Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische supermarkten willen importproduct

Moldavië verkiest Europa boven Rusland

Rusland zet stappen om de boycot van Moldavisch fruit op te heffen. Toch verkiest het Oost-Europese land de EU boven Rusland. Rusland inspecteert bedrijven in Litouwen. Na Hongarije, Cyprus en Griekenland is het Baltische land aan de beurt. De inspectie is nodig om toegang te krijgen tot de Russische markt. De conservenindustrie in Rusland vaart wel bij de economische situatie. Russen hamsteren de conserven vanwege de hoge inflatie. De inspectie stopte opnieuw een partij Egyptisch citrus. De EU moet eind van de maand een beslissing nemen over de sancties: doorgaan of niet? Volgens Rusland lijkt een meerderheid van de EU de sancties te steunen. Russische retailers geven de voorkeur aan importproducten en op de Krim zijn de prijzen fors gestegen.

Moldavië verkiest Europa boven Rusland
Volgens de president van Moldavië zouden de 4 miljoen inwoners van het land liever aansluiting zoeken bij Europa dan bij Rusland. Volgens president Nicolae Timofti profiteert het land van de nauwere banden met de EU en reizen zonder visum. Desondanks blijft Russische inmenging in het land een issue. "We moeten de realiteit onder ogen zien. We zijn jaren onderdeel geweest van een unie, die gedomineerd werd door Rusland," aldus Timofti. "Maar we zijn een Europees land en onze mensen hebben Europese ambities. We kunnen beter leven in een Europese familie dan in welke andere politieke unie." Moldavië is een van de armste landen in Europa. Vorige week bleek dat de EU terughoudend is met de belofte van EU-lidmaatschap aan voormalige Sovjetrepublieken.

Mogelijk einde boycot Moldavië
De Russische fytosanitaire dienst overweegt de boycot van Moldavische kersen, pruimen, perziken, nectarines en abrikozen. De berichten werden door de National Agency for Food Safety in Moldova bevestigd. De export zou hervat kunnen worden als Russische inspecties het Oost-Europese land bezocht hebben.

Rusland inspecteert bedrijven Litouwen
Samen met Wit-Russische collega's inspecteert de Russische fytosanitaire dienst bedrijven in Litouwen. De inspecties zijn noodzakelijk om te mogen exporteren naar Rusland. Het gaat om bedrijven die werken met dierlijke producten. Vooralsnog geldt ook voor Litouwen de boycot zoals die voor de EU geldt. Vorige maand inspecteerde Rusland verschillende bedrijven in Hongarije, Griekenland en Cyprus. Tijdens de controles wordt gekeken of aan de voorwaarden van de Euraziatische Economische Unie en de criteria van Rusland wordt voldaan.

Groei voor Russische conservenindustrie
Hoewel de Russische economie nog altijd in zwaar weer verkeert en het consumentenvertrouwen niet heel groot is, is er een sector die lijkt te profiteren van de situatie: conserven. Volgens ramingen zal de conservenindustrie boven gemiddeld presteren in 2015. De groei wordt veroorzaakt door huishoudens, die aangemoedigd door de hoge inflatie, investeren in conserven en voorraden aanleggen. De boycot van verse groenten en fruit houdt de prijzen voor deze producten hoog. De drang om voorraden aan te leggen komt vooral ten goede aan conservenfabrikanten die lokaal produceren, zoals Bonduelle. Deze multinational gaf eerder in de financiële cijfers al aan dat de afzet in Rusland groeit. FruitInform meldt dat de conservenfabrikanten dit seizoen de productie met ten minste een derde willen opschroeven vanwege de snel stijgende vraag.

Opnieuw Egyptisch citrus gestopt
De Russische inspectie heeft opnieuw een partij citrus gestopt vanwege de Mediterraanse fruitvlieg, dat meldt FreshFruitPortal. Het gaat om 72 ton sinaasappelen die via St. Petersburg ingevoerd werden. De inspectie trof larven van de vlieg aan tussen het citrus. Op 22 mei werd al een partij van 120 ton geweerd om dezelfde reden. De lading was voorzien van een fytosanitair certificaat met internationale standaard.

Deadline EU-beslissing sancties nadert
Met de naderende deadline van de EU waarop een beslissing genomen moet worden over het voortzetten en/of uitbreiden van de sancties tegen Rusland, duiken ook weer berichten op van landen, die zich tegen de sancties uitspreken. Zo sprak de voormalige president van Frankrijk Valery Giscard d'Estaing zich vorige week in Russische media uit over de sancties. Hij ziet geen heil in de sancties, omdat die de handel verstoren. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni brengt een bezoek aan Moskou. Hij vertelde Russische media dat er altijd gesprekken zijn geweest en de relatie tussen de landen niet bevroren is. Ook verwacht hij dat de relatie tussen Rusland en de EU zal verbeteren.
Aan Russische zijde meer pessimistische geluiden. "Het lijkt er op dat in de EU de steun voor verlening van de sancties tegen Rusland groter is dan de weerstand," aldus Alexei Pushkov, voorzitter van het Comité van Buitenlandse Zaken van de Doema, tegen TASS. Kiev zou volgens Alexei van de situatie gebruik willen maken door militaire acties te ondernemen en Rusland daarvan de schuld uit te geven.

Lachen om hoge prijzen
De Australische journaliste Fiona Clark woont in Rusland. Op de website dw.de schrijft ze over de situatie in Rusland en onderzoekt wat de gewone Rus van de sancties merkt: "Russen moeten soms wel denken dat ik gek ben, maar er zijn momenten waarop ik door de supermarkt loop en hardop moet lachen als ik de prijzen zie. Dat is beter dan in tranen uitbarsten. Blauwe bessen kosten 16 euro per bakje (125 gram)en ik zie een bessenmix van bijna 20 euro. Wie betaalt zulke prijzen?" Dat komt overeen met 10% van het gemiddelde weekloon van een Moskoviet. Ook voor andere producten zijn de prijzen fors gestegen. Lees hier het volledige verslag van Fiona's ervaringen.

Russische retailers willen importproduct
De Russische supermarkten kopen bij voorkeur geïmporteerde producten. De Russische parlementariër Elena Panini gaf in de Russische krant Pravda uitleg over de motieven van de ketens. "Sommige ketens zijn eigendom van een buitenlandse partij. Voor hen is het winstgevender om te importeren. Daarnaast is de presentatie van de importproducten beter." Ook is het voor retailers aantrekkelijk om tegoeden naar het buitenland te sluizen en daar te laten. Het Russische doel om 50% binnenlands product in de schappen te hebben, is misschien te hoog gegrepen. "50% is veel en Russische producenten kunnen niet zoveel produceren. Het zou ook slecht zijn voor de consument. In Europa is de norm 15%."

Hoge prijzen op markt Krim
De indicator voor prijzen in Simferopol op de Krim is al jaren de markt in Privoz. Niet alleen de kleine handelaar bezoekt de markt, ook retailers, die willen besparen, doen er inkopen. In mei zijn de prijzen traditioneel lager, maar dit jaar is van die prijsdaling geen sprake. Waar appelen in de 'dure wintermaanden' normaal 50 roebel kosten, brengt een kilo appelen nu 70 tot 100 roebel op. In vergelijking met bananen en sinaasappelen zijn de appelen duur. Bananen en citrus kosten 70 tot 80 roebel. Volgens de handelaren ligt de oorzaak in de Russische vraag naar appelen. Importeurs in Moskou betalen grif geld voor de appelen, waardoor telers op de Krim de prijs opdrijven.
Ook voor andere producten zijn de prijzen hoog. Aardappelen kosten 85 tot 100 roebel, uit opslag 25 tot 30 roebel. Courgettes: 80 tot 90 roebel, aubergines uit Turkije: 120 tot 175 roebel, Bulgaarse paprika: 250 roebel. Lokale aardbeien brengen 130 tot 150 roebel op, uit het Oekraïense Kherson ligt de prijs op 180 roebel. De prijzen liggen gemiddeld 1,5 tot 2 keer hoger dan normaal. In aanloop naar de zomer zullen de prijzen naar verwachting dalen. Hoeveel is nog onduidelijk.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.