Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wereld overspoeld door Washington appelen

Polen koopt massaal Europese appelen

Poolse handelaren kopen extreem grote volumes appelen op. Nederlandse, Belgische en Italiaanse handelaren melden een grote vraag uit Oost-Europa. Volgens vermoedens wordt een groot deel van de appelen, onder de radar, doorgevoerd naar Rusland. In de Verenigde Staten ligt de opslag vol appelen. Door een goede oogst in combinatie met de stakingen enkele maanden geleden, bleven de telers met grote volumes achter. De appelen worden nu in grote getale geëxporteerd naar onder andere Canada, India en China. Op deze markten wordt melding gemaakt van een overschot aan Washington appelen. Op het zuidelijk halfrond is ondertussen het nieuwe seizoen begonnen. In Zuid-Afrika is de stemming bedrukt door ontwikkelingen buiten de sector, zoals wisselkoersen en politieke onrust. In Oceanië is de stemming beter. De hagelschade in Nieuw-Zeeland lijkt een beperkt effect te hebben op de oogst.

Azië & Oceanië
Australische pakhuizen niet overvol

Hoewel Australië een goed appelseizoen kent, zijn de volumes niet uitzonderlijk groot. Door hagelschade zal naar verwachting 10 procent van de oogst aan de verwerkende industrie geleverd worden. Daar staat tegenover dat het areaal dit jaar groter is en de productie van Fuji, het populairste ras in Australië, 10 procent hoger ligt dan voorgaande jaren. De Pink Lady teelt blijft ook groot, specifiek voor dit ras zijn er wel berichten dat de opslag vol ligt en de oogst uitzonderlijk goed is. Daarnaast zijn er telers die meer areaal inruimen voor de Kanzi.
Ook timmeren appeltelers aan de weg met de Jazz. Nieuwe boomgaarden worden in gebruik genomen. Daarnaast is er onder de telers veel interesse in andere, nieuwe rassen als de Envy, Smitten, Ambrosia en Ifored.

Tasmaanse appelen voor China
Naast de bovengenoemde rassen wint de Rubigold aan terrein. De appel is vooral bestemd voor de export naar Azië. Sinds Australië en China een vrijhandelsakkoord sloten dat export vanaf Tasmanië toestaat, zijn verschillende partijen verscheept. Een andere markt voor deze appel is Vietnam. Daarnaast begint Tasmanië met de export van Pink Lady naar China. De volumes zijn nog klein en het grootste deel van het volume Pink Lady blijft op de binnenlandse markt, maar het begin is er. De Fuji is een bekendere appel in Azië.

Chinese consument kiest nog altijd voor Fuji
De Chinese consument heeft een voorkeur voor de zoete appelrassen. Volgens een Chinese handelaar kunnen bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse appelen niet tippen aan de zoete smaak van de Chinese teelt. De Chinese consument schrikt echter niet af voor een nieuwe appel, aldus de handelaar. De prijzen in China lopen uiteen. Appelen van goede kwaliteit brengen de laatste tijd meer op, terwijl de kwalitatief slechtere appelen goedkoper worden. Er zijn veel appelen uit Washington beschikbaar op de Chinese markt, maar de kwaliteit valt tegen, aldus een Chinese importeur. Hij vertelt dat de appelen van het zuidelijk halfrond beter van kwaliteit zijn.

De belangrijkste handelspartners van China voor appelen waren in 2014 Chili en Nieuw-Zeeland. Het Zuid-Amerikaanse land heeft een marktaandeel van 68,8 procent, Nieuw-Zeeland heeft 23 procent van de markt in handen. Op de derde plek staat Frankrijk met een marktaandeel van 7,5 procent en Australië. Kleine volumes, niet voldoende voor een procent marktaandeel, worden geïmporteerd uit Australië en Japan. Opvallend is dat de import uit de VS is stilgevallen. Waar in 2002 nog ruim 21.000 ton appelen geïmporteerd werd, staat de teller volgens de statistieken over 2014 op 0. Voor dit jaar zullen de grenzen weer open gaan voor de Amerikaanse appelen. Voor Australische appelen geldt een importtarief van 11 procent, wat de handel belemmert.

Nieuw-Zeeland: herstel na hagel
Hoewel appeltelers in Nieuw-Zeeland enkele maanden geleden te maken kregen met flinke hagelbuien lijkt de schade mee te vallen. Er was aanzienlijke schade in de regio's Hawkes Bay en Nelson, maar de oogst in die regio's valt hoger uit dan verwacht. Daarnaast leefde in Nieuw-Zeeland de angst voor een overschot op de Europese markt, veroorzaakt door de Russische boycot. Op dit moment lijkt er echter voldoende vraag te zijn naar de nieuwe oogst Breaburn en Jazz uit Nieuw-Zeeland.

India vol met Amerikaanse appelen
De appelmarkt in India kampt met een overschot aan appelen uit Washington. Hoewel er ook aanvoer is uit andere landen, waaronder België, Nieuw-Zeeland en Chili, domineren de Amerikaanse appelen de markt. De invoer uit deze landen drukt de prijzen. Er is op dit moment een grote vraag naar Belgische appelen in India, aldus een handelaar. De import uit Chili staat op dit moment op 1 miljoen dozen. Vorig jaar werden 500.000 tot 600.000 dozen geïmporteerd.
De prijzen voor de appelen staan onder druk, maar de vraag ontwikkelt zich goed. Voor de komende weken verwacht een Indiase handelaar dat de aanvoer op een gelijk niveau blijft en de markt stabiel blijft. Volgende maand wordt de nieuwe oogst van de Indiase appelen verwacht. De handelaar vertelt dat hij hoopt dat de markt stabiel blijft.

Latijns-Amerika
Brazilië houdt grenzen gesloten voor Argentijnse appelen

De Braziliaanse regering zou onlangs een beslissing nemen over de openstelling van de markt voor Argentijnse appelen, maar de stemming werd uitgesteld. Daarmee blijft Brazilië gesloten voor Argentijns hardfruit. Voor de Argentijnen is het een volgende klap die de sector te verwerken krijgt. Het seizoen verliep al allerminst vlekkeloos. Hagel beïnvloedde de oogst. Er waren problemen met de vakbonden en op commercieel gebied hadden de devaluatie van de euro en de roebel een negatieve impact op de handel. Tot slot lag de opslag op het noordelijk halfrond vol appelen.

Noord-Amerika
Canada enthousiast over nieuwe appelen
Begin vorige maand keek men in Canada al uit naar de aankomst van de eerste Nieuw-Zeelandse appelen. Begin juni komen de eerste ladingen de havens binnenlopen. Geliefd onder de Canadese consument zijn de Envy en Jazz. De prijzen liggen lager doordat bedrijven uit Washington de Canadese markt overspoelden. De retailers hebben daardoor meer interesse voor de clubrassen, waarvoor betere prijzen gemaakt worden. Ook de Canadese consument is bereid om meer te betalen voor de clubrassen.

VS overspoelt Canada
De Canadese appelmarkt wordt overspoeld met product van de Westkust van de Verenigde Staten. Dit zette in april al druk op de markt, waar de appelen uit Ontario met meer concurrentie geconfronteerd worden. De prijzen lagen onder het niveau van vorig jaar, maar de Canadese consument toont meer interesse in het nieuwe ras Ambrosia.

In de Amerikaanse staat Washington kijken de telers met een goed gevoel terug op het afgelopen seizoen. Met een record van 140 miljoen dozen was het een goed jaar en het grootste deel van de oogst is inmiddels verhandeld. De nieuwe oogst wordt verwacht in eind juli. Gedurende de zomer zullen volgens de verwachtingen Gala, Red Delicious, Granny Smith, Golden Delicious en Fuji goed verkrijgbaar zijn. Daarnaast worden de laatste appelen uit opslag vermarkt. Voor dit seizoen zijn de ramingen niet definitief, maar het volume zal waarschijnlijk lager uitvallen dan vorig jaar. Gezien de beschikbare volumes liggen de prijzen gemiddeld iets lager dan in jaren met tekorten.

Europa
De Envy begint aan een opmars in Europa. Telers in Oceanië zeggen meer volume naar Europa te willen verschepen. Daarnaast zijn er plannen voor aanplant in Spanje en Groot-Brittannië. Traditioneel gezien is de appel geliefd in Noord-Amerika en Azië, belangrijke exportmarkten voor de telers in Oceanië.

Moldavisch appelseizoen sluit met hoge prijzen
Ondanks de boycot lukte het Moldavische appeltelers om het seizoen met hoge prijzen af te sluiten. De resterende volumes worden aangeboden voor prijzen tussen de 44 tot 51 cent per kilo, afhankelijk van het ras. Dat is drie keer meer dan in eind mei vorig jaar, toen de appelen 16 tot 27 cent per kilo opbrachten. De hoge prijzen worden veroorzaakt door een tekort op de binnenlandse markt. Doordat Rusland, belangrijkste afnemer van het fruit, de grenzen sloot, besloten veel telers de appelen niet op te slaan. Daardoor is de opslag in Moldavië een maand eerder leeg dan normaal.

Hagel beschadigt appeloogst Hongarije
Appeltelers in de Hongaarse regio Szabolcs-Szatmár-Bereg zijn eind mei getroffen door hagelbuien. Hoe groot de schade is en hoeveel van de oogst verloren zal gaan is nog onduidelijk. Volgens meldingen zou het fruit flinke beschadigingen hebben en zal een aanzienlijk deel van de oogst verloren gaan.

Eerste Nieuw-Zeelandse appelen op Britse markt
De eerste Nieuw-Zeelandse appelen arriveerden op de Britse markt, waar de concurrentie terug te zien is in de prijzen. Voor de clubrassen liggen de prijzen hoger dan voor de vrije rassen.

Fransen optimistisch over seizoen
De afgelopen maanden zijn de slechte vooruitzichten uit januari ongegrond gebleken. Het seizoen sluit af met, over het algemeen, een goed resultaat. Door de economische situatie en de gesloten Russische grenzen, werden moeilijke maanden verwacht. Op rassenniveau waren er wel duidelijke verschillen. De Granny Smith en Golden Delicious hadden een moeilijk jaar, onder andere door een lagere kwaliteit en te veel grote maten. Andere rassen als de Pink Lady deden het wel goed, de Royal Gala begon met een moeilijke markt, maar door de goede kwaliteit wist de appel zich te handhaven.

Italië: meer vraag uit Oost-Europa, weinig import
De opslag van appelen stond eind april 10,6 procent hoger dan voorgaand jaar, met een volume van 455.720 ton. Met de gestegen vraag, vooral uit Oost-Europa, verwachtte Italië de voorraad in een maand tijd aanzienlijk te kunnen verlagen. Gala's zijn nauwelijks meer beschikbaar. De import uit het zuidelijk halfrond is afgeremd, doordat de wisselkoers euro/dollar de concurrentiepositie van deze landen verslechterde. Door de toegenomen vraag uit Oost-Europa en lagere import uit het zuidelijk halfrond, stijgen de prijzen. In begin juni lagen de groothandelsprijzen op 1 euro per kilo, met een top van 1,60 per kilo voor de Cripps Pink

Stemming Nederlandse appelmarkt positief
Ook in Nederland is de stemming op de appelmarkt positief. De prijzen van Jonagold en Golden schommelen tussen de 55 en 60 cent per kilo, begin mei lag die prijs nog op 25 cent. De prijzen voor appelen voor de industrie leefden ook op. Waar vorig jaar augustus nog geen 3 cent per kilo betaald werd, is de prijs nu verdrievoudigd.
Oorzaak van de hogere prijzen ligt in de gestegen vraag naar de appelen uit Oost-Europa. Poolse handelaren kopen massaal appelen op. "Enige reden dat het goed loopt is dat de prijs begin van het seizoen zo laag was, waardoor er veel landen aan de markt kwamen en brede afzet was," vertelt een Nederlandse handelaar. "Daar worden nu vruchten van geplukt." Het koude voorjaar was gunstig voor de binnenlandse afzet, maar met de zomer in aantocht en het zacht- en steenfruit dat op de markt komt wordt meer concurrentie verwacht.
Voor het begin van het nieuwe seizoen, met de zomerappelen Delbare en Delcorf, zal de markt redelijk opgeruimd zijn. Wel wordt voor deze rassen een minder volume verwacht vanwege een slechte zetting. Daarnaast is er onder de Nederlandse handelaren onvrede over de officiële voorraadcijfers. Handelaren twijfelen aan de juistheid van deze cijfers.

Belgische appelen naar Polen
Ook in België ziet men dat de Poolse handelaren interesse tonen in de appelen. Volgens een Belgische handelaar zijn de Poolse bedrijven sneller door de voorraden heen dan verwacht. Dat komt deels door het koele voorjaar, maar ook doordat nog altijd appelen naar Rusland geëxporteerd worden. Uiteraard onder de radar, want de boycot geldt ook voor Polen. Inmiddels zou Polen de voorraden weer aanzienlijk hebben aangevuld met Nederlandse en Belgische appelen en tot eind van de maand voldoende beschikbaar hebben.
In België ligt de middenprijs voor de Jonagold rond de 40 cent, voor klaargemaakte en gesorteerde ligt de prijs op 60 cent per kilo. Ook in België zal de voorraad grotendeels verkocht zijn voordat het nieuwe seizoen begint. Voor het komende seizoen worden lagere volumes verwacht.
 
Servische appelproductie klein, maar wereldnieuws
De Servische appelproductie is relatief klein, maar in de afgelopen maanden werd het land wereldnieuws doordat Rusland bedrijven uit het land er van verdacht appelen te smokkelen. Volgens een Servische handelaar gaat het om één klein bedrijf dat hiervan werd verdacht. De appelmarkt in het land staat onder druk door concurrentie van seizoensfruit. In de komende jaren moeten de telers investeren in uitbreiding en betere technieken om het volume te vergroten. Rusland is de afgelopen 5 tot 6 jaar altijd de belangrijkste exportbestemming geweest. Op dit moment heeft de boycot geen invloed op de markt, omdat de appelteelt in Servië klein is en het vooral een kleine productie is dat de markt beperkt.

Afrika
Zuid-Afrika somber over appelseizoen

Aan de start van het Zuid-Afrikaanse appelseizoen was de stemming op de markt somber. Met grote volumes en grote voorraden in Europa zagen de telers een moeilijk seizoen voor zich. De stemming is ondertussen verbeterd, hoewel er nog wel gewezen wordt op ontwikkelingen buiten de markt die de appelverkoop beïnvloeden. De schommelende wisselkoers euro naar Zuid-Afrikaanse rand, politieke onrust op het continent, dat ook in Zuid-Afrika de kop opsteekt en een onstabiele olieprijs hebben gevolgen voor de markt. Naast de exportbestemmingen in het Verre Oosten, Midden-Oosten, Europa en de VS, biedt ook de Afrikaanse markt meer mogelijkheden. Onder andere buurlanden Zambia en Mozambique hebben potentieel, aldus een Zuid-Afrikaanse handelaar.