Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: innovaties in aardappelteelt

In Italië wordt slechts 3% van Europa's aardappelen geteeld. 10% hiervan is afkomstig uit de regio rondom Bologna. Ondanks het lage volume is er sprake van een hoge kwaliteit in zoverre dat rond de 120.000 tot 140.000 ton (zo'n 40%) omgezet wordt als pdo Bologna- of Selenella aardappelen.




Tijdens de demonstratiedag op het teeltbedrijf van Todeschini was sprake van een focus op teeltprocessen, irrigatie en fertigatie. Deze technieken laten productie toenemen, verbeteren de kwaliteit en garanderen een lagere belasting voor het milieu.

"In de laatste paar jaar zijn teelttechnieken geëvolueerd. Er worden hele pootaardappelen gebruikt en zaai-layouts zijn gewijzigd. Ook wordt de hoeveelheid water die bij de teelt gebruikt wordt, verminderd aan de hand van het weer en fenologische fases," aldus Luciano Trentini, coördinator bij de Borsa Patate di Bologna.

Sprinkler- en druppelirrigatie worden toegepast en ook bemesting is aan verandering onderhevig, omdat fertigation gezien wordt als een meer moderne methode die voedingsstoffen alleen doorgeeft als de gewassen het nodig hebben. Hierdoor worden geïntegreerde controle-standaarden gevolgd en wordt het systeem meer efficiënt.



De ervaringen van Todeschini werden tot in detail geanalyseerd. Het bedrijf maakt gebruik van de druppelirrigatiemethode over 40 hectares en wordt gevolgd door een groep bedrijven aangevoerd door Netafim, de marktleider in de sector voor druppel- en micro-irrigatie. Bragaglia heeft de systemen voor irrigatie, filtering en fertigatie ontworpen en gefabriceerd, terwijl Orlandi Roberto Macchine Agricole de toerusting leverde die nodig was om de druppelbuizen aan te leggen. Demetra en Cifo stelden het fertilisatieplan op en leverden de voedingsstoffen. Door al deze innovaties was het bedrijf in staat om de teelt toe te laten nemen met 33%.

Technici en telers konden het functioneren, de prestaties en de voordelen van deze innovatieve methode analyseren, die zowel het grondwater als de grond zelf niet vervuilt met overmatige bemesting. Legambiente benadrukte de interesse in technieken met een lage milieubelasting, zoals deze.


De fertigatie oplossingen van Netafin vertegenwoordigen innovatie met een hoog strategisch potentieel en een buitenkans voor een duurzame toekomst.

"De informatie die we tijdens tests in 2014 verzameld hebben lieten zien dat we 70% diesel en 40% water hebben bespaard. De productiviteit was ook goed met 20% meer dan met het gebruik van conventionele methodes, terwijl de kwaliteit even hoog bleef," legt Matteo Todeschini uit.

Met deze methode kan ook geïrrigeerd worden in winderige omstandigheden of met hoge temperaturen. Ook kan er toezicht gehouden worden op de bodemvochtigheid om groei te stimuleren. Verder was er minder noodzaak voor maatregelen tegen parasieten.

"We gaan andere evenementen organiseren in 2015. Vandaag en op 11 juli zal de focus liggen op mechanisatie, terwijl in de herfst we zullen praten over productopslag. Een gecertificeerd productieproces wordt op een Europees niveau herkend en vertegenwoordigt een garantie voor zowel telers als consumenten," besloot Trentini.

Al met al heeft Todeschini laten zien hoe er dankzij technologische innovatie kansen zijn voor landbouwproductie om de ongunstige trends van de laatste jaren te doorstaan.
Publicatiedatum: