Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

African Cashew initiative verbetert situatie Afrikaanse cashewboeren

Kleine agrariërs in Afrika produceren circa 40 procent van de wereldwijde cashewoogst. Maar een gebrekkige kwaliteit van de cashewnoten, een lage productiviteit en slechte organisatie leiden ertoe dat cashewtelers vaak een zwakke onderhandelingspositie hebben tegenover handelaren en zo slechts een laag inkomen kunnen genereren. Daar komt nog bij dat minder dan tien procent van de rauwe cashewproductie in Afrika verder wordt verwerkt. Een groot deel van de toegevoegde waarde gaat daarmee aan Afrika voorbij.

Om dit tegen te gaan en de situatie van de agrariërs en producenten te verbeteren, werd het 'African Cashew initiative' (ACi) opgericht. Dit programma wordt gefinancierd door het Duitse ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Bill & Melinda Gates Foundation. De GIZ, de Duitse vereniging voor internationale samenwerking, adviseert en traint de cashewproducenten in vijf landen en ondersteunt ze bij het vergroten van hun opbrengsten en het vervullen van internationale kwaliteitsstandaards. Tot nu toe heeft het African Cashew initiative meer dan 333.000 kleine agrariërs in Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Ghana en Mozambique ondersteund. Daarbij kon de kwaliteit van de geproduceerde cashewnoten aanzienlijk verbeterd worden.

Een ander doel van het initiatief is het scheppen van nieuwe arbeidsplaatsen in de cashewproductie en de connecties met lokale en internationale markten te verbeteren. Tot nu toe konden er reeds 5.800 arbeidsplaatsen geschapen worden, vooral voor vrouwen. Ook de zakenrelaties tussen producenten en lokale verwerkingsbedrijven en de samenwerking met internationale bedrijven werd aanzienlijk verbeterd.

Sinds de start van het initiatief in 2009 is het inkomen van de kleine agrariërs met in totaal vijf miljoen dollar gestegen. Vanaf 2015 moet hier nog 30 miljoen dollar per jaar bijkomen.

Publicatiedatum: