent.

Europa

Italiaanse komkommers fors goedkoper
De Italiaanse komkommermarkt tekent de laatste weken dalende prijzen op. In Turijn halveerden de prijzen voor komkommers in de categorie 14-21 cm sinds eind april. Op 27 april brachten de komkommers nog 1,45 euro op, op 11 juni was de prijs gedaald naar 75 cent. Ook in Rome daalden de prijzen, maar minder fors dan in Turijn. Gemiddeld brachten op 9 juni komkommers 50 cent op in Rome, op 14 mei lag de prijs nog op 60 cent. Ook in andere steden staan de prijzen onder druk. In Fondi daalde de prijzen voor komkommers uit de provincie Lazio van 85 cent op 27 april naar 50 cent op 10 juni. Siciliaanse komkommers zakten in prijs van 80 cent naar 40 cent. Op 27 april brachten lokale komkommers uit Vittoria 25 cent op, op 11 juni stond de prijs op 20 cent.

Nederlandse en Belgische prijzen terug bij af
Na een opleving vorige week daalde de prijzen deze week weer naar 17 cent voor de 40-sortering. Oorzaak van de lagere prijzen ligt in de grote aanvoer vanuit Nederland, maar ook uit andere landen is er veel aanvoer. Duitse supermarkten zouden nog altijd Spaanse komkommers aanbieden en niet volledig zijn overgeschakeld op Nederlands product. Aanvullend is het weer gemiddeld niet goed geweest om de consumptie op te drijven.

Pools komkommerseizoen van start
In Polen is het seizoen net begonnen. Er wordt een verdeling gemaakt in twee soorten; kleine en vollegrondkomkommers. De onderkant de markt wordt gevuld door de kleine komkommers die zo'n 25 cent per kilo opleveren. De vollegrondkomkommers brengen tussen de 35 en 50 cent per kilo op. Deze vollegrondkomkommers zijn vooral bestemd voor de binnenlandse markt, de andere komkommers worden veelal naar omliggende landen in Oost-Europa geŽxporteerd.

Kleine aanvoer Spanje, buiten seizoen
In de zomermaanden is de komkommerteelt in Spanje veel kleiner dan in de wintermaanden. In vergelijking met de wintermaanden is er nu ongeveer 2 procent van de volumes die in de wintermaanden beschikbaar zijn op de markt. Tijdens de wintermaanden exporteert het Zuid-Europese land naar de Noord-Europese landen die nu eigen productie hebben. Kleine telers in Granada, Almeria, Murcia en Valencia. De komkommers zijn vooral bestemd voor de binnenlandse markt. Relatief kleine volumes worden nog geŽxporteerd.

Noord-Amerika

Goede prijzen in de Verenigde Staten
Waar de prijzen in Europa onder druk staan, tekent in de Verenigde Staten een ander beeld af. De volumes zijn klein, waardoor de prijzen hoger uitvallen. De top van de markt, komkommers die geliefd zijn door retailers, brengen 20 dollar per doos op. Komkommers van een lagere kwaliteit brengen minder op, die prijs schommelt tussen de 5 en 6 dollar per doos. Het seizoen in Florida is een week tot 10 dagen eerder afgelopen dan normaal. Op dit moment is Georgia in productie, de staat levert vooral aan de Oostkust. Kleinere volumes zijn beschikbaar uit Noord-Carolina en Zuid-Carolina. In het Westen van de VS is CaliforniŽ in productie. De verwachtingen zijn dat de marktsituatie goed zal blijven. In de eerste plaats is de aanvoer laag en de vraag zal naar verwachting niet dalen. Daarnaast wordt verwacht dat er ruimte ontstaat tussen de seizoenen in Georgia en Michigan. Deze ruimte zal in de komende twee tot drie weken ontstaan.

Canada stabiele markt
In Canada is de markt al vijf jaar redelijk stabiel. Door voorspelbare prijsontwikkelingen kunnen de kastelers de aanvoer reguleren zonder extreem overaanbod. Grotere aanvoer in de zomermaanden veroorzaakt wel een dip in de prijzen. De productie in Brits Columbia, de regio Surrey en Alberta's Medicine Hat zijn uitgebreid. De consumptie van de kaskomkommers zit de laatste jaren in de lift, mede door gezondheidstrends, en deze groei zal aanhouden. Ook op teeltgebied blijft de sector ontwikkelen en nieuwe rassen op de markt brengen. Vijf jaar geleden bestonden de mini-komkommers nog niet. Nu zijn deze komkommers in trek. De afgelopen 12 maanden is de vraag naar en het aanbod van de cocktail-komkommer, een nog kleinere variŽteit dan de mini-komkommer, gestegen.

Prijsstijgingen in Mexico
Komkommers in Mexico brengen meer op voor export naar belangrijke markten, met name de zuidelijke staten van de VS. Op 1 juni stonden de prijzen voor een doos van 22 kilo op 80 Mexicaanse Peso (5,19 dollar).  Een dag later was de prijs met 20  Mexicaanse peso gestegen en kwam uit op 6,49 dollar. De stijgende prijzen zette echter door, op 10 juni brachten de komkommers 120 Mexicaanse peso (7,80 dollar).Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan aardappelen centraal. Hoe is de situatie? Is er voldoende volume beschikbaar? En hoe zijn de prijzen?

Publicatiedatum: 12-6-2015
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: